Spolupredseda nezávislého hnutia na ochranu práv voličov Golos Grigorij Meľkoňjanc. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Rusku stíhajú jednu z vedúcich postáv hnutia na ochranu práv voličov. Hrozí mu až šesť rokov za mrežami

18.08.2023, 09:20
Autor:
TASRTASR

Vyšetrujú ho pre podozrenie z organizovania činnosti nežiaducej mimovládnej organizácie v Rusku.

Ruské vyšetrovacie orgány po výsluchu zadržali spolupredsedu nezávislého hnutia na ochranu práv voličov Golos Grigorija Meľkoňjanca, ktorého vyšetrujú pre podozrenie z organizovania činnosti nežiaducej mimovládnej organizácie v Rusku.

Až šesť rokov

Jeho prípad prevzal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, uviedla v piatok stanica Rádio Sloboda. Meľkoňjanca podľa nej po výsluchu vo štvrtok večer vzali do cely predbežného zadržania. O tom, či ho budú stíhať väzobne alebo na slobode, rozhodne súd zrejme v piatok.

image

Blinken telefonoval s Američanom Whelanom, ktorý je v ruskej väzbe viac než štyri roky

Ak súd neskôr Meľkoňjanca uzná za vinného, hrozí mu šesť rokov väzenia. Podľa agentúry AFP o tom informoval jeho právnik.

Pred Meľkoňjancovým výsluchom polícia v jeho byte vykonala prehliadku. Bytové prehliadky vo štvrtok vykonali aj u ďalších 14 predstaviteľov Golosu v ôsmich rôznych mestách.

Spolupredseda hnutia Golos Stanislav Andrejčuk vyslovil názor, že najnovšie trestné konanie a domové prehliadky súvisia s činnosťou Európskej siete organizácií pre monitorovanie volieb, ku ktorej Golos patril. Spolupracovať s ňou hnutie prestalo po tom, ako ruské úrady v septembri 2021 vyhlásili túto sieť za nežiaducu organizáciu.

Blížia sa voľby

Andrejčuk sa tiež domnieva, že zásah policajných zložiek súvisí s nadchádzajúcimi voľbami – v Rusku sa totiž 10. septembra uskutočnia voľby na rôznych úrovniach vrátane doplňujúcich volieb poslancov do Štátnej dumy, volieb hláv 26 subjektov federácie a volieb poslancov zastupiteľských zborov v 16 subjektoch Ruskej federácie.

Andrejčuk poukázal i na súvislosť medzi štvrtkovým policajným zásahom a tým, že do začiatku kampane pred prezidentskými voľbami v Rusku zostávajú len štyri mesiace.

image

Rusi cielia na ukrajinské letecké základne, zjavne chcú zničiť západné strely

Golos býva prakticky jediným nezávislým pozorovateľom volieb v Rusku.

Hnutie Golos vzniklo v roku 2000. Za zahraničného agenta ho ruské úrady vyhlásili prvýkrát v roku 2012. Následne síce reorganizovalo svoju štruktúru a zmenilo sa zo združenia na hnutie, ale v roku 2021 ho na zoznam tzv. zahraničných agentov zaradili opäť. Ruské ministerstvo spravodlivosti tak urobilo na základe obvinenia, že hnutie prijíma finančné prostriedky zo zahraničia.

Register nežiaducich organizácií sa v ruskej legislatíve objavil v roku 2012. Zahŕňa právnické osoby, ktorých činnosť štátne orgány vyhlásili za nebezpečnú pre Rusko. Zákon stanovuje trestnú zodpovednosť za spoluprácu s takýmito organizáciami. V registri je ich už približne 100, doplnilo rádio.

01 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 03 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre 04 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 05 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 11:09