Ukrajinskí vojaci. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci dosiahli na fronte viaceré úspechy, hlásia americkí experti. Sú náznaky, že prenikli oveľa hlbšie

28.07.2023, 10:18
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil video, na ktorom ukrajinskí vojaci uprostred ruín hlásia, že splnili úlohu a oslobodili dedinu Staromajorske na západe Doneckej oblasti.

Ukrajinská armáda pokračovala vo štvrtok v útokoch proti ruským inváznym silám na najmenej troch úsekoch frontu a v niektorých oblastiach dosiahla úspechy. 

Vo svojej poslednej analýze to uviedol Inštitút pre štúdium vojny, ktorý sa zároveň domnieva, že Ukrajinci zrejme nepokračovali vo významných mechanizovaných ofenzívnych operáciách južne od obce Orichiv v západnej časti Záporožskej oblasti.

Postup pri Kliščijivke

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok zverejnil na sociálnych sieťach video, na ktorom ukrajinskí vojaci uprostred ruín hlásia, že splnili úlohu a oslobodili dedinu Staromajorske na západe Doneckej oblasti.

"Geolokalizované zábery zverejnené 26. júla naznačujú, že ukrajinské sily tiež urobili nepatrný postup severne od Kliščijivky," uvádza ISW s odvolaním sa na obec nachádzajúcu sa niekoľko kilometrov juhovýchodne od Bachmutu.

image

Európska únia teraz nemá peniaze na vyššie výdavky Ukrajiny s vývozom obilia

Iné zábery podľa inštitútu naznačujú, že Ukrajinci počas stredy postúpili východne od Robotyne, ktoré sa nachádza niekoľko kilometrov južne od Orichiva.

Ruské zdroje zároveň tvrdili, že Ukrajinci pokračovali vo štvrtok pri Robotyne v útokoch s nižším tempom a oveľa menším počtom vojakov. Predtým tam začali intenzívny mechanizovaný čelný útok, ktorý v stredu prelomil ruské obranné pozície severovýchodne od obce, píše ISW.

Armáda môže operovať hlbšie

Jeho analytici zároveň upozorňujú, že geolokalizované zábery zverejnené vo štvrtok naznačujú, že ukrajinská armáda môže operovať oveľa hlbšie, ako spomína Inštitút pre štúdium vojny, ktorý uvádza skôr konzervatívne zhodnotenie.

ISW tiež upozorňuje na slová jedného z amerických predstaviteľov, ktorý vyjadril opatrnosť, pokiaľ ide o rôzne hodnotenia nárastu ukrajinských protiofenzívnych operácií v západnej časti Záporožskej oblasti ako súčasť hlavného ukrajinského úsilia. Zmiernil tak niektoré vyhlásenia prijaté v tomto duchu.

image

Bezpečnostné vákuum po exode wagnerovcov. Kremeľ balansuje na hrane, tvrdí americký inštitút

Denník The Washington Post citoval amerického činiteľa, podľa ktorého ukrajinské akcie v Záporožskej oblasti môžu byť formovacie operácie pre neskoršiu protiofenzívu. Americkí predstavitelia podľa neho nehodnotia tieto operácie ako súčasť hlavného ukrajinského úsilia.

Denník The New York Times s odvolaním sa na dvoch nemenovaných predstaviteľov Pentagonu v stredu napísal, že na Ukrajine začal hlavný úder ukrajinskej protiofenzívy, pri ktorom sa Ukrajinci pokúsia prelomiť pozemné spojenie polostrova Krym s ďalšími Ruskom okupovanými územiami na juhu Ukrajiny.

Stanica CNN citovala dvoch amerických činiteľov, podľa ktorých ukrajinská armáda nasadila "hlavnú časť" svojich záložných síl na juh Ukrajiny, aby využila nedávne ukrajinské zisky. O zintenzívnení bojov na juhu Ukrajiny hovoril tiež ruský prezident Vladimir Putin.

01 - Modified: 2023-07-27 18:04:23 - Feat.: 1 - Title: Európska únia teraz nemá peniaze na vyššie výdavky Ukrajiny s vývozom obilia 02 - Modified: 2023-07-27 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Bezpečnostné vákuum po exode wagnerovcov. Kremeľ balansuje na hrane, tvrdí americký inštitút 03 - Modified: 2023-07-27 16:11:14 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská centrálna banka po prvýkrát od začiatku vojny znížila úrok
01 - Modified: 2024-05-03 16:50:39 - Feat.: - Title: Na Ukrajine od začiatku invázie zahynulo 150-tisíc ruských vojakov, uviedol francúzsky minister 02 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 03 - Modified: 2024-05-03 15:44:57 - Feat.: - Title: Šojgu: Rusko tento rok dobylo 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny, prelamujeme ich opevnenia 04 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 05 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 21:00