Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a saudskoarabský korunný princ Mohamed bin Salmán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rokovanie o Ukrajine v saudskoarabskej Džidde má nastoliť agendu pre mierový summit. Rusko pozvané nie je

03.08.2023, 10:58
Autor:
ČTKČTK

Cieľom akcie je najmä presvedčiť neutrálne krajiny, ako sú Brazília a India, aby k ruskej agresii voči Ukrajine zaujali jasné stanovisko.

V saudskoarabskej Džidde sa cez víkend stretnú diplomati, experti a poradcovia hláv štátov, aby prerokovali desaťbodový mierový plán pre Ukrajinu prezidenta Volodymyra Zelenského a dohodli sa na termíne, mieste konania a agende mierového summitu, napísala agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na zástupcov ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

Spojené štáty bude zrejme zastupovať poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, napísal denník The Guardian. Osobne sa rokovania v Džidde zúčastní námestník českého ministra zahraničia Ján Marian.

Rusko pozvánku nedostalo

O nachádzajúcom sa rokovaní v Džidde koncom júla s odvolaním sa na diplomatov ako prvý informoval denník The Wall Street Journal. V Saudskej Arábii sa podľa neho stretnú zástupcovia až 30 západných a kľúčových rozvojových krajín. Rusko pozvané nie je.

"O niekoľko dní (5. a 6. augusta) sa v saudskoarabskej Džidde uskutoční druhé stretnutie na úrovni poradcov pre národnú bezpečnosť a politických riaditeľov o kľúčových princípoch mieru na základe mierovej formuly prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Po úspechu konzultácií v podobnom formáte v Kodani sa dostávame na novú úroveň zdvojnásobením počtu účastníkov (z 15 na 40)," uviedol v stredu zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Ihor Žovkva.

image

Zelenskyj: Ukrajina si zaslúži vďaku za to, že brzdí Rusko

Usporiadanie schôdzky v blízkovýchodnej krajine podľa neho úplne borí ruské tvrdenie, že Ukrajinu podporuje výlučne "kolektívny Západ".

Účinný plán

"Ukrajina má účinný plán a je pripravená rokovať so všetkými štátmi, ktoré rešpektujú medzinárodné právo, suverenitu a územnú celistvosť nášho štátu - a takýchto krajín je prevažná väčšina," poznamenal Žovkva.

Podľa činiteľa sa očakáva, že "budú vypracované podmienky konania budúceho mierového summitu na úrovni lídrov, najmä čas, miesto a program rokovania".

Žovkva doplnil, že ukrajinská delegácia na čele so šéfom Zelenského kancelárie Andrijom Jermakem plánuje okrem toho v Džidde tiež viesť "mnohostranné a bilaterálne rokovania s viac ako 30 delegáciami z popredných krajín Európy, Ázie, Afriky, Blízkeho východu a Latinskej Ameriky".

Denník The Guardian s odvolaním sa na osoby zapojené do plánovania nadchádzajúceho stretnutia píše, že cieľom akcie je najmä presvedčiť neutrálne krajiny, ako sú Brazília a India, aby k ruskej agresii voči Ukrajine zaujali jasné stanovisko. Rokovania zvolala Ukrajina a dúfa, že miesto konania by mohlo prilákať čínsku účasť.

Či Peking vyšle zástupcov, ale nie je v tejto chvíli jasné. Očakáva sa účasť amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana. Ak na miesto dorazí osobne, navštívi Džiddu už druhýkrát o desať dní.

01 - Modified: 2023-08-01 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Podporu Kyjevu zháňa aj Rijád. Saudi sa stavajú do úlohy mierotvorcov 02 - Modified: 2023-07-31 05:12:01 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina začína s Washingtonom rokovať o bezpečnostných zárukách 03 - Modified: 2023-07-23 05:04:40 - Feat.: 1 - Title: Izraelčania zintenzívnili protesty pred záverečným hlasovaním o návrhu reformy
01 - Modified: 2024-05-10 09:13:37 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Šutaj Eštok nechal dočasné útočisko propagandistovi Ruska, tvrdí PS 02 - Modified: 2024-05-10 08:36:16 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atomoviek. Čo tým sleduje práve teraz 03 - Modified: 2024-05-10 08:58:35 - Feat.: - Title: Nová pýcha Putina verejne odhalená. Ruský „Rolls-Royce“ konečne dostal vlastnú tvár 04 - Modified: 2024-05-10 05:53:37 - Feat.: - Title: Ruské úrady priznali požiar v ďalšej rafinérii v Kalužskej oblasti. Terčom útokov sa stal aj Charkov 05 - Modified: 2024-05-10 05:01:06 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zneškodnila dron letiaci nad Moskovskou oblasťou, hlásia Rusi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 11:17