StoryEditor

Pripraviť Rusov o oči a uši. V Čiernom mori zúri bitka o ťažobné plošiny

08.09.2023, 18:00
  • V Čiernom mori pribúda ozbrojených stretov o takzvané Bojkove veže.
  • Tvrdenia oboch strán o dosiahnutých úspechoch si často protirečia.
  • Ťažobné zariadenia prestali fungovať najneskôr v júli minulého roku po ukrajinských útokoch.

V severozápadnej časti Čierneho mora pribúda ozbrojených stretov o takzvané Bojkove veže, opustené ťažobné plošiny neďaleko Hadieho ostrova. Pre Rusov predstavujú strategické predsunuté základne, odkiaľ môžu monitorovať útoky ukrajinských bezpilotných člnov. Kyjev sa im v tom zo všetkých síl snaží zabrániť.

Na šedivých záberoch je vidieť svorka člnov, ktoré ako žraloky krúžia okolo opustenej ťažobnej plošiny. Náhle sa zableskne az jedného člna vyletí bodka mieriaca šikmo k nebu – ukrajinské plavidlo práve vypustilo protileteckú strelu na ruské bojové lietadlá, ktoré z výšky monitorovali ich pohyb.

Video zverejnené pred dvoma týždňami je jedným z mála svedectiev o skrytej bitke medzi Ruskom a Ukrajinou o strategicky položené ťažobné zariadenia nachádzajúce sa v severozápadnom cípe Čierneho mora. Tvrdenia oboch strán o jej vývoji a dosiahnutých úspechoch si často protirečia, čo sa týka aj vyššie uvedeného incidentu.

Dve verzie

Podľa Moskvy ruské letectvo jeden z motorových člnov Willard Sea Force krúžiaci východne od Hadieho ostrova úspešne zasiahlo. "Rýchlo sa pohybujúci cieľ aktívne manévroval a pokúšal sa uniknúť paľbe, ale bol úspešne zasiahnutý leteckým kanónom," oznámilo ministerstvo obrany.

Ukrajinci stret z 22. augusta potvrdili, podľa nich z neho však víťazne vyšli oni. „Ruská raketa dopadla do vody a vydala sa smerom ku krížniku Moskva. Ukrajinskí vojaci v reakcii na pokus o útok udreli na lietadlá okupantov. Strela vypálená z ukrajinského bojového člna poškodila ruské lietadlo, ktoré bolo nútené okamžite opustiť miesto a odletieť k najbližšiemu letisku,“ informovala vojenská rozviedka, a pripomenula tak osud vlajkovej lode ruskej čiernomorskej flotily, ktorú Ukrajinci potopili vlani v apríli.

image

Britská armáda bude monitorovať Čierne more, má odradiť Rusko od útokov na lode

Vrtnú súpravu nazývanú Bojkove veže (podľa niekdajšieho Janukovyčova ministra energetiky Jurija Bojka) už tento rok v júni zasiahol raketový útok. Na plošine vypukol požiar, ktorý trval niekoľko týždňov a v noci bol vidieť až z Odesy ležiacej 140 kilometrov na sever. Podľa ukrajinských činiteľov boli cieľom ruské rádiolokátory, výzvedná aparatúra a prostriedky protivzdušnej obrany.

„Rusko na plošinách zriadilo neveľké vojenské posádky a umiestnilo tam prostriedky protivzdušnej obrany a radarového prieskumu. Stali sa z nich opevnené body, ktoré Rusom pomohli získať plnú kontrolu nad severozápadnou časťou Čierneho mora,“ uviedol vtedy pre agentúru Reuters nemenovaný ukrajinský predstaviteľ.

Podľa denníka The New York Times sa západne od Krymu nachádza asi desať ťažobných plošín a vrtných súprav. Pred vojnou ťažili ropu a plyn v oblasti plynového poľa blízko Odesy, ktoré skrýva asi 746 miliárd kubíkov zemného plynu. Kyjev však o príjmy z plynu prišiel v roku 2014, kedy plošiny rovnako ako krymské sídlo spoločnosti Čornomornefťgaz obsadili ruskí vojaci.

image

Mapa nálezísk zemného plynu v Čiernom mori. „Bojkove veže“ sú označené krúžkom. FOTO: t.me/dva_majors

Ťažobné zariadenia prestali fungovať najneskôr v júli minulého roku, kedy na ne Ukrajinci prvýkrát zaútočili. Namiesto toho sa stala predsunutými základňami ruskej armády, ktorá po strate krížnika Moskva a nútenom stiahnutí z Hadieho ostrova prišla o totálnu kontrolu nad vodnou plochou rozkladajúcou sa medzi Krymom, Odesou a deltou Dunaja.

