Demonštranti sa zhromažďujú na podporu vojakov puču v hlavnom meste Niamey, Niger. FOTO: Reuters
StoryEditor

Západoafrickí lídri začali rokovať o Nigeri, šéf bloku dáva prednosť diplomacii

10.08.2023, 16:26
Autor:
ČTKČTK
  • Vojenská junta v Nigeri napriek medzinárodnému tlaku a hrozbe použitia sily odmieta vrátiť do úradu zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma.
  • Len niekoľko hodín pred začiatkom summitu oznámila mená nových členov vlády.
  • Nigerská vojenská junta vedená generálom Abdourahamanom Tianim 26. júla zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Bazouma, ktorého odvtedy drží v domácom väzení. 
  • Predstavitelia junty zatiaľ nejavia ochotu k diplomatickým rokovaniam, nieto na odovzdanie moci, keď tento týždeň odmietli prijať spoločnú delegáciu diplomatov z afrických krajín a OSN.

Lídri západoafrických krajín by mali vyskúšať všetky diplomatické prostriedky s cieľom zabezpečiť rýchly návrat k ústavnému poriadku v Nigeri, a to vrátane dialógu so strojcami tamojšieho prevratu, povedal podľa agentúry Reuters nigérijský prezident Bola Tinubu na začiatku stretnutie hláv štátov tohto regiónu. 

Vojenská junta v Nigeri napriek medzinárodnému tlaku a hrozbe použitia sily odmieta vrátiť do úradu zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma a len niekoľko hodín pred začiatkom summitu oznámila mená nových členov vlády.

image

Prevrat v Nigeri: Vodcovia armády vymenovali vládu, len polovicu tvoria civilisti

Vzbura v Nigeri

Tinubu, ktorý Hospodárskemu spoločenstvu západoafrických štátov (ECOWAS) predsedá, začal summit v hlavnom meste Nigéria Abuji slovami, že zásadné je uprednostniť diplomaciu ako základný kameň prístupu bloku k súčasnej kríze.

"Musíme zapojiť všetky strany vrátane lídrov prevratu do serióznych rokovaní, aby sme ich presvedčili vzdať sa moci a dosadiť prezidenta Bazouma späť do úradu," povedal Tinubu v úvodnom prejave k zhromaždeným hlavám štátov. Puč v susednom Nigeri označil za ohrozenie stability celého západoafrického regiónu.

Nigerská vojenská junta vedená generálom Abdourahamanom Tianim 26. júla zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Bazouma, ktorého odvtedy drží v domácom väzení. Následne ignorovala ultimátum ECOWAS spojené s hrozbou vojenskej intervencie, aby prezidenta najneskôr šiesteho augusta vrátila do úradu.

image

Jesť môže len ryžu a konzervy. Zosadenému nigerskému prezidentovi sa v domácom väzení míňajú potraviny

Predstavitelia junty zatiaľ nejavia ochotu k diplomatickým rokovaniam, nieto na odovzdanie moci, keď tento týždeň odmietli prijať spoločnú delegáciu diplomatov z afrických krajín a OSN. V stredu pučisti urobili výnimku, keď sa v hlavnom meste Niamey stretli s dvoma vyslancami nigérijského prezidenta Tinubua.

Traja z vodcov vzbury boli menovaní ministrami

Mahamane Roufai Laouali, titulovaný "generálny tajomník vlády", potom v noci na dnešok v štátnej televízii prečítal 21 mien nových členov nigerskej vlády bez toho, aby spresnil akýkoľvek jej program. Traja z vodcov vzbury boli menovaní ministrami obrany, vnútra a športu. Ekonóm a niekdajší minister financií Ali Lamine Zeine, ktorého junta v pondelok označila za nového premiéra, bol menovaný ministrom financií novej vlády. Minulá vláda mala 43 ministrov a žiadny z nich nebol vojenským dôstojníkom.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril obavy o stav prezidenta Bazouma, ktorý je podľa prezidentovej politickej strany zadržiavaný vo svojej rezidencii v krutých a neľudských podmienkach. Budova je údajne bez elektriny a tečúcej vody a prezident nemá prístup k čerstvým potravinám ani k lekárskej starostlivosti.

image

Diplomacia zlyháva. Vojenská junta v Nigeri odmieta rokovať

Rozbuškou bola domáca politika

"Generálny tajomník OSN znovu vyzýva na okamžité a bezpodmienečné prepustenie (Bazouma) a na jeho vrátenie do úradu prezidenta," uviedol v stredu hovorca OSN.

Prípadná eskalácia krízy by zrejme ďalej destabilizovala oblasť západoafrickej časti Sahelu. Jeden z najchudobnejších regiónov sveta dlhodobo sužujú početné štátne prevraty a povstania islamistických ozbrojencov, ktoré vyhnali z domovov milióny ľudí.

Rozbuškou puču v Nigeri bola domáca politika, kríza však rýchlo prerástla do medzinárodných rozmerov. Zatiaľ čo Západ, OSN a ECOWAS vyvíjajú na juntu tlak, aby sa vzdala moci, vojenské vlády v susedných štátoch Mali a Burkina Faso, ktoré majú pozastavené členstvo v západoafrickom bloku, prevrat v Nigeri podporujú. Obe sa navyše zaviazali sa, že v prípade vojenskej intervencie sa ponáhľajú pučistom na pomoc.

01 - Modified: 2023-08-07 12:53:55 - Feat.: 1 - Title: Puč v Nigeri nahráva Prigožinovi. Vytvára si pôdu pre ovládnutie ďalšej africkej krajiny? 02 - Modified: 2023-08-06 20:05:34 - Feat.: 1 - Title: Prevrat v Nigeri napriek hroziacej intervencii podporili desaťtisíce ľudí 03 - Modified: 2023-08-06 12:41:27 - Feat.: 1 - Title: Ostávajú hodiny. V hlavnom meste Nigeru pred vypršaním lehoty pre vodcu prevratu panuje pokoj 04 - Modified: 2023-08-05 22:07:52 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko podporí úsilie západoafrických štátov vrátiť v Nigeri do úradu zvrhnutého prezidenta 05 - Modified: 2023-08-09 14:38:38 - Feat.: 1 - Title: Jesť môže len ryžu a konzervy. Zosadenému nigerskému prezidentovi sa v domácom väzení míňajú potraviny 06 - Modified: 2023-08-10 09:48:30 - Feat.: 1 - Title: Prevrat v Nigeri: Vodcovia armády vymenovali vládu, len polovicu tvoria civilisti
01 - Modified: 2024-04-23 04:29:35 - Feat.: - Title: Nájdu riešenie aj v zložitých situáciách: Toto sú najdiplomatickejšie znamenia zverokruhu 02 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Totálna vojenská diktatúra, vzbura regiónov i nástup radikálnych nacionalistov. Aké tri scenáre hrozia Rusom? 04 - Modified: 2024-04-12 06:41:56 - Feat.: - Title: Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany a inštruktorov 05 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Prezident lobista, prečo nie?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:31