Švédsky premiér Ulf Kristersson. FOTO: Reuters
StoryEditor

Švédsko tvrdí, že je kvôli NATO terčom Ruskom podporovanej dezinformačnej kampane, spomína pálenie koránu

26.07.2023, 21:01
Autor:
ČTKČTK

Švédsko o členstvo v NATO začalo usilovať po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára. Jeho snahu donedávna blokovala Ankara.

Švédsko sa stalo terčom dezinformačnej kampane Ruskom podporovaných aktérov, ktorá má za cieľ poškodiť obraz tejto škandinávskej krajiny, ktorá sa uchádza o členstvo v NATO.

Uviedol to dnes švédsky minister civilnej obrany Carl-Oskar Bohlin, podľa ktorého je ďalším cieľom dezinformátorov naznačiť, že Štokholm podporuje nedávne pálenie koránu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Švédsko o členstvo v NATO začalo usilovať po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára. Jeho snahu donedávna blokovala Ankara, ktorá ako jeden z dôvodov nesúhlasu uvádzala aj pálenie koránu v tejto škandinávskej krajine.

Rozhorčené reakcie

Verejné znesvecovanie islamských náboženských symbolov hŕstkou aktivistov vo Švédsku - aj v susednom Dánsku - sa však nedávno opakovalo a vyvolalo v moslimských krajinách rozhorčené reakcie aj demonštrácie.

"Švédsko je terčom dezinformačnej kampane podporovanej štátnymi a štátu podobnými aktérmi s cieľom poškodiť jeho záujmy," povedal Bohlin novinárom na tlačovej konferencii. "Vidíme, ako Ruskom podporovaní aktéri posilňujú nesprávne tvrdenia, napríklad že za znesvätením svätých pieskom stojí švédsky štát," dodal. "To je samozrejme úplne nepravdivé," dodal Bohlin.

image

ANALÝZA: Ako muž vo Švédsku spustil efekt motýlích krídel, ktorý prebudil najmocnejšieho muža Iraku

K téme sa na sociálnych sieťach vyjadril aj švédsky premiér Ulf Kristersson, ktorý uviedol, že chce napraviť toto nedorozumenie.

"Švédsky štát nevydáva povolenie na spaľovanie výtlačkov koránu. Polícia však vydáva povolenia na verejné zhromaždenia, čo je právo zakotvené vo švédskej ústave, "napísal Kristersson na facebooku. "Štát zaručuje právo na slobodu prejavu, ale nestojí tým za žiadnym politickým odkazom," dodal.

Ruská agenda

Hovorca švédskej agentúry pre psychologickú obranu Mikael Östlund uviedol, že Rusko využíva pálenie koránu ako príležitosť na presadzovanie svojej agendy v médiách. "Jednou z takýchto ambícií zo strany Ruska je samozrejme možnosť skomplikovať náš vstup do NATO," povedal.

Tento rok v lete boli na viacerých demonštráciách vo Švédsku a Dánsku spálené výtlačky koránu, čo vyvolalo pobúrenie medzi moslimami. V Bagdade protestujúci vnikli na švédske veľvyslanectvo.

Dánsko a Švédsko uviedli, že pálenie koránu odsudzujú, ale podľa pravidiel na ochranu slobody prejavu mu nemôžu zabrániť. Turecko, ktoré má právo veta pri rozhodovaní o členstve Švédska v NATO, protesty odsúdilo a vyzvalo Štokholm, aby proti páchateľom zakročil.

Švédska bezpečnostná služba SÄPO dnes varovala, že bezpečnostná situácia vo Švédsku sa v dôsledku nedávnych sporov o slobodu prejavu zhoršila. "Obraz Švédska sa zmenil. Z tolerantnej krajiny sme sa stali krajinou, ktorá je protimoslimská - tak nás vnímajú... hlavne v moslimskej časti sveta, "povedala vysokopostavená úradníčka SÄPO Susanna Trehörningová.

01 - Modified: 2023-07-26 07:48:44 - Feat.: 1 - Title: Poľsko kúpi od Švédska lietadlá, aby chránilo východné krídlo NATO 02 - Modified: 2023-07-26 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Ako muž vo Švédsku spustil efekt motýlích krídel, ktorý prebudil najmocnejšieho muža Iraku 03 - Modified: 2023-07-13 17:00:06 - Feat.: 1 - Title: Švédsko urýchli dodávky obranného materiálu pre Ukrajinu
01 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS 02 - Modified: 2024-05-10 08:36:16 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atomoviek. Čo tým sleduje práve teraz 03 - Modified: 2024-05-10 10:17:40 - Feat.: - Title: Nová pýcha Putina verejne odhalená. Ruský „Rolls-Royce“ konečne dostal vlastnú tvár 04 - Modified: 2024-05-10 05:53:37 - Feat.: - Title: Ruské úrady priznali požiar v ďalšej rafinérii v Kalužskej oblasti. Terčom útokov sa stal aj Charkov 05 - Modified: 2024-05-10 05:01:06 - Feat.: - Title: Protivzdušná obrana zneškodnila dron letiaci nad Moskovskou oblasťou, hlásia Rusi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 12:26