Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruského novinára odsúdili za "klamstvá" o policajtoch odmietajúcich ísť do vojny, hrozilo mu desať rokov

07.09.2023, 21:44
Autor:
ČTKČTK

Michailovi Afanasjevovi hrozilo až desať rokov odňatia slobody, prokurátor nakoniec žiadal šesť rokov a zákaz publikovať v médiách počas troch rokov.

Ruský súd v sibírskom meste Abakan, správnom stredisku autonómnej Chakaskej republiky, odsúdil na päť rokov a šesť mesiacov vo väzenskom tábore miestneho novinára Michaila Afanasjeva za články o 11 príslušníkoch policajnej pohotovostnej jednotky, ktorí odmietli odísť do vojny proti Ukrajine. 47-ročný Afanasjev sa stal prvým ruským novinárom odsúdeným za šírenie lživých informácií o vojne "s využitím služobného postavenia", napísal dnes na svojom ruskojazyčnom webe portál BBC News.

Za "klamlivé" označujú ruské úrady a súdy všetky informácie, ktoré sú v rozpore s oficiálnou interpretáciou vojny proti Ukrajine. Kritikom tejto politiky a odporcom vojny hrozí obvinenie z "diskreditácie" ozbrojených síl či šírenia "úmyselne lživých informácií", za čo podľa zákonov prijatých po vlaňajšej invázii Ruska na Ukrajinu hrozí až 15 rokov za mrežami.

Plánuje odvolanie

Afanasjevovi konkrétne hrozilo až desať rokov odňatia slobody, prokurátor nakoniec žiadal šesť rokov a zákaz publikovať v médiách počas troch rokov. Sám fakt, že policajti odmietli odísť bojovať, je však podľa BBC nesporný: deväť z nich bolo kvôli tomu vyhodených od polície, kvôli čomu sa teraz súdi.

Obžaloba tak ako "klamlivé" napadla novinárove tvrdenia, že policajti neboli náležite vyzbrojení vinou lajdáctva a prehnilosti velenia, ako aj údaje o počtoch ranených, zabitých a zajatých policajtov na Ukrajine.

image

Nikto to ešte neurobil. Rus priletel vzdať sa vo vrtuľníku a prehovoril

Novinár sa k vine nepriznal, obhajoba sa plánuje odvolať. Afanasjev podobný verdikt očakával a je odhodlaný bojovať, povedala BBC obhajkyňa Jelena Iljušenková. "Mišo, drž sa! "podporovala odsúdeného desiatka známych a príbuzných v súdnej sieni.

Nevie sa, ako a čím súd zdôvodnil svoje rozhodnutie. Sudca podľa obhajkyne totiž iba ohlásil trest a úvodnú časť rozsudku.

Oboznámenie verejnosti

Afanasjev pred súdom zdôraznil, že jeho jediným motívom bolo pomôcť policajtom a oboznámiť verejnosť s ich problémami, ale v žiadnom prípade ich nechcel "diskreditovať". "Prenasledujú ma za obranu ľudí a snažia sa ma naučiť, že prejavy svojvôle, tyranie, nezákonnosti, ľahostajnosti a občas vražednej hlúposti rôznych hodnostárov nie sú moja vec. Nie, práve to je moja vec, "vyhlásil novinár pred súdom.

Afanasjeva zatkli deväť dní po zverejnení článku, 13. apríla 2022. Čas strávený vo väzbe sa započítava do trestu. Keby bol súdený "len" ako novinár, hrozilo by mu najviac päť rokov. V prípade "využitia služobného postavenia" sa maximálny trest zdvojnásobuje, poznamenala BBC.

Obžaloba označila Afanasjeva za šéfredaktora serveru Novyj fokus, hoci v redakcii takáto funkcia podľa novinárových kolegov neexistovala. Domnievajú sa, že za iných okolností by Afanasjev ako otec piatich detí ani neskončil vo väzení. Cieľom prenasledovania podľa Galiny Arapovovej, ktorá vedie stredisko na obranu práv médií, bolo umlčať posledné nezávislé médium v regióne, a to sa medzičasom aj stalo.

01 - Modified: 2023-09-05 18:46:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinskí poslanci schválili opatrenie na boj s korupciou so spornou klauzulou 02 - Modified: 2023-09-04 19:00:59 - Feat.: 1 - Title: Šéfka nemeckej diplomacie kritizuje Putina za odstúpenie od obilnej dohody 03 - Modified: 2023-09-04 04:43:28 - Feat.: 1 - Title: Nezávislé vyšetrovanie nepreukázalo, že by Juhoafrická republika dodávala zbrane Rusku
01 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 02 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 03 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 04 - Modified: 2024-04-29 11:09:29 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba 05 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 14:59