Ilustračná fotografia. FOTO: TASR
StoryEditor

Vlastizrada Nemecka: Obvinili agenta tajnej služby a jeho známeho zo špionáže pre Rusko

08.09.2023, 21:33
Autor:
TASRTASR

Dvoch mužov obvinili pre údajné odovzdanie tajných dokumentov Rusku. Hrozí im trest odňatia slobody v rozmedzí piatich rokov až po doživotie.

Zamestnanec nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) a jeho známy boli v piatok obvinení z vlastizrady, a to pre údajné odovzdanie tajných dokumentov Rusku. Oznámila to nemecká spolková prokuratúra, informuje TASR podľa správ stanice Sky News a agentúry DPA.

Zamestnanec BND identifikovaný v súlade s nemeckými pravidlami o ochrane osobných údajov len ako Carsten L. bol zadržaný ešte v decembri minulého roka v Berlíne a odvtedy je vo väzbe.

Druhý podozrivý, nemecký podnikateľ Arthur E., bol zadržaný 22. januára na letisku v Mníchove, kam priletel zo Spojených štátov.

Obvinení boli v kontakte už v máji 2021

BND už v čase prvého zadržania uviedla, že do prípadu okamžite zapojila prokuratúru po tom, ako jej interné vyšetrovanie potvrdilo možný prípad vlastizrady.

Spolková prokuratúra v piatok informovala, že Carsten L. sa s Arthurom E. poznal prinajmenšom od mája 2021, pričom druhý zmienený muž bol v kontakte aj s istým podnikateľom z Ruska, ktorý mal väzby na ruskú Federálnu bezpečnostnú službu (FSB).

image

V Poľsku zadržali ruského hokejistu, je podozrivý zo špionáže. Moskva protestuje

Všetci traja sa údajne stretli v septembri 2022, pričom plánovali, ako získajú citlivé informácie BND pre FSB. Carsten L. následne v septembri a októbri získal – buď na svojom pracovisku v Berlíne alebo pri Mníchove – deväť tajných dokumentov spoločnosti.

Materiály odovzdal Arthurovi E., ktorý si ich odfotografoval a zdigitalizované odviezol do Moskvy. Tam ich vytlačil a odovzdal ruským agentom.

Tvrdý trest

Prokuratúra uviedla, že pri vyšetrovaní úzko spolupracovala jednak s BND, ako aj sa americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Prokuratúra tvrdí, že FSB zaplatila Carstenovi L. prinajmenšom 450-tisíc a Arthurovi E. 400-tisíc eur za ich služby.

image

Švédskeho občana ruského pôvodu obvinili zo špionáže, nelegálne aktivity mal vykonávať takmer desaťročie

Za vlastizradu im v súlade s nemeckými zákonmi hrozí trest odňatia slobody v rozmedzí piatich rokov až po doživotie. Podľa správ viacerých nemeckých médií Arthur E. s vyšetrovateľmi plne spolupracoval, zatiaľ čo Carsten L. sa k obvineniam nevyjadril.

Ruská FSB ich údajne požiadala o informácie o umiestnení amerických zariadení na odpaľovanie rakiet.

Zaujímala sa aj o podrobnosti o nemeckých systémoch protivzdušnej obrany. Súdny proces s obvinenými bude zrejme neverejný, keďže prípad sa týka utajovaných skutočností.

 

01 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 02 - Modified: 2024-04-10 17:18:08 - Feat.: - Title: Traja ľudia zomreli pri útoku ukrajinského dronu, uviedol gubernátor Kurskej oblasti 03 - Modified: 2024-01-25 11:09:37 - Feat.: - Title: Nízke šance na návrat. Ruskí väzni už nedostávajú po pol roku v bojoch na Ukrajine milosť, zistila BBC 04 - Modified: 2023-10-11 15:11:17 - Feat.: - Title: Vo štvrtok odletí po Slovákov do Izraela ďalší vládny špeciál, vrátiť sa chce 170 ľudí 05 - Modified: 2023-09-29 13:09:20 - Feat.: - Title: Ruskí agenti, ktorí stáli v minulosti za výbuchmi vo Vrbeticiach, škodili aj Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:48