Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Každé dva týždne zomrie jeden jazyk. Nové generácie ich nebudú poznať, varuje lingvistka

24.07.2023, 10:12
Autor:
TASRTASR

Podľa údajov Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru by do konca storočia mohla zaniknúť približne polovica zo 7000 svetových jazykov.

Mnoho domorodých rečníkov je motivovaných alebo nútených používať iné, než ich pôvodné jazyky. Práve to je jednou z príčin ich zániku.

Používanie mnohých domorodých jazykov môže klesať natoľko, až napokon nimi nové generácie nebudú hovoriť vôbec. Uviedla lingvistka a riaditeľka centra venovaného výskumu jazykov Strathy Language Unit na Queen‘s University v Kingstone Anastasia Riehlová.

Zanikne polovica jazykov

Podľa údajov Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru by do konca storočia mohla zaniknúť približne polovica zo 7000 svetových jazykov. Jedná sa najmä o jazyky pôvodných obyvateľov.                                                                

Domorodí obyvatelia tvoria podľa Organizácie Spojených národov menej ako 6 percent svetovej populácie, no hovoria zhruba 4000 jazykmi. Tieto jazyky sú v ohrození, pretože ich používa čoraz menej ľudí. „Odhaduje sa, že každé dva týždne jeden jazyk "zomrie" s posledným rečníkom.

image

Austrália kriesi „rasistickú“ prohibíciu. Domorodci pod vplyvom alkoholu rozpútali vlnu zločinu

Zo 7000 svetových jazykov je približne 4000 pôvodných a hrozí im zánik. Dedia sa z generácie na generáciu, no v škole ani vo verejnej sfére sa často nepoužívajú. Strata akéhokoľvek jazyka znamená stratu kultúry, histórie a identity,“ zdôrazňuje OSN.                                                                                

Podľa lingvistky Riehlovej majú niektoré menšiny zakázané používať svoj jazyk. Mnohí členovia komunity začnú používať dominantný jazyk pod ekonomickým nátlakom. V niektorých komunitách chýbajú prostriedky na vzdelávanie v domorodých jazykoch. Problémom sú aj konflikty a klimatické zmeny, ktoré vyháňajú ľudí zo svojich obydlí.

Vplyv na kultúru

Menšie jazykové komunity majú pre migráciu ťažkosti s udržaním domorodých jazykov. Jazyky sú podľa odborníčky na ústupe vo všetkých častiach sveta. V oblastiach s najväčším počtom jazykov sú aj najviac ohrozené.        

Spolu s jazykmi sa strácajú aj znalosti, ktoré nositelia pôvodných jazykov majú. „Domorodé vedecké a tradičné poznatky o ekosystémoch, metódach ochrany, živote rastlín, správaní zvierat a mnohých ďalších aspektoch prírody sú zakotvené v domorodých jazykoch. Z tohto dôvodu vždy, keď zanikne domorodý jazyk, navždy sa stratia aj znalosti predkov o kultúre. Keď sú ohrozené domorodé jazyky, sú ohrození aj samotní domorodí obyvatelia,“ uvádza sa na webovej stránke UNESCO venovanej jazykom.                                                                    

image

„Pľúca sveta“ ďalej miznú pred očami. Blížime sa k bodu, odkiaľ niet návratu, varujú vedci

Zánik jazyka má vplyv aj na kultúru. Podľa lingvistky Riehlovej majú ľudia pocit, že práve jazyk ich spája s identitou a kultúrou. So zánikom jazyka sa stráca aj toto prepojenie.

