StoryEditor

V Grécku sú najhoršie požiare pri hraniciach s Tureckom: Zomrelo 21 ľudí, mnohí z nich boli migranti

25.08.2023, 22:25
Autor:
ČTKČTK

Situáciu sťažujú vysoké teploty aj silný vietor, takže hasiči nachádzajú v najpostihnutejších oblastiach nové ohniská.

V Grécku pokračujú rozsiahle lesné požiare pri Aténach, v Bojótii a na severovýchode krajiny pri hraniciach s Tureckom. V posledných dvoch spomínaných regiónoch zasahujú aj českí hasiči, ktorí s plameňmi bojujú v krajine druhým dňom.

Situáciu sťažujú vysoké teploty aj silný vietor, takže hasiči nachádzajú v najpostihnutejších oblastiach nové ohniská. V súvislosti s požiarmi zomrelo tento týždeň 21 ľudí, z ktorých väčšinu asi tvoria migranti, píše agentúra AP.

Náročné podmienky

Vrtuľník Black Hawk s českým tímom dnes pomáhal hasiť rozsiahly požiar v oblasti Distomo, asi 130 kilometrov severozápadne od Atén, uviedla hovorkyňa českých hasičov Martina Götzová. "Pre letecké hasenie nepanujú v Grécku jednoduché podmienky, piloti sa musia potýkať s veľmi silným vetrom," uviedla.

Silný vietor komplikoval zásah aj pozemných družstiev v parku Dadia pri tureckých hraniciach, blízko mesta Alexandrupoli. Tam sa do hasenia zapojilo na 30 českých hasičov. "Okrem samotného hasenia majú hasiči za úlohu vytvoriť obrannú líniu, ktorá by mala zamedziť prípadnému šíreniu požiaru smerom k obývanej oblasti," opísala Götzová.

image

Za požiare môžu migranti, hádžme ich do ohňa, ozýva sa z gréckej krajnej pravice

Kritická zostáva situácia pri národnom parku Parnitha pri Aténach. Ráno úrady hlásili isté zlepšenie, počas dňa sa tam však objavili nové ohniská. Miesto popoludní navštívil premiér Kyriakos Mitsotakis. Hasiči a policajti tam zhromažďujú dôkazy a vyšetrujú niekoľko prípadov podpaľačstvo. Pôvodcom niekoľkých požiarov z posledných dní sú ľudia, niektorí ho spôsobili neúmyselne, iní úmyselne, píše grécka verejnoprávna stanica ERT.

Siedmym dňom horí na severovýchode krajiny medzi mestom Alexandrupoli a tureckou hranicou, kde požiare patria medzi najhoršie na území Európskej únie od roku 2000. Podľa služby Copernicus tam už zhorelo na 772 kilometrov štvorcových územia. Aj v tejto oblasti, kde rovnako zasahujú aj českí hasiči, zaznamenali úrady nové ohniská.

Najťažšie obdobie za desaťročia

V priebehu 24 hodín grécki hasiči zasahovali pri 59 nových požiaroch lesov a polí. Podľa vlády je toto leto jedno z najťažších za posledné desaťročia kvôli vysokým teplotám, suchu a silnému vetru. Vládni predstavitelia navyše často poukazujú na to, že požiare vznikajú kvôli úmyslu či nedbanlivosti ľudí.

Na severovýchode Grécka našli vo štvrtok v oblasti zasiahnutej požiarmi dve telá. S ohňom ale súvisí len jedno úmrtie, druhé pozostatky boli už v rozklade, uviedla dnes agentúra DPA s odvolaním sa na grécku stanicu ERT. Podľa agentúry DPA existuje podozrenie, že obeťou požiaru bol migrant. V tej istej oblasti pri hraniciach s Tureckom, kadiaľ vedie nelegálna migračná trasa, bolo v utorok nájdených 18 spálených tiel.

image

Počet obetí lesných požiarov v Grécku stúpol na 20

Neďaleko dnešného miesta nasadenia českého tímu s vrtuľníkom mala pozemná podpora leteckého tímu umiestniť takzvané flexitanky, čo sú nádrže na plnenie vaku, z ktorého potom vrtuľník vypúšťa vodu na plamene. Miesto, kde mali byť nádrže umiestnené, ale medzitým zasiahol požiar a český vrtuľník tak čerpal vodu z mora.

Severne od Atén ľahli popolom rozsiahle porasty vegetácie, čo bude mať podľa odborníkov v najbližších rokoch priame dôsledky pre obyvateľov gréckej metropoly. Chýbajúci porast prispeje k vyšším teplotám v meste a tiež sa zväčší hrozba záplav v zimných mesiacoch, píše server Kathimerini.Odborníci tiež upozorňujú na zhoršenie kvality ovzdušia v hlavnom meste i okolitom regióne.

01 - Modified: 2023-08-25 11:29:13 - Feat.: 1 - Title: Za požiare môžu migranti, hádžme ich do ohňa, ozýva sa z gréckej krajnej pravice 02 - Modified: 2023-08-22 15:21:44 - Feat.: 1 - Title: Počet obetí lesných požiarov v Grécku stúpol na 20 03 - Modified: 2023-08-22 06:57:16 - Feat.: 1 - Title: Niektoré oblasti Grécka naďalej trápia lesné požiare
01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 04 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 05 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:17