Britský minister obrany Ben Wallace. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Britský minister obrany Ben Wallace podal demisiu

31.08.2023, 09:52
Autor:
ČTKČTK

Politik dal v lete najavo, že po deviatich rokoch vo vláde, z toho po štyroch rokoch vo funkcii ministra obrany, chce odísť z politického života.

Britský minister obrany Ben Wallace dnes podal demisiu. Informovala o tom agentúra Reuters s odkazom na jeho rezignačný list, v ktorom Wallace sľúbil "trvalú podporu" vláde premiéra Rishiho Sunaka. Wallaceov nástupca by mal byť podľa britských médií oznámený ešte dnes.

Wallace, ktorý hral kľúčovú úlohu pri podpore Ukrajiny tvárou v tvár ruskej invázii, nedávno avizoval, že chce zo svojej funkcie odísť. Päťdesiattriročný politik dal v lete najavo, že po deviatich rokoch vo vláde, z toho po štyroch rokoch vo funkcii ministra obrany, chce odísť z politického života. "V roku 2005 som bol zvolený za poslanca a po toľkých rokoch nastal čas investovať do aspektov života, ktoré som zanedbával, a preskúmať nové príležitosti," uviedol v rezignačnom liste.

image

Šéf britskej diplomacie v Číne zdôraznil potrebu pravidelných rokovaní

Wallace v liste tiež vyzdvihol ozbrojené sily a spravodajské služby. Pochválil aj reakciu vlády na vojnu na Ukrajine a poďakoval Sunakovi za jeho investície do ozbrojených síl.

"Ministerstvo obrany je zase na ceste k tomu, aby bolo opäť prvotriedne a malo prvotriednych ľudí," uviedol Wallace. Poďakoval tiež premiérovi za jeho "podporu" a "priateľstvo" a dodal: "Vy aj vláda budete mať moju trvalú podporu."

Vo svojej odpovedi dnes ráno Sunak napísal, že Wallace slúžil Británii "s vyznamenaním", a ocenil jeho "strategickú prezieravosť a jasnosť". "Oddanosť a zručnosť, s akou ste plnili svoje povinnosti ministra obrany, bola typická pre vašu vieru vo verejnú službu a hlboké odhodlanie pre ozbrojené sily a bezpečnosť Spojeného kráľovstva. Zanechávate ministerstvo obrany a ozbrojené sily v dobrej pozícii, aby mohli čeliť budúcnosti," uviedol.

Sunak by mal meno Wallaceovho nástupcu oznámiť ešte dnes, k možným špekuláciám o nástupcoch sa odmietol vyjadriť.

01 - Modified: 2024-05-16 15:42:12 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo, že v odvete na kroky Londýna vyhostí britského vojenského pridelenca 02 - Modified: 2024-05-13 09:22:58 - Feat.: - Title: V Británii obvinili troch mužov podozrivých zo špionáže pre tajné služby Hongkongu 03 - Modified: 2024-05-09 16:06:07 - Feat.: - Title: Britská libra oslabuje, centrálna banka naznačila skoré zníženie úrokov 04 - Modified: 2024-05-09 11:39:24 - Feat.: - Title: Britská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby. Veci sa uberajú správnym smerom, vraví jej šéf Bailey 05 - Modified: 2024-05-09 05:17:29 - Feat.: - Title: Obvinenia Británie proti vojenskému pridelencovi sú podľa Ruska vymyslené
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 10:30