Poľský premiér Mateusz Morawiecki. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hranice slobodného sveta s tyraniou. Morawiecki varoval pred provokáciami ruských žoldnierov

03.08.2023, 14:44
Autor:
ČTKČTK

Premiér Mateusz Morawiecki ohlásil schôdzku s litovským prezidentom po tom, ako poľský vzdušný priestor podľa Varšavy narušili dva bieloruské vojenské vrtuľníky.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki po dnešnom stretnutí s litovským prezidentom Gitanasom Nausédou znovu varoval pred rastúcim rizikom, vyplývajúcim z prítomnosti žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny v Bielorusku.

Morawiecki zdôraznil, že "voči provokáciám a eskalácii napätia je spolupráca s Litvou nevyhnutná" a že poľsko-litovská hranica je v súčasnosti "hranicou slobodného sveta zadržiavajúceho nápor tyranie z Východu", uviedol na svojom webe denník Gazeta Wyborcza. Poľsko k hranici s Bieloruskom prisúva vojenské posily zo západu krajiny.

Sabotážne akcie

"Už teraz sa wagnerovci môžu prezliekať za nelegálnych migrantov a skúsiť preniknúť do Poľska a ďalších štátov východného krídla Severoatlantickej aliancie, aby na území našich krajín podnikali diverzné a sabotážne akcie, ktoré môžu mať naozaj dramatické dôsledky," Povedal Morawiecki, ktorý sa s litovským prezidentom stretol v suwalskej posádke 14. protitankového pluku.

image

Krajiny na východnom krídle NATO posilňujú bezpečnosť pri hraniciach kvôli wagnerovcom

Premiér ohlásil schôdzku s litovským prezidentom po tom, ako poľský vzdušný priestor podľa Varšavy narušili dva bieloruské vojenské vrtuľníky - Minsk toto obvinenie popiera - a tiež po tom, ako ohlásil, že Varšava má informácie o presune viac ako stovky žoldnierov smerom k suwalskému koridoru, čo označil za "" krok k ďalšiemu hybridnému útoku na poľské územie".

A v stredu ruské vojenské námorníctvo začalo v Baltskom mori cvičenie s účasťou troch desiatok vojnových plavidiel a asi 6000 príslušníkov ozbrojených síl.

Umelá migračná kríza

Pred dvoma rokmi Poľsko čelilo na hranici s Bieloruskom prílevu migrantov z Blízkeho východu, Strednej Ázie a z Afriky. Túto migračnú krízu podľa Varšavy umelo vyvolal Minsk v odvete za západné sankcie. Ten toto obvinenie poprel.

Suwalský koridor či suwalský priesmyk nie je geografický názov, ale výraz ktorým vojenskí experti označujú necelých sto kilometrov dlhý úsek poľsko-litovskej hranice, oddeľujúci ruskú Kaliningradskú oblasť od Bieloruska.

image

Vo Varšave si pripomenuli 79. výročie varšavského povstania

Americký portál Politico tento úzky pás územia svojho času označil za "najnebezpečnejšie miesto na Zemi", pretože sa môže stať prvým cieľom ruského útoku v prípade vypuknutia otvoreného konfliktu s NATO. Obsadením tohto územia by totiž ruské vojská prerušili jedinú pozemnú cestu medzi Pobaltím a zvyškom Severoatlantickej aliancie.

"Musíme reagovať na počínanie Bieloruska komplexne," uviedol podľa denníka Nauséda, keď hovoril o význame tohto územia pre spojeneckých krajín.

Posilnenie hraníc

Morawiecki ubezpečil, že Varšava zostáva v kontakte so spojencami z NATO, posilňuje stráženie hraníc a nenechá sa vyprovokovať. Poľsko je podľa premiéra už roky terčom provokácií a hybridných útokov zo strany Ruska a Bieloruska. Len tento rok došlo k 16-tisíc pokusom o nelegálne prekročenie poľských hraníc.

"Takýchto provokácií bude viac a budú zamerané na vytvorenie chaosu v Poľsku, ako aj ďalších krajinách NATO, najmä v našom regióne. Spolupráca Poľska a nášho spojenca Litvy je tvárou v tvár týmto hrozbám a provokáciám nevyhnutná, "vyhlásil.

image

Blíži sa k nám sto wagnerovcov, je to stále nebezpečnejšie, hovorí poľský premiér

Podľa informácií šéfa poľskej vlády je v súčasnosti v Bielorusku okolo 4000 ruských žoldnierov, "možno trochu viac". Rusi tým podľa Morawieckého testujú reakcie Poľska a jeho spojencov, Varšava je vraj však odhodlaná odpovedať na provokácie veľmi rezolútnym spôsobom.

Premiér pred novinármi obvinil opozíciu, že prejavuje pramálo pochopenia pre situáciu a podceňuje nebezpečenstvo, a tiež tvrdil, že bieloruský vodca Alexander Lukašenko vidí v opozičnom predákovi, bývalom premiérovi Donaldovi Tuskovi potenciálneho partnera na rokovanie.

"Tusk sa snažil naposledy (vládny postoj) zosmiešniť, keď hovoril o stovke wagnerovcov, ale dnes sú ich v Bielorusku tisíce," povedal Morawiecki.

Poľsko na jeseň čakajú parlamentné voľby, v ktorých sa konzervatívna vládna strana uchádza o tretí mandát pri kormidle moci za sebou.

01 - Modified: 2023-08-02 18:59:35 - Feat.: 1 - Title: Krajiny na východnom krídle NATO posilňujú bezpečnosť pri hraniciach kvôli wagnerovcom 02 - Modified: 2023-08-01 20:36:21 - Feat.: 1 - Title: Poľsko obvinilo Bielorusko z narušenia vzdušného priestoru dvoma vrtuľníkmi 03 - Modified: 2023-07-29 20:08:50 - Feat.: 1 - Title: Blíži sa k nám sto wagnerovcov, je to stále nebezpečnejšie, hovorí poľský premiér
01 - Modified: 2024-05-10 11:30:59 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 02 - Modified: 2024-05-10 09:04:10 - Feat.: - Title: Poľský premiér Tusk reorganizoval vládu, vymenil štyroch ministrov vrátane kultúry a vnútra 03 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS 04 - Modified: 2024-05-10 08:36:16 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atomoviek. Čo tým sleduje práve teraz 05 - Modified: 2024-05-10 08:09:42 - Feat.: - Title: Bielorusko plánuje poslať stovky migrantov na poľskú hranicu, tvrdí organizácia ByPol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 13:31