Pohotovostný personál obkľúčil obchod Dollar General po tom, čo beloch vyzbrojený vysokovýkonnou puškou a ručnou zbraňou zabil troch černochov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Traja mŕtvi po streľbe na Floride. Podľa polície bol útok rasovo motivovaný

27.08.2023, 07:15
28.08.2023, 00:13
Autor:
ČTKČTK

Útočník pred činom spísal niekoľko "manifestov", v ktorých rozoberá svoju nenávisť voči černochom.

Útok, pri ktorom v sobotu vo floridskom meste Jacksonville zomreli traja ľudia, bol podľa vyšetrovateľov rasovo motivovaný. Mladý beloch pri ňom cielene strieľal na černochov a usmrtil dvoch mužov a jednu ženu. Sám sa potom zastrelil. Do prípadu sa podľa médií zapojil aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý ho vyšetruje ako trestný čin z nenávisti.

"Jednoducho povedané, táto streľba bola rasovo motivovaná. On nenávidel černochov," povedal na tlačovej konferencii miestny šerif T. K. Watersová.

Dvadsaťjedenročný Ryan Palmeter, ktorý sa pred činom pohyboval po areáli neďalekej a historicky černošskej univerzity, v sobotu pred 14.00 h miestneho času (20.00 h SELČ) začal strieľať pri obchode s lacnými potrebami Dollar General. Jedného človeka zastrelil v aute pred obchodom a ďalších dvoch vo vnútri.

image

Vrah z prívesu, kde znásilňoval ženy či gang podrezávačov hrdiel. Prinášame ti ďalšiu sériu skutočných krimi prípadov

Maskovaný útočník v nepriestrelnej veste použil útočnú pušku typu AR-15 a pištoľ Glock. Najmenej na jednej zo zbraní, ktoré si zaobstaral legálne napriek tomu, že sa v minulosti musel nedobrovoľne podrobiť psychiatrickému vyšetreniu, bola namaľovaná svastika.

Mužské obete Palmetera mali 19 a 29 rokov, žena 52 rokov. Viacerým ďalším ľuďom sa z obchodu pred strelcom podarilo utiecť.

Podľa doterajšieho vyšetrovania sa zdá, že muž skutok spáchal sám. Neexistujú indície, že by bol súčasťou širšej skupiny. Šerif Waters uviedol, že útočník nebol nikdy predtým trestaný a že bezpečnostné zložky nemali dôvod sa domnievať, že je nebezpečný.

image

Streľba v nákupnom centre blízko Dallasu si vyžiadala deväť životov, mohlo ísť o deti

"Nesmieme dopustiť, aby sme žili v krajine, kde sa černošské rodiny, ktoré idú do obchodu, alebo černošskí študenti smerujúci do školy museli báť, že ich niekto zastrelí len kvôli farbe kože," uviedol vo vyhlásení prezident Joe Biden.

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland uviedol, že jeho úrad čin vyšetruje ako zločin z nenávisti a rasovo motivovaný násilný extrémizmus.

Prípady útokov strelnou zbraňou sú v USA veľmi časté. Od začiatku tohto roka je v krajine 471 prípadov masovej streľby, uvádza nezisková organizácia Gun Violence Archive. Tá do štatistiky zahŕňa prípady, keď pri streľbe utrpia zranenia alebo prídu o život najmenej štyria ľudia, nepočítajúc v tom strelca.

Sobotňajší čin v meste s takmer miliónom obyvateľov, ktoré leží na severovýchode Floridy, podľa agentúry Reuters pripomína vlaňajší masaker z Buffala. Tam belošský útočník zastrelil desať černochov.

01 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 04 - Modified: 2024-04-28 20:15:14 - Feat.: - Title: Americkú Oklahomu a okolité štáty zasiahla tornáda, úrady hlásia štyroch mŕtvych 05 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 09:23