Plavidlo Sukru Okan mieriace do Čierneho mora. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská vojnová loď vyslala výstražné výstrely k nákladnej lodi kvôli inšpekcii

13.08.2023, 23:10
Autor:
ČTKČTK

Rusko oznámilo, že loď Vasilij Bykov pálila na plavidlo Sukru Okan po tom, ako kapitán nereagoval na výzvu na zastavenie kvôli inšpekcii.

Ruská vojnová loď dnes vyslala výstražné výstrely k nákladnej lodi plávajúcej k ukrajinskému pobrežiu pod vlajkou Palau v juhozápadnej časti Čierneho mora. Informovalo o tom podľa agentúry Reuters ruské ministerstvo obrany. Kyjev správanie ruskej lode odsúdil a označil ho za porušenie medzinárodného námorného práva.

Ide o prvý prípad, keď Rusko strieľalo na obchodnú loď od chvíle, keď Moskva v júli odstúpila od takzvanej obilnej dohody. Tá dovtedy umožňovala obnovenie exportu obilia a ďalších potravín z ukrajinských prístavov aj napriek pokračujúcim bojom. Moskva po odstúpení od dohody varovala, že všetky lode mieriace do ukrajinských vôd bude považovať za plavidlá, ktoré by mohli viezť zbrane.

Rusko oznámilo, že hliadková loď Vasilij Bykov pálila z automatických zbraní na plavidlo Sukru Okan po tom, ako jeho kapitán nereagoval na výzvu na zastavenie kvôli inšpekcii. Loď Sukru Okan bola na ceste do ukrajinského prístavu Izmajil, uviedlo ministerstvo. Izmajil leží na juhozápade Ukrajiny pri hraniciach s Rumunskom. Preteká ním rieka Dunaj.

Iné informácie však zverejnilo Turecko. Zástupca tureckého ministra obrany k prípadu uviedol, že počul o incidente, ktorý sa týka lode smerujúcej do Rumunska. Ankara sa incidentom zaoberá. S loďou či jej majiteľmi sa nebolo možné spojiť, uviedla agentúra Reuters.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak napísal na sociálnej sieti X (predtým Twitter), že incident bol "jasným porušením medzinárodného námorného práva, aktom pirátstva a zločinom proti civilnému plavidlu tretej krajiny vo vodách iných štátov". Ako Podoljak dodal, "Ukrajina vyvodí všetky nevyhnutné závery a zvolí najlepšiu možnú reakciu".

"Bola spustená varovná streľba z automatických zbraní s cieľom vynútiť si zastavenie lode," uviedlo ruské ministerstvo. Ruskí vojaci sa údajne na palubu lode dostali s pomocou vrtuľníka Ka-29. "Po tom, ako inšpekčná skupina dokončila svoju prácu na palube, Sukru Okan pokračoval vo svojej plavbe do izmajilského prístavu," oznámilo ruské ministerstvo.

Sukru Okan je registrovaná ako loď pod vlajkou tichomorského ostrovného štátu Palau s nosnosťou 2 155 ton. Jej domovským prístavom je Istanbul.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 09:25