Ukrajinci pália z mínometu na ruské pozície v Záporožskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinská pechota prenikla za druhú líniu. Rusi majú problémy a nedokážu ich zatlačiť, tvrdí expert

05.09.2023, 11:11
Autor:
chochoČTKČTK
  • Hoci ukrajinské vojská dosahujú v posledných dňoch na južnom fronte úspechy, plnohodnotný prielom sa im zatiaľ nepodaril.
  • Na ten podľa odborníkov chýba ešte prienik ťažkej techniky.
  • Jej prítomnosť by podľa analytikov naznačovala prielom druhej obrannej línie a snahu Ukrajincov o jeho rozšírenie.

Protiofenzíva ukrajinských vojsk na juhu krajiny sa blíži k dosiahnutiu prielomu v ruskej obrane. Po ňom obvykle dochádza k rýchlemu mechanizovanému vpádu do oblasti ovládanej nepriateľom a obsadeniu rozsiahlejších území.

image

Ukrajinské vojská prelomili Surovikinovu líniu, ruský kolaps po krvavých bojoch stále neprišiel

Ukrajinský generálny štáb dnes pomerne neurčito hlási, že jeho sily v Záporožskej oblasti postúpili smerom k dedine Novoprokopivka, ktorá leží južne od nedávno oslobodenej obce Robotyne.

VIDEO: Ako Ukrajinci čelia línii "dračích zubov":

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny, ktorý je už podstatne konkrétnejší, sa Ukrajinci dostali za ďalšiu ruskú obrannú líniu, hovoriť o prielome je však zatiaľ predčasné.

image

Falošná armáda: Ukrajinci sa vo veľkom snažia Rusov oklamať, na výrobu atráp vytvorili špeciálny tím

Upevňujú dosiahnuté pozície

"Dosiahli sme úspech v oblasti Robotyne - Novoprokopivka a upevňujeme dosiahnuté pozície," povedal na komunikačnej platforme Telegram hovorca ukrajinského generálneho štábu Pavlo Kovaľčuk.

ISW vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku uviedol, že ukrajinská ľahká pechota postúpila pri obci Verbové na pozície za druhou ruskou obrannou líniou tvorenou protitankovými priekopami a takzvanými dračími zubami a že tieto pozície chce zrejme udržať. Verbové sa nachádza asi desať kilometrov východne od Robotyne.

Americkí analytici ďalej uviedli, že zatiaľ nie sú schopní konštatovať, že v prípade postupu pri Verbovom ide o prielom ruskej obrany, pretože v tejto časti bojiska nebola doteraz pozorovaná ukrajinská ťažká technika. Jej prítomnosť by podľa ISW naznačovala prielom druhej obrannej línie a snahu Ukrajincov o jeho rozšírenie.

"Ukrajinské sily rozširujú prielom, ktorý už vykonali v jednej ruskej obrannej línii, a zrejme manévrujú s ďalšou technikou a vojakmi do taktických tylových oblastí tejto línie. Zdá sa, že ukrajinské sily dosahujú úspechy v bezprostrednej blízkosti doposiaľ neprelomenej ruskej obrannej línie," uviedol inštitút.

image

Pevné obranné línie? Rusi doplácajú na veľkú chybu, ktorej sa dopustili. Nedokážu preto podniknúť protiútok

Rusi majú problémy

Podobne ako americkí analytici hodnotí situáciu na fronte okolo obce Robotyne aj fínsky vojenský expert Emil Kastehelmi, podľa ktorého je aktuálny vývoj v tejto oblasti pozitívny pre Ukrajinu.

"Ukrajina ďalej prenikla cez prvú Surovikinovu líniu pri Verbovom a teraz dosahuje hlavnú líniu zákopov. Zdá sa, že Ukrajinci si na predmestí Verbového vybudovali trvalejšie postavenie a nejde len o prieskumné operácie," píše vo svojom pravidelnom súhrne. 

Upozorňuje zároveň, že zatiaľ stále nejde o prielom. "Nevideli sme rýchle manévre ani ukrajinské obrnené vozidlá operujúce za dračími zubami," približuje. Úspech Ukrajincov južne od Robotyne, kde obsadili niektoré ruské pozície, ho prekvapil. 

