Ruský prezident Vladimir Putin sa rozpráva s juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putin na rusko-africkom summite sľuboval obilie zadarmo pre Afriku, ponúka aj energetické riešenia

27.07.2023, 12:02
Autor:
ČTKČTK

Dvojdňový summit v Petrohrade sa dnes začal s účasťou 17 afrických najvyšších štátnych predstaviteľov, pôvodne ruskí organizátori podľa agentúry AP počítali, že príde 43 hláv afrických štátov.

Ruský prezident Vladimir Putin v prejave na otvorení rusko-afrického summitu v Petrohrade ponúkol, že Rusko bude počas štyroch mesiacov bezplatne dodávať tisíce ton obilia do Somálska, Zimbabwe, Burkiny Faso a do Eritrey.

Hovoril tiež o príprave energetických projektov s ruskou účasťou v Afrike. Dvojdňový summit v Petrohrade sa dnes začal s účasťou 17 afrických najvyšších štátnych predstaviteľov, pôvodne ruskí organizátori podľa agentúry AP počítali, že príde 43 hláv afrických štátov.

Koniec obilnej dohody

Druhý ročník summitu sa koná po tom, ako minulý týždeň Rusko pozastavilo svoju účasť v takzvaných obilných dohodách uzavretých s Ukrajinou za sprostredkovanie OSN a Turecka. Dohody vlani pomohli predísť potravinovej kríze najmä v rozvojovom svete.

Zníženie počtu najvyšších štátnych predstaviteľov Kremeľ vysvetlil tlakom zo strany Západu, ktorý údajne africké krajiny od účasti odrádzal. Aj tak je na podujatí podľa utorkového oznámenia poradcu ruského prezidenta Vladimira Putina Jurija Ušakova zastúpených 49 z 54 afrických krajín prostredníctvom veľvyslancov alebo vysokopostavených vládnych predstaviteľov.

image

Rana do chrbta. Putin môže stratiť Afriku, je tu rozhodujúci moment vzťahov s Ruskom

Africkí lídri budú počas svojej návštevy okrem iného rokovať priamo so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Po tom, ako ruské vojská vlani vo februári vtrhli na Ukrajinu, sa dôležití zahraniční predstavitelia s Putinom stretávajú len výnimočne, poznamenal ruský nezávislý portál The Moscow Times.

Zhovievaví k Rusku

Tohtoročné podujatie, ktoré ruské médiá nazývajú buď ako summit Rusko-Afrika alebo ako "ekonomické a humanitárne fórum", sa síce koná druhýkrát, ale prvýkrát za dobu, keď Rusko vedie na Ukrajine.

Putin zverejnil pred summitom článok s titulkom "Rusko a Afrika: spojené úsilie pre mier, pokrok a úspešnú budúcnosť", v ktorom okrem iného tvrdil, že Rusko dokáže nahradiť Ukrajinu ako svetových vývozcov obilia. Ruské sily od chvíle, keď Moskva vypovedala obilné dohody, opakovane útočia na ukrajinské prístavy a sklady poľnohospodárskych surovín.

image

Rusko nahradí vývoz ukrajinského obilia do Afriky, vyhlásil Putin

Africký kontinent pozerá na Rusko, ktoré vedie vojnu na Ukrajine, zhovievavejšie ako zvyšok sveta. Rezolúciu odsudzujúcu ruskú agresiu na Ukrajine, ktorú vo februári 2022 prijalo Valné zhromaždenie OSN, podporila len zhruba polovica afrických štátov. Podľa komentára The Moscow Times má Rusko približne polovicu krajín Afriky na svojej strane alebo je na dobrej ceste si ich získať.

Protiváhu ruskému vplyvu v Afrike sa snaží ponúknuť Ukrajina. Kým africkí lídri rokujú v Rusku, ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba sa vydal na svoju prvú cestu od začiatku vojny do Afriky. Navštívil Rovníkovú Guineu, kde podľa svojich slov rokoval o potravinovej bezpečnosti, či Libérii.

Rusko sa v niektorých afrických krajinách nepriamo angažuje vo vojenských konfliktoch - ruskí žoldnieri z Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti sa zapájajú do bojov alebo ťažobných a propagandistických aktivít po celom kontinente od Líbye a Sudánpo Mali a Mozambik, napísal predtým denník The Financial Times. Ruskí žoldnieri sú prítomní tiež v Burkine Faso a Stredoafrickej republike.

01 - Modified: 2023-07-27 09:21:08 - Feat.: 1 - Title: Paralýza v Kremli. Svedectvá odhaľujú Putinovu neschopnosť počas vzbury, zavládlo zdesenie a chaos 02 - Modified: 2023-07-27 05:34:00 - Feat.: 1 - Title: Africké krajiny musia Putina konfrontovať pre zrušenie obilnej dohody, tvrdí Blinken 03 - Modified: 2023-07-26 10:18:16 - Feat.: 1 - Title: Putina niekoľko dní vopred varovali pred vzburou wagnerovcov, tvrdí Washington Post
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 01:57