FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ruský raketový útok na ukrajinské mesto Černihiv zabil najmenej sedem ľudí, 110 zranil

19.08.2023, 16:40
Autor:
ČTKČTK

V divadle v severoukrajinskom meste sa podľa agentúry Unian konala výstava výrobcov bezpilotných lietadiel. Podľa svedkov raketa zasiahla priamo výstavné priestory.

Najmenej sedem mŕtvych si vyžiadal dnešný ruský raketový útok na severoukrajinský Černihiv, ďalších 110 osôb utrpelo zranenia. Oznámili to podľa ruskojazyčného servera BBC úrady mesta.

Výstava lietadiel

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti uviedlo, že jeho armáda "úplne eliminovala" zhruba 150 ukrajinských vojakov, ktorí sa pokúšali prekročiť rieku Dneper. Z oznámenia ruských úradov nie je jasné, čo majú výrazom "eliminovať" na mysli. Ukrajina tiež podľa Moskvy zaútočila na vojenské letisko v Novgorodskej oblasti, stovky kilometrov od ukrajinských hraníc.

"Ruská raketa zasiahla v našom Černihive priamo mestské centrum. Námestie, polytechnická univerzita, divadlo," napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti telegram. "Obyčajná sobota, ktorú Rusko zmenilo v deň bolesti a strát. Sú tam mŕtvi, sú tam zranení," dodal.

Podľa ministra vnútra Ihora Klymenka je hospitalizovaných 25 ľudí vrátane 12-ročného dievčaťa. Starosta Černihivu Oleksandr Lomako neskôr dodal, že obetí vrátane mŕtvych je 117. Mesto vyhlásilo trojdňový smútok.

image

Ukrajinská armáda v noci zneškodnila 15 zo 17 ruských dronov. Najmenej dve ženy utrpeli zranenia

V divadle v severoukrajinskom meste sa podľa agentúry Unian konala výstava výrobcov bezpilotných lietadiel. V okamihu dopadu rakety bolo na mieste mnoho civilistov. Ukrajinské úrady z bezpečnostných dôvodov vopred nezverejnili, kde presne sa udalosť uskutoční, a miesto konania oznámili až štyri hodiny pred začiatkom, píše Unian. Podľa svedkov raketa zasiahla priamo výstavné priestory.

Ukrajinské letectvo predtým oznámilo, že Rusko v noci na dnešok vyslalo na ukrajinské územie 17 dronov, z ktorých 15 sa podarilo zostreliť. Ruské bezpilotné lietadlá vzlietli z ruskej Kurskej oblasti a na Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej invázii už takmer 18 mesiacov, prileteli zo severovýchodu. Oblasti v centrálnej a západnej časti Ukrajiny vyhlásili letecký poplach.

"(Ukrajinské sily) zničili 15 nepriateľských dronov," uviedlo ukrajinské letectvo. Čo sa stalo s dvoma nezostrelenými strojmi, nespresnilo.

O akcii na južnom úseku frontu, pri ktorom sa ruskej armáde podarilo prekaziť operáciu ukrajinských vojakov, informovalo ruské ministerstvo obrany. "Ruská armáda porazila nepriateľský výsadok o zhruba 150 ľuďoch, ktorí sa snažili získať pozície na ľavom brehu Dnepra," citovala agentúra AFP z vyhlásenia ministerstva. Rieka v tých miestach tvorí frontovú líniu.

image

Putin navštívil veliteľstvo v Rostove nad Donom, prvýkrát od vzbury Wagnerovcov

Dva útoky na Rusko

Ruské úrady zároveň ohlásili dva vzdušné ukrajinské útoky, jeden na Krymský polostrov, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, a druhý na vojenské letisko v Novgorodskej oblasti na severozápade Ruska.

Nad Krymom ruská protiletecká obrana zostrelila ukrajinskú strelu a incident si nevyžiadal žiadne obete ani škody, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

V Novgorodskej oblasti, ktorá leží stovky kilometrov od ruských hraníc s Ukrajinou, ukrajinský dron podľa ruského ministerstva spôsobil požiar a poškodil jedno vojenské lietadlo. Nikto ale nebol zranený a plamene sa podarilo rýchlo uhasiť, ohlásila Moskva. Agentúra AFP podotkla, že ruská armáda len zriedkavo pripúšťa útoky na svoju vojenskú infraštruktúru.

V posledných mesiacoch sa zvýšil počet hlásení ruských úradov o ukrajinských dronových útokoch hlboko za ukrajinsko-ruskými hranicami, pripomína agentúra Reuters. Jedno bezpilotné lietadlo tento týždeň narazilo do budovy v centre Moskvy po tom, čo ho ruská protivzdušná obrana zostrelila, a narušilo leteckú prevádzku na všetkých civilných letiskách ruskej metropoly vzdialenej od hraníc stovky kilometrov.

01 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 02 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 03 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 04 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:18