Grant Shapps odchádza z Downing Street 10 v Londýne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Sunak si buduje volebný tím: Novým britským ministrom obrany sa stal Shapps, Wallace podal demisiu

31.08.2023, 14:26
Autor:
ČTKČTK

Britský premiér Rishi Sunak výmenou na jednom z najdôležitejších ministerstiev posilňuje svoj tím pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa očakávajú v budúcom roku.

Novým britským ministrom obrany sa dnes stal Grant Shapps. Vo funkcii nahradil Bena Wallaca, ktorý podal demisiu. Krok podľa agentúry Reuters potvrdil podporu Londýna voči Ukrajine a zároveň vyvolal otázky ohľadom Shappsových nedostatočných skúseností s armádou.

Britský premiér Rishi Sunak výmenou na jednom z najdôležitejších ministerstiev posilňuje svoj tím pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa očakávajú v budúcom roku. Podľa Reuters pravdepodobne využije Shappsovo nadanie pre mediálnu komunikáciu v snahe zvrátiť náskok opozičných labouristov v prieskumoch verejnej mienky.

Podpora pre Ukrajinu

"Teším sa na spoluprácu so statočnými mužmi a ženami našich ozbrojených síl, ktorí bránia bezpečnosť našej krajiny. A na pokračovanie podpory Spojeného kráľovstva Ukrajine v jej boji proti Putinovej barbarskej invázii," uviedol Shapps na sociálnej sieti X, predtým Twitter.

image

Britský minister obrany Ben Wallace podal demisiu

Británia sa snaží zvýšiť výrobu zbraní, najmä delostreleckých granátov, aby sa pokúsila pomôcť Kyjevu zatlačiť ruské sily a doplniť vlastné zásoby. Krajina pod vedením Wallace vlani poskytla Kyjevu vojenskú pomoc za 2,3 miliardy libier (2,7 miliardy eur) a ako prvá krajina začala tento rok v máji dodávať Ukrajine riadené strely dlhého doletu. Moskva vojenskú pomoc Británie Ukrajine odsúdila s tým, že len predlžuje konflikt.

Wallace už skôr avizoval, že chce z funkcie odísť a dnes tiež oznámil, že v nasledujúcich voľbách nebude obhajovať svoje kreslo v parlamente.

Koniec v politike

"Ministerstvo obrany je zase na ceste k tomu, aby bolo opäť prvotriedne a malo prvotriednych ľudí," uviedol Wallace v rezignačnom liste.

Poďakoval tiež premiérovi za jeho podporu a priateľstvo. Vo svojej odpovedi dnes ráno Sunak napísal, že Wallace Británii slúžil "s vyznamenaním", a ocenil jeho "strategickú prezieravosť a jasnosť". "Zanechávate ministerstvo obrany a ozbrojené sily v dobrej pozícii, aby mohli čeliť budúcnosti," uviedol predseda vlády.

Wallace šiel príkladom pri poskytovaní vojenskej podpory Ukrajine tvárou v tvár ruskej invázii, uviedol ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. "Jeho energia a odhodlanie umožnili realizovať aj tie najodvážnejšie projekty a mobilizovať nevyhnutné zdroje v pravý čas. Jeho autorita inšpirovala ostatné krajiny k pomoci Ukrajine," dodal.

Shapps za posledný rok viedol už štyri ministerstvá – dopravy, vnútra, obchodu a energetickej bezpečnosti, poznamenal Reuters. Vo vedení ministerstva energetickej bezpečnosti ho nahradí Claire Coutinhová. Niekoľko zákonodarcov vládnej Konzervatívnej strany vyjadrilo nad vymenovaním Granta Shappsa prekvapenie a spochybnilo jeho skúsenosti v oblasti vojenských záležitostí.

Šesťdesiatpäťročný Shapps navštívil začiatkom tohto mesiaca Kyjev, kde oznámil záruky na financovanie vývozu. Navštívil aj materskú školu, kam kedysi chodil syn rodiny, ktorú hostil po jej úteku pred inváziou. Shapps, ktorý hovorí, že jeho židovskí príbuzní boli pred niekoľkými generáciami vyhnaní z Lotyšska, Poľska a Ruska, opísal, že keď počul o skúsenostiach ukrajinských utečencov, ktoré ubytoval, bolo to pre neho "vytriezvenie".

01 - Modified: 2023-08-31 09:20:25 - Feat.: 1 - Title: Novým britským ministrom obrany sa stal Grant Shapps 02 - Modified: 2023-02-07 13:47:00 - Feat.: 1 - Title: Sunak vymenil viacerých ministrov a vytvoril nové rezorty. Opozícia v tom vidí prejav slabosti 03 - Modified: 2023-02-04 22:58:09 - Feat.: 1 - Title: BMW rokuje s Londýnom o financovaní, ktoré by zaručilo výrobu elektrických Mini
01 - Modified: 2024-05-22 17:28:10 - Feat.: - Title: Voľby sa uskutočnia štvrtého júla, oznámil Sunak. Predpokladá sa prehra konzervatívcov 02 - Modified: 2024-05-22 14:39:56 - Feat.: - Title: Britský premiér Sunak potvrdil parlamentné voľby v druhom polroku 03 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 04 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 05 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. máj 2024 03:50