Otto Sonnenholzner. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Ekvádore sa strieľalo pri reštaurácii, kde bol prezidentský kandidát Sonnenholzner

19.08.2023, 21:22
Autor:
ČTKČTK

Ekvádorci budú v nedeľu v predčasných voľbách voliť nového prezidenta aj parlament. Celý proces má však zatiaľ ďaleko k pokojným voľbám.

V Ekvádore sa strieľalo pred reštauráciou, kde s rodinou raňajkoval jeden z kandidátov pre nedeľné prezidentské voľby Otto Sonnenholzner. Polícia na tlačovej konferencii oznámila, že kandidát nebol terčom útoku, ale že išlo o eskaláciu policajného prenasledovania lupičov, ktorí vykradli obchod s oblečením, píše agentúra Reuters. Sonnenholzner o incidente informoval na sociálnej sieti X, bývalom twitteri.

"Vďaka Bohu, že sú všetci v poriadku... strach a bezmocnosť, ktoré som videl v očiach všetkých prítomných, sú bolestivé. Takto nemôžeme ísť ďalej. Zajtra zmeníme kurz!" napísal Sonnenholzner.

Ekvádorci budú v nedeľu v predčasných voľbách voliť nového prezidenta aj parlament. Celý proces má však zatiaľ ďaleko k pokojným voľbám; v krajine od minulého týždňa platí núdzový stav, ktorý vyhlásil prezident Guillermo Lasso po tom, čo skupina útočníkov v Quite zastrelila prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Len o niekoľko dní neskôr útočníci na motorke zastrelili Pedra Brionesa, regionálneho lídra strany Občianska revolúcia, ktorej členka Luisa Gonzálezová je favoritkou nedeľných volieb.

image

Zavraždeného prezidentského kandidáta v Ekvádore nahradí novinár Zurita

Incidentov spojených s politickým násilím bolo v krajine za poslednú dobu viac. Iný kandidát Daneil Noboa vo štvrtok vyhlásil, že na jeho akcii v meste Duran začal ktosi strieľať. Polícia neskôr konštatovala, že sám Noboa, syn prominentného obchodníka s banánmi a bývalého prezidentského kandidáta, terčom útoku nebol. Medzitým starosta prímorského mesta La Libertad Francisco Tamariz uviedol, že polícia v piatok strieľala na nákladné vozidlo, v ktorom išiel so svojou ženou, píše Reuters.

Štyridsaťpäťročnej Gonzálezovej teraz prieskumy dávajú cez 30 percent hlasov, niektoré aj okolo 40 percent. Pokiaľ v nedeľnom prvom kole získa cez 40 percent a na druhého v poradí bude mať náskok aspoň desiatich percentuálnych bodov, stane sa prvou zvolenou prezidentkou Ekvádoru. Prípadné druhé kolo je naplánované na 15. októbra. Nebude sa však konať ani v prípade, že by niektorý z kandidátov v prvom kole dostal viac ako 50 percent hlasov.

Ekvádor vo všeobecnosti čelí nárastu násilia, za ktorým je najmä boj drogových gangov. Krajina leží medzi Kolumbiou a Peru, ktoré patria k najväčším producentom kokaínu, a jej prístavy sa stali veľkým prekladiskom pre drogy do Severnej Ameriky a Európy. V roku 2022 v Ekvádore evidovali najviac vrážd za rok, na 100.000 obyvateľov ich pripadalo 25.

01 - Modified: 2024-05-01 06:42:00 - Feat.: - Title: Prezident Ekvádora v piatich pobrežných provinciách vyhlásil výnimočný stav 02 - Modified: 2024-04-30 10:20:28 - Feat.: - Title: Ekvádor podal v Haagu podnet voči Mexiku za udelenie azylu exviceprezidentovi 03 - Modified: 2024-04-28 08:11:00 - Feat.: - Title: Polícia na juhozápade Ekvádoru našla sedem zavraždených ľudí, majú za tým byť gangy 04 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 05 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 13:36