Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poľská polícia ponižuje ženy kvôli podozreniu, že podstúpili potrat. Zastrašujú aj lekárov

03.09.2023, 22:56
Autor:
ČTKČTK

Polícia sa pokúša zastrašovať lekára, s Joannou zaobchádza ako s kriminálničkou a to aj pred ostatnými pacientmi. Zabaví jej telefón a laptop, aby zistila, odkiaľ potratové pilulky získala.

Poľskí policajti sa čoraz častejšie stavajú do úlohy ochrancov dobrých mravov a dôsledne dohliadajú na dodržiavanie predpisov, ktoré ženám prakticky zakazujú podstúpiť potrat. Žiadna prekážka pre nich nie je problém - pri pátraní po ľudskom plode dokážu vypumpovať aj žumpu.

A s ženami podozrivými z toho, že potrat podstúpili, nakladajú ako so zločincami. Ponižujúce policajné zásahy vzbudzujú pozornosť v celom Poľsku a za následok majú to, že čoraz viac tehotných si hľadá gynekológa v Česku, uvádza internetový portál nemeckej rozhlasovej stanice Mitteldeutscher Rundfunk.

Polícia postupuje tvrdo

Ole z Varšavy má 41 rokov, je vydatá a má trojročného syna. Keď sa jej znovu podarí otehotnieť, má obrovskú radosť. Chce druhé dieťa, ale dvakrát už samovoľne potratila. Tentoraz všetko vyzerá dobre.

V 18. týždni tehotenstva ju však prepadne neopísateľná bolesť v podbrušku a ledva dobehne na toaletu. "Tam to zo mňa doslova vystrelilo," opísala v magazíne Vysoké Obcasy, ktorý je prílohou liberálneho listu Gazeta Wyborcza. Záchodová misa je plná krvi - potrat. Skončí v nemocnici a je operovaná.

Keď sa preberie, volá manželovi, že najhoršie už má za sebou. Ale mýli sa, pretože vedľa jej muža stojí policajt, ktorý mu telefón vytrhne z ruky a začne výsluch. Na políciu sa zrejme obrátila záchranárka a udala Olu, že si potrat vyvolala pomocou liekov. V nemocnici sa objavia policajti, ktorí strážia jej izbu a nasledujú ju pri každom kroku po oddelení. Vynúti si tiež odber krvi.

O niečo neskôr k Oline domu príde čerpacie vozidlo, pretože prokurátorka nariadila, aby kvôli pátraniu po plode bola vyprázdnená žumpa. Má podľa všetkého podozrenie, že Ola nepotratila spontánne.

image

Po výmene sudcu mení Južná Karolína postoj k potratom, zákaz prešiel

V odpadovom potrubí v dome sa plod nenašiel a prokurátorka žiada posádku fekálneho vozidla, či by obsah žumpy prehľadala ešte raz, tentoraz za pomoci sita. Posádka to odmieta. Ako dôkazný materiál slúžia vložky, ktoré Ola použila, legíny, ktoré mala na sebe, a krv z podlahy. Po necelom polroku bolo vyšetrovanie bez výsledku zastavené.

Rozpor s predpismi

Advokátka Alexandra Kosioreková, ktorá sa špecializuje na právo v medicíne, nenecháva na postupe polície a prokuratúry niť suchú. Poznamenáva napríklad, že v prípade podozrenia na spáchanie trestného činu postupovala polícia v rozpore s predpismi, keď vypočúvala Olu telefonicky v čase, keď bola v nemocnici. Mala si ju na výsluch pozvať neskôr. Taktiež odber krvi a vyprázdňovanie žumpy nebolo podľa Kosiorekovej potrebný - na rozptýlenie podozrenia stačilo nahliadnuť do Oliny zdravotníckej dokumentácie.

"Slovo potrat vyvoláva v poľských štátnych orgánoch amok a začínajú bez jasného dôvodu chaotické postupy. Ide to nebezpečným smerom. Polícia porušila rôzne predpisy," hovorí Kosioreková.

Olin príbeh je už z vlaňajška. Zverejniť sa ho rozhodla po tom, ako sa na verejnosť dostal ďalší otrasný prípad. Týka sa Joanny z Krakova. Táto žena dlhší čas trpí psychickými problémami a počas tehotenstva sa jej stav zhoršil. Počas panickej ataky použila "potratové pilulky", ktoré si sama kúpila na internete. Úplne mimo seba zavolala svojej lekárke, ktorá o nej informovala políciu. Lekárka tiež uviedla, že jej pacientka má samovražedné úmysly, čo však Joanna popiera.

image

Bábätko nesmie spať na bruchu, ani s rodičmi. A perina či hračky do postieľky nepatria, tvrdí lekárka

Nasleduje úplné martýrium. Policajná eskorta odváža Joannu do nemocnice. Na pohotovosti sa musí zvliecť až do nohavičiek, policajti ju nútia, aby robila drepy a kašľala. Najskôr sú u nej policajti, až neskôr na ňu dohliadajú policajtky.

