FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kresťanskú štvrť na predmestí pakistanského Fajsalabádu po útokoch moslimov stráži polícia

17.08.2023, 10:28
Autor:
TASRTASR

Kresťania tvoria približne dve percentá populácie Pakistanu a sú na jednej z najnižších priečok tamojšieho spoločenského rebríčka.

Pakistanská polícia posilnila hliadky v kresťanskej štvrti v meste Džaranwala priemyselného mesta Fajsalabád, kde v stredu stovky moslimských mužov vyčíňali v uliciach, podpaľovali kostoly a rabovali domy. Násilie vyprovokovala skupina náboženských fanatikov, ktorí obvinili miestnu kresťanskú rodinu zo znesväcovania Koránu - posvätnej knihy moslimov, uviedla vo štvrtok agentúra AFP.

Stovky ľudí s palicami a kameňmi

Hovorca vlády provincie Pandžáb v stredu neskoro večer informoval, že bolo zatknutých viac ako 100 ľudí, pričom polícia sa snaží zatknúť aj osoby podozrivé zo znesvätenia Koránu.

Zábery zo stredy, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, zachytávajú stovky ľudí ozbrojených palicami a kameňmi, ako utekajú ulicami a z budov patriacich cirkvi stúpa dym. Na jednom z videí dav jasá a žiada potrestanie predpokladaných rúhačov, zatiaľ čo zo strechy kostola je strhávaný kríž. Podľa polície bol zbúraný aj múr okolo kresťanského cintorína.

image

Pakistanský prezident rozpustil parlament, aby sa krajina pripravila na voľby. Bývalý premiér je vo väzení

Podľa videí zverejnených na sociálnych sieťach miestni moslimskí vodcovia prostredníctvom reproduktorov na mešitách zvolávali svojich stúpencov na demonštráciu proti kresťanom.

Kresťania tvoria približne dve percentá populácie Pakistanu a sú na jednej z najnižších priečok tamojšieho spoločenského rebríčka. Často bývajú terčom falošných a nepodložených obvinení z rúhania, ktoré bývajú zneužité na vybavovanie osobných sporov.

"Zdá sa, že frekvencia a rozsah takýchto útokov, ktoré sú systematické, násilné a často nezvládnuteľné, sa v posledných rokoch zvýšili," uviedla v stredu pakistanská komisia pre ľudské práva. Štát podľa nej nielenže nedokázal ochrániť svoje náboženské menšiny, ale umožnil krajnej pravici, aby prenikla a etablovala sa v spoločnosti a politike.

Znepokojenie Washingtonu

Washington v stredu vyjadril znepokojenie z najnovších útokov voči kresťanom a vyzval Pakistan, aby začal vyšetrovanie.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Vedant Patel uviedol, že hoci Spojené štáty podporujú slobodu prejavu, "násilie alebo hrozba násilím nikdy nie sú prijateľnou formou“.

Novovymenovaný dočasný pakistanský premiér Anwár ul-Hak Kákar vo svojom statuse na platforme X napísal, že je "zdrvený" tým, čo sa v Pakistane deje. "Proti tým, ktorí porušujú zákon a útočia na menšiny, budú prijaté rázne opatrenia," avizoval.      

Jedným z najviac medializovaných prípadov v Pakistane bola kauza kresťanky Ásije bíbí, odsúdenej za údajné rúhanie. Jej prípad, ktorý sa skončil zrušením trestu smrti a jej útekom z krajiny, vyvolal násilné demonštrácie a súčasne upozornil na náboženský extrémizmus v širokých vrstvách pakistanskej spoločnosti.

01 - Modified: 2023-08-16 21:38:19 - Feat.: 1 - Title: V Pakistane rozliaty dav moslimov zapálil niekoľko kostolov a poničil cintorín 02 - Modified: 2023-08-16 12:31:58 - Feat.: 1 - Title: Dav ľudí v Pakistane vypálil štyri kresťanské chrámy 03 - Modified: 2023-08-14 11:13:17 - Feat.: 1 - Title: Novým dočasným premiérom Pakistanu sa stal Anwár ul-Hak Kákar
01 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 02 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 03 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-18 08:21:02 - Feat.: - Title: Platforma X bude spolupracovať s pakistanskou vládou ohľadom zablokovania jej siete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:14