"Ruská obrana má zrejme problémy. Nikde v tomto sektore nedokázali zatlačiť Ukrajincov späť," hodnotí stav Kastehelmi.

image

ANALÝZA: Obetný baránok Reznikov. Musel odísť kvôli korupcii, ale nie jeho

Zákop plný Rusov

Analytik ISW George Barros k prieniku ukrajinskej pechoty dopĺňa vysvetlenie, že sa tak sily verné Kyjevu dostali k "tretej a poslednej vrstve" kľúčovej línie ruskej obrany v Záporožskej oblasti.

Ukrajinci sa môžu podľa analytika pripravovať na prelomenie línie pri obci Verbové. Barros však upozorňuje, že ukrajinskej armáde sa ešte nepodarilo dostatočne rozložiť líniu protitankovej obrany, ktorú tvoria dračie zuby a protitankové zákopy, aby cez ňu dostali ťažké vybavenie.

Oblasť okolo Verbového a neďalekej dediny Robotyne na južnom fronte bola na začiatku ukrajinskej protiofenzívy vnímaná ako jedna z najlepšie opevnených, čo len odráža taktickú dôležitosť tohto sektora. 

Ukrajinskí vojaci budú pred ďalším postupom ďalej musieť prekonať obranný zákop plný ruských vojakov, uviedol Barros. Zároveň poukázal na to, že keď sa Ukrajinci prebijú cez túto tretiu vrstvu obrannej línie Ruska, budú sa musieť ešte dostať cez poľné opevnenie, ktoré sa nachádza za hlavnou líniou.

image

Ruský generál Surovikin je na slobode, vojenská hodnosť mu zostáva

Bitka o Tokmak

Oslobodenie Robotyne označujú niektorí analytici za začiatok bitky o mesto Tokmak, ktoré je dôležitým dopravným uzlom okupantov. Po jeho prípadnom oslobodení by ukrajinské sily zrejme smerovali na Melitopol, ktorý je jedným z hlavných cieľov protiofenzívy.

Nachádza sa totiž takmer na pobreží Azovského mora a jeho ziskom by Ukrajinci preťali na dve časti územie obsadené Moskvou, čím by odrezali okupovanú časť Chersonskej oblasti a Krym od pozemného spojenia s Ruskom. Kremľu by na zásobovanie týchto oblastí zostal prakticky už iba Kerčský most, ktorý je čoraz častejším cieľom ukrajinských útokov. Prípadne by mohli stočiť svoj postup na prístavné mesto Berďansk, jeho zisk by mal rovnaký efekt.

Ďalším teoretickým cieľom protiofenzívy je mesto Mariupol na azovskom pobreží.

image

Situácia okolo obce Robotyne, kde sa Ukrajinci snažia o prielom. MAPA: DeepState

01 - Modified: 2023-09-05 07:59:52 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že zostrelilo tri drony, ktoré mierili na Moskvu 02 - Modified: 2023-09-05 07:26:13 - Feat.: 1 - Title: Kuba odhalila verbovanie ľudí pre vojnu na Ukrajine, je za ním skupina obchodníkov s ľuďmi 03 - Modified: 2023-09-04 21:23:35 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj zavítal na frontovú líniu v Doneckej oblasti 04 - Modified: 2023-09-04 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Bod zlomu? Ukrajinci prelomili prvú obrannú líniu Rusov, Kyjev očakáva výrazné zrýchlenie postupu 05 - Modified: 2023-09-04 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Fiasko Putinovej superzbrane, ktorá desila západ. Do priameho boja ju na Ukrajine radšej ani nepustili 06 - Modified: 2023-09-04 15:46:23 - Feat.: 1 - Title: Putin tvrdí, že protiofenzíva ukrajinskej armády je neúspešná 07 - Modified: 2023-09-04 14:07:50 - Feat.: 1 - Title: Na Červenom námestí zadržali ženu, ktorá sa zahalila do ukrajinskej vlajky
01 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 03 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 04 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 05 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 21:48