Poškodená budova vo Vuhledare v Doneckej oblasti na Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský útok desiatok dronov zničil prístav na Ukrajine. Vo Vuhledare zabil rodičov tínedžerky, ktorá je zranená

03.09.2023, 12:31
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Podľa ukrajinskej armády bola hlavným terčom civilná infraštruktúra prístavu na Dunaji. Vzniknutý požiar v zariadení sa podarilo rýchlo uhasiť.

Útok 25 dronov z Ruska poškodil dnes skoré ráno prístavnú infraštruktúru v ukrajinskej Odeskej oblasti. Dvaja civilisti utrpeli zranenia. Ukrajinská protivzdušná obrana 22 dronov zostrelila, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské vojenské letectvo.

"V noci na 3. septembra ruskí okupanti podnikli niekoľko vĺn útokov dronmi iránskej výroby Šáhed," napísalo ukrajinské letectvo na sociálnej sieti Telegram. Útoky na juhu Odeskej oblasti podľa neho trvali 3,5 hodiny.

Zasiahnutá civilná infraštruktúra

Podľa ukrajinskej armády bola hlavným terčom "civilná infraštruktúra prístavu na Dunaji". Vzniknutý požiar v zariadení sa podarilo rýchlo uhasiť.

Ktorý prístav bol zasiahnutý, armáda nespresnila. Niektoré ukrajinské médiá hlásili výbuchy v Rene, ktoré je spoločne s Izmajilom jedným z dvoch hlavných prístavov, ktoré Ukrajina na Dunaji využíva.

image

Dve nákladné lode sa úspešne preplavili cez Čierne more. Napriek nebezpečenstvu po konci obilnej dohody

Rusko útočí na ukrajinské prístavy na Dunaji od polovice júla, keď odstúpilo od takzvaných čiernomorských obilných dohôd. Tie Ukrajine brániace sa ruskej vojenskej agresii umožňovali napriek bojom vyvážať cez Čierne more obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty. Po pozastavení dohôd sprostredkovaných Tureckom a OSN sa prístavy na Dunaji stali pre Ukrajinu hlavnou trasou pre vývoz obilia, píše Reuters.

Zabitý manželský pár

Ruský vzdušný útok na výškovú bytovú budovu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zabil manželský pár, informovala v sobotu večer oblastná prokuratúra. Správa pochádza z portálu britskej televízie Sky News.

Ukrajina začala vyšetrovanie vojnových zločinov súvisiacich s týmto útokom na Vuhledar. Zranenia pri ňom utrpela 19-ročná dcéra manželov a ďalší obyvateľ vo veku 53 rokov.

image

Rusko útočilo vo vlnách a vyslalo do Odeskej oblasti 25 dronov. Ukrajina oznámila, že zničili 22 z nich

Výbuchy zničili vchod do bytovej budovy a poškodili na nej okná a balkóny.

Dočasné koridory 

V sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že aj napriek riziku ruských útokov novým ukrajinským koridorom v Čiernom mori preplávali ďalšie dve nákladné lode.

Dočasné koridory v Čiernom mori, ktorých vytvorenie oznámila Ukrajina v auguste, môžu obchodné lode používať na vlastné nebezpečenstvo. Koridory vedú vodami členských krajín NATO, ako je Rumunsko a Bulharsko, a mali by slúžiť predovšetkým plavidlám, ktoré uviazli po ruskej invázii na Ukrajinu v jej prístavoch a nevzťahovala sa na ne takzvaná obilná dohoda.

"Dve lode úspešne preplávali naším dočasným koridorom," napísal Zelenskyj v sobotu na sociálnej sieti X, predtým Twitter. Ukrajinský prezident nespresnil, o aké plavidlá išlo, ani kedy sa na cestu vydala.

image

Cieľ: útok na Krym. Slávni commandos cvičia v Anglicku tisíce Ukrajincov na veľký úder na polostrove

Ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov v piatok oznámil, že koridorom preplávali dve plavidlá mieriace z prístavu Pivdennyj, jedno plávalo pod vlajkou Libérie, druhé pod vlajkou Marshallových ostrovov. Lode boli naložené železnými výrobkami. Podľa agentúry AP tým počet lodí, ktoré využili nový koridor, stúpol na štyri.

Rusko už skôr pohrozilo, že lode vplávajúce do ukrajinských prístavov bude považovať za plavidlá prevážajúce vojenský náklad. Zelenskyj žiada západných spojencov, aby dodali ešte viac protilietadlových systémov pre lepšiu ochranu regiónu pred ruskými útokmi.

Na pondelok je v ruskom čiernomorskom letovisku Soči naplánované stretnutie šéfa Kremľa Vladimira Putina s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ankara sa snaží presvedčiť Moskvu, aby sa vrátila k obilnej dohode.

01 - Modified: 2023-09-03 05:57:42 - Feat.: 1 - Title: Ruský útok na výškový bytový dom v ukrajinskom meste Vuhledar zabil manželov 02 - Modified: 2023-09-03 05:53:20 - Feat.: 1 - Title: Dve nákladné lode sa úspešne preplavili cez Čierne more. Napriek nebezpečenstvu po konci obilnej dohody 03 - Modified: 2023-09-03 05:32:10 - Feat.: 1 - Title: Rusko útočilo vo vlnách a vyslalo do Odeskej oblasti 25 dronov. Ukrajina oznámila, že zničili 22 z nich 04 - Modified: 2023-09-02 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Cieľ: útok na Krym. Slávni commandos cvičia v Anglicku tisíce Ukrajincov na veľký úder na polostrove
01 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali 02 - Modified: 2024-05-06 13:23:42 - Feat.: - Title: Rusko pritvrdilo voči mimovládkam a nezávislým médiám. Sprísnilo kontroverzný zákon o zahraničných agentoch 03 - Modified: 2024-05-06 13:05:50 - Feat.: - Title: Francúzsko bude na inaugurácii Putina zastupovať veľvyslanec 04 - Modified: 2024-05-06 12:56:36 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo britského veľvyslanca 05 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 15:53