„Ťažobné plošiny stoja v oblasti cenných zásob fosílnych palív. Ale rovnako ako Hadí ostrov nachádzajúci sa ďalej na západ môžu byť použité ako predsunuté základne, pristávacie plochy pre vrtuľníky či na umiestnenie raketových systémov dlhšieho doletu,“ upozornilo nedávno britské ministerstvo obrany vo svojich správach.

image

Ruské útoky znížili kapacitu Kyjeva na vývoz o tretinu. Zničené obilie by uživilo podľa Britov milión ľudí

Veže, ktoré nepatria nikomu

Bojkove veže dnes podľa New York Times nekontroluje ani jedna strana. Rusi by sa na nich podľa Kyjeva chceli vrátiť hlavne preto, aby tu opäť umiestnili rádiolokátory a ďalšiu spravodajskú techniku, ktorá by im umožnila detekovať útoky bezpilotných kamikadze člnov na námornú základňu v Sevastopole, Kerčský most alebo lode kotviace v Novorossijsku na druhom konci Čierneho mora.

„Po oslobodení Hadieho ostrova sme dali jasne najavo, že Rusi zničením zariadení na Bojkových vežiach prídu o oči, uši a ďalšie prostriedky obrany. Preto sa snažia opäť získať nad plošinami kontrolu, aby tam zariadenia znovu inštalovali. Budú to však mať veľmi ťažké,“ cituje agentúra Unian armádny hovorca Nataliji Humenjukovú.

Boj o opustené plošiny firmy Čornomornefťgaz je súčasťou námornej vojny, ktorá od júlového krachu obilnej dohody opäť naberá na obrátkach. Ukrajinci si začiatkom augusta pripísali veľký úspech, keď v Novorossijsku poslali ku dnu výsadkovú loď triedy 775 Olenegorskij Gorňak, v polovici júla sa im podarilo znova poškodiť Kerčský most.

Rusko sa naposledy v pondelok pochválilo zničením štyroch motorových člnov mieriacich k Tarachnutskému poloostrovu na západe Krymu, ďalšie tri člny Willard ruské lietadlá Su-24 zničili pri Hadím ostrove. Vzhľadom na silnejúce ukrajinské útoky na Krym, ktorý Rusku slúži ako kľúčový logistický uzol pre zásobovanie jednotiek na fronte, sa dá čakať, že okolo Bojkových veží bude ešte poriadne rušno.

„Posledné udalosti neznamenajú, že sa ukrajinská armáda vzdá plánov na premiestňovanie diverzných skupín na Krym alebo aktivít okolo ťažobných zariadení na mori. Otázka efektívneho potierania nepriateľa v tejto oblasti preto zostáva nanajvýš aktuálna,“ uviedol v pondelok vojenský bloger Rybar, ktorý má veľmi dobré väzby na ruské ministerstvo obrany.

01 - Modified: 2023-09-08 12:29:59 - Feat.: 1 - Title: Kyjev a Washington odsúdili Rusko za to, že v okupovaných ukrajinských oblastiach organizuje voľby 02 - Modified: 2023-09-08 12:22:48 - Feat.: 1 - Title: Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dorazil na summit G20 v Indii, Putin sa nepripojí ani online 03 - Modified: 2023-09-08 12:15:28 - Feat.: 1 - Title: Ruské aktíva výrobcu nákladných áut Volvo previedli na ruského investora 04 - Modified: 2023-09-08 10:48:36 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa podľa Varšavy bude snažiť pri voľbách v Poľsku roznecovať emócie 05 - Modified: 2023-09-08 10:27:05 - Feat.: 1 - Title: Ruské raketové útoky na juhu Ukrajiny zabili policajta a troch civilistov, zranených je vyše päťdesiat ľudí
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 09:28