Kráter viditeľný na predpokladanom mieste havárie ruského armádneho bezpilotného lietadla neďaleko Plauru, okres Tulcea, Rumunsko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruské drony v Rumunsku eskaláciu neznamenajú. Nehrozí, že bude zatiahnuté do vojny, povedal činiteľ NATO

11.09.2023, 16:16
Autor:
ČTKČTK

Ruské útoky v bezprostrednej blízkosti rumunského územia vyvolali medzi Rumunmi obavy, že by sa vojna mohla preniesť aj do ich krajiny.

Rumunsku, ktoré je členom NATO, nehrozí, že bude zatiahnuté do vojny v dôsledku pádu zrejme ruských dronov na jeho území blízko hraníc s Ukrajinou. Podľa agentúry AP to dnes uviedol zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana.

"Najdôležitejšie je znovu potvrdiť skutočnosť, že neexistujú žiadne náznaky úmyselnej akcie (Ruska) s cieľom zasiahnuť rumunské územie, a teda aj územie NATO," povedal Geoana novinárom počas návštevy Rumunska.

Trosky dronov

Druhý najvyššie postavený politický predstaviteľ NATO sa takto vyjadril niekoľko dní po tom, ako úrady v Bukurešti dvakrát oznámili, že na rumunskom území našli trosky dronov, ktorých pôvodným cieľom boli zrejme ukrajinské prístavy na druhom brehu rieky Dunaj.

image

Ďalší ruský dron dopadol v Rumunsku. Prezident krajiny odsúdil útoky na dunajské prístavy

Ruské útoky v bezprostrednej blízkosti rumunského územia vyvolali medzi Rumunmi obavy, že by sa vojna mohla preniesť aj do ich krajiny, pripomína AP.

"Keď počujete zvuky vojny pár sto metrov od svojho domova, od miesta, kde pracujete, vyvolá to emócie a obavy," povedal bývalý rumunský minister zahraničia a veľvyslanec v USA Geoana. "Ale pre Rumunsko neexistuje žiadne riziko, že by sa do tohto konfliktu zapojilo," dodal.

Nie je dôvod na obavy

Po druhom náleze úlomkov bezpilotného prostriedku v sobotu reagoval rumunský prezident Klaus Iohannis vyhlásením, že sú "podobné tým, ktoré používa ruská armáda", a že incident naznačuje, že sa odohralo "absolútne neprijateľné narušenie suverénneho vzdušného priestoru Rumunska, spojenca NATO, s reálnym rizikom pre bezpečnosť rumunských občanov v oblasti".

"Chcem ubezpečiť rumunskú verejnosť a najmä tých, ktorí sa nachádzajú na dunajskej hranici s Ukrajinou, že nie je žiadny dôvod na obavy," uviedol teraz Geoana a dodal, že mieni región navštíviť. "Snáď bude moja prítomnosť posolstvom dôvery a pokoja," dodal.

image

Ruské drony explodovali na území Rumunska, tvrdí Kyjev. Bukurešť to poprela

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý týždeň uviedol, že spojenci zaznamenali "ďalšie incidenty, v Poľsku aj inde", ale bližšie ich nespresnil. V článku päť zmluvy o NATO sa 31 členských krajín zaväzuje, že všetky prídu na pomoc ktorémukoľvek členovi, ak sa stane terčom útoku. Aliancia zároveň dlhodobo usiluje o to, aby nebola menším incidentom alebo omylom zatiahnutá do širšej vojny s Ruskom.

Geoana dnes tiež povedal, že lídri NATO navrhli novú generáciu obranných plánov "presne pre tento typ situácie alebo - ešte horšie - pre prípady úmyselných útokov", ktoré sú podľa neho šité na mieru tomuto regiónu. Privítal tiež plány Spojených štátov posilniť aliančný letecký dozor v oblasti Čierneho mora a rozšíriť existujúci kontingent 5000 vojakov NATO rozmiestnených v Rumunsku.

01 - Modified: 2023-09-10 10:54:58 - Feat.: 1 - Title: Rumunsko si predvolalo ruského diplomata v reakcii na nález úlomkov dronu 02 - Modified: 2023-09-09 17:22:37 - Feat.: 1 - Title: Ďalší ruský dron dopadol v Rumunsku. Prezident krajiny odsúdil útoky na dunajské prístavy 03 - Modified: 2023-09-08 19:02:34 - Feat.: 1 - Title: Rumunsko nezaháľa. Pripravuje opatrenia na ochranu obyvateľov pri ukrajinskej hranici
01 - Modified: 2024-04-29 06:54:12 - Feat.: - Title: Väčšina Nemcov si myslí, že Nemecko by malo zvýšiť výdavky na obranu 02 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 03 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 10:20