Americký podnikateľ Elon Musk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vypol Musk Ukrajine na poslednú chvíľu Starlink a zmaril jej útok? Šéf SpaceX reagoval na tvrdenia z biografie

08.09.2023, 10:35
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské úrady podľa Elona Muska kedysi v minulom roku "núdzovo žiadali" o zapnutie služby Starlink pre územie siahajúce až do krymského Sevastopolu.

Americký miliardár Elon Musk poprel, že by vlani v reakcii na chystaný ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu na Kryme v oblasti vypol internetovú službu Starlink vlastnenú jeho spoločnosťou SpaceX.

Tvrdenia sa podľa stanice CNN objavujú v novej Muskovej biografii, ktorá sa začne predávať na budúci týždeň. Musk dnes na sieti X, bývalom twitteri, reagoval vyhlásením, že Starlink nad Krymom vypnúť nemohol, pretože tam nikdy aktivovaný nebol.

Núdzová žiadosť

Ukrajinské úrady podľa Muska kedysi v minulom roku "núdzovo žiadali" o zapnutie služby Starlink pre územie siahajúce až do krymského Sevastopolu. Ten Rusko anektovalo v roku 2014 a v jeho prístavoch teraz kotví ruská Čiernomorská flotila, na ktorú ukrajinská armáda údajne vlani cielila ponorkami bez ľudskej posádky s nákladom výbušnín.

Podvodné drony sa priblížili k ruskej flotile, potom však "stratili spojenie a more ich vyplavilo na breh bez toho, aby spôsobili nejaké škody", uvádza Walter Isaacson, autor Muskovej biografie. Amerického podnikateľa k údajnému rozhodnutiu Starlink vypnúť podľa jeho slov priviedol strach, že Rusko by na takýto ukrajinský útok mohlo odpovedať jadrovými zbraňami.

Musk teraz tvrdí, že Starlink nevypol, pretože v oblasti pôvodne vôbec nebol aktivovaný. Na žiadosť ukrajinských úradov ho však aktivovať odmietol, "pretože keby som súhlasil, SpaceX by bola priamym spoluvinníkom veľkého vojnového činu a eskalácie konfliktu", napísal Musk na svojej sieti X.

Na milosť Muskovi

Služba Starlink naďalej zohráva v konflikte na Ukrajine dôležitú úlohu, uvádza CNN. Musk podľa svojich slov pôvodne Starlink Ukrajine poskytol, "aby ľudia mohli sledovať Netflix, odpočívať a pripojiť sa k online vyučovaniu a k ďalším dobrým mierovým veciam, nie k dronovým útokom".

O svojom rozhodnutí však začal pochybovať, keď sa Starlink stal užitočným nástrojom ukrajinskej armády. Musk podľa Isaacsona o veci rokoval s vysokými predstaviteľmi Bieleho domu i ukrajinským vicepremiérom Mychajlom Fedorovom.

image

Musk sa podľa novej biografie vlani zľakol reakcie Rusov a vypol Starlink pri Kryme, Ukrajinci nemohli útočiť

To, že sa americkí a ukrajinskí predstavitelia ocitli v novej situácii, keď boli ohľadom komunikačných systémov odkázaní na milosť nepredvídateľného podnikateľa, vlani na jeseň viedlo k sporom, kto bude platiť za terminály Starlinku.

Musk najskôr tvrdil, že projekt nemôže ďalej financovať, a žiadal o prevzatie americkú vládu. Neskôr zmenil názor a uviedol, že internetové služby na Ukrajine spoločnosť SpaceX platiť bude. Isaacson pripomína, že firma sa nakoniec dohodla s americkou vládou a niektorými európskymi vládami, že títo spojenci Kyjeva zaplatia dodávky ďalších 100-tisíc terminálov Starlink.

01 - Modified: 2023-09-07 19:21:27 - Feat.: 1 - Title: Musk sa podľa novej biografie vlani zľakol reakcie Rusov a vypol Starlink pri Kryme, Ukrajinci nemohli útočiť 02 - Modified: 2023-09-05 13:36:23 - Feat.: 1 - Title: Musk prichádza o príjmy z reklamy, organizácii ADL bojujúcej proti antisemitizmu pohrozil žalobou 03 - Modified: 2023-03-10 10:49:24 - Feat.: 1 - Title: Rýchlo zostreliť Starlink. Čína sa vo veľkom snaží poučiť z vojny na Ukrajine, experti kritizujú Rusov
01 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym 02 - Modified: 2024-05-02 16:00:00 - Feat.: - Title: Aj egocentrik ako Elon Musk pochopil, že v jednote je sila 03 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 04 - Modified: 2024-04-29 10:15:55 - Feat.: - Title: Musk sa dohodol s Čínou. Po legislatívnych problémoch prídu autá bez vodiča na cesty 05 - Modified: 2024-04-28 10:59:25 - Feat.: - Title: Riaditeľ Tesly Elon Musk pricestoval na návštevu Číny, diskutuje o spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 02:33