Zastrašovanie

Polícia sa pokúša zastrašovať lekára, s Joannou zaobchádza ako s kriminálničkou a to aj pred ostatnými pacientmi. Zabaví jej telefón a laptop, aby zistila, odkiaľ potratové pilulky získala. Ak si totiž žena farmakologicky vyvolaný potrat v Poľsku vyvolá sama, o nič trestné nejde. Pomáhať alebo nabádať na to už však trestné je.

Postup polície je protiprávny - k takémuto záveru dôjde aj súd na Joannin podnet. Keďže sa nestal žiadny trestný čin, nemala polícia dôvod jej zabavovať telefón a laptop. Právnička Kamila Ferencová hovorí, že aj keby existovalo pádne podozrenie, že sa trestný čin stal, mohla polícia vypočuť Joannu neskôr a bez ponižujúcich scén v nemocnici.

Prípady Joanny a Oly nie sú ojedinelé. Po tom, čo sa svoje príbehy rozhodli zverejniť, prihlásili sa ďalšie ženy, ktoré sa do hľadáčika úradov dostali po tom, ako na nich padlo podozrenie, že mali potrat. Ďalej tu sú prípady žien, ktoré zomreli na sepsy, ktorým lekári odmietli z tela odstrániť odumretý plod.

Táto "potratová psychóza", ktorá postihla štátny aparát, privádza ženy v regiónoch pri hraniciach s Českom k "úteku" z poľského zdravotníctva, informovala Gazeta Wyborcza. V obavách, že by s nimi v prípade komplikácií alebo spontánneho potratu mohlo byť zaobchádzané ako s Joannou alebo Olou, si radšej hľadajú lekára v Česku.

Povinná registrácia

Tieto obavy priživuje povinná registrácia tehotenstva - od vlaňajšieho októbra musia lekári graviditu zapisovať do elektronickej zdravotnej karty pacientky. Vláda to odôvodňuje dobrom tehotných - má sa tak zabrániť napríklad tomu, že im lekári predpíšu liek, ktorý by mohol poškodiť plod.

Avšak vzhľadom na atmosféru, aká v krajine panuje počas pôsobenia národno-konzervatívnej vlády, sa mnoho ľudí domnieva, že evidencia tehotenstva slúži štátu na kontrolu žien a prípadnému stíhaniu.

K rozhodnutiu, že na gynekológiu bude jazdiť do Česka, Patrycju z Bielska-Bialé priviedli dobré recenzie iných Poliek, ktoré tehotenské prehliadky absolvovali za hranicou. Tiež ona si nemôže českých lekárov vynachváliť, vraj sa jej venujú viac ako tí v Poľsku, nemusí nijako dlho čakať a má o všetkom dosť informácií. Navyše ju to vyjde lacnejšie, ako keby si návštevu v súkromnej ordinácii zaplatila v Poľsku.

"Útek" do Česka pre mnoho poľských žien nielen kvôli vzdialenosti však nepripadá do úvahy. V polovici októbra sa v Poľsku konajú parlamentné voľby a pre mnohých ľudí by téma potratov mohla zohrávať veľmi dôležitú úlohu. To vie aj šéf opozície Donald Tusk: sľúbil, že prvý deň po vyhratých voľbách jeho strana, Občianska platforma, predloží v parlamente návrh zákona, ktorý by interrupcie legalizoval do 12. týždňa tehotenstva.

01 - Modified: 2023-08-23 17:11:03 - Feat.: 1 - Title: Po výmene sudcu mení Južná Karolína postoj k potratom, zákaz prešiel 02 - Modified: 2023-08-17 05:02:25 - Feat.: 1 - Title: Odvolací súd v USA chce obmedziť prístup k potratovej tabletke 03 - Modified: 2023-08-11 13:43:38 - Feat.: 0 - Title: Bábätko nesmie spať na bruchu, ani s rodičmi. A perina či hračky do postieľky nepatria, tvrdí lekárka
01 - Modified: 2024-04-29 08:58:26 - Feat.: - Title: Bývalého námestníka starostu Gdaňsku odsúdili za zneužívanie mladistvého 02 - Modified: 2024-04-28 20:33:34 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove 03 - Modified: 2024-04-28 19:02:39 - Feat.: - Title: Novú kuchyňu charitatívnej organizácie v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi 04 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 13:50