Český premiér Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najväčšou bezpečnostnou hrozbou pre Česko je ruská imperiálna politika, vyhlásil Fiala

28.08.2023, 14:04
Autor:
TASRTASR

Dôsledky ruskej agresie sa podľa českého premiéra do istej miery podpisujú aj na nervozite, ktorú ľudia v Česku pociťujú.

Bezpečnostnou hrozbou číslo jeden zostáva pre Česko ruská imperiálna politika. V pondelok to na každoročnej porade českých veľvyslancov povedal premiér Petr Fiala. Pokusy Ruska o opätovné vytvorenie vlastnej sféry vplyvu je podľa jeho slov potrebné zastaviť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Je mimo akúkoľvek diskusiu, že ruské pokusy o opätovné vytvorenie sfér vplyvu je potrebné zastaviť, inak to povzbudí nielen Putinov režim, ale aj ďalších agresorov," vyhlásil Fiala.

image

Trvalo dlho, kým som pochopil, prečo ČSSR v roku 1968 napadli. Rusko sa odvtedy nezmenilo, vyhlásil Pavel

Šance na rýchle vyriešenie konfliktu sa podľa neho ukázali ako malé a stále sa zmenšujú. A dôsledky ruskej agresie sa do istej miery podpisujú aj na nervozite, ktorú ľudia v Česku pociťujú. "Musíme neustále na všetkých úrovniach vysvetľovať, že naša solidarita zachraňuje konkrétne ľudské životy," zdôraznil Fiala.

Putinizmus

Veľvyslancom sa prihovoril aj šéf českej diplomacie Jan Lipavský, ktorý rovnako zdôraznil hrozbu zo strany Ruska. Súčasný tamojší režim označil za "putinizmus". Je to podľa jeho slov zmes imperializmu vychádzajúceho z ruskej a sovietskej koloniálnej histórie, s odkazmi na pravoslávny mysticizmus a stavajúci na metódach KGB a petrohradskej mafie.

"Ak sa Rusko putinizmu nezbaví, tak nech bude v Kremli sedieť ktokoľvek, vždy bude závislý na potláčaní slobôd vnútri aj mimo Rusko," zdôraznil Lipavský.

image

Česko pridalo na svoj sankčný zoznam ruského podnikateľa Obnosova a jeho príbuzných. Vyrába zbrane pre Moskvu

Vlani v tomto období mohol podľa neho Západ ešte dúfať, že Rusko začne v otázke Ukrajiny hľadať cesty späť k rokovaciemu stolu. Dnes je však už zjavné, že ich nehľadá a cieli ďalej než len na jej ovládnutie, myslí si minister.

Dodal, že Česko pevne stojí za mierovým plánom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V tejto chvíli je to podľa Lipavského jediné východisko z vojny.

Čína sa stáva systémovým rivalom 

Úlohou pre demokratické krajiny je podľa neho vytláčať Rusko z pozícií v medzinárodných organizáciách. "Musíme oslabiť jeho vplyv. Česko patrí v tejto oblasti medzi najaktívnejšie krajiny," vyzdvihol Lipavský.

image

V Rusku kríza nevládne. Nedochádza im, koľko ľudí padlo, nepociťujú existenčné problémy, vraví Jiří Just

Okrem hrozby zo strany Ruska hovoril aj o Číne. "Čína sa svojimi činmi stále viac stáva nielen konkurentom, ale aj systémovým rivalom, ktorý sa snaží zmeniť svetový poriadok podľa svojich predstáv," povedal Lipavský.

Rastúca asertivita až agresivita Pekingu je podľa jeho slov pre Česko ohrozením a prináša riziká. Rovnako ako to už Česká republika urobila v prípade Ruska, aj smerom k Číne pripravuje revíziu vzťahov.

Českí diplomati sa každoročne koncom leta schádzajú v Černínskom paláci v Prahe na trojdňovej porade. Popoludní sa im prihovorí aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

01 - Modified: 2023-08-28 10:36:22 - Feat.: 1 - Title: Investícia do pohraničia s Českom: Balíkov rezort vyčlenil milióny na cestovný ruch a budovanie dôvery 02 - Modified: 2023-08-25 22:10:03 - Feat.: 1 - Title: Česká firma lákala v kríze na štedrý úrok, teraz je v insolvencii. „Popálili sa“ aj Slováci 03 - Modified: 2023-08-24 08:28:39 - Feat.: 0 - Title: Významný historik, ktorý sa postavil Uhríkovi: Keď tvrdí, že je antifašista, robí z ľudí hlupákov (rozhovor) 04 - Modified: 2023-08-21 14:26:59 - Feat.: 1 - Title: Sovietom sa nepáčila československá demokratizácia ani hospodárske reformy
01 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi 02 - Modified: 2024-05-10 21:31:23 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Česi po samostatných nájazdoch porazili Fínov, zajtra ich čakajú Nóri 03 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet 04 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 05 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 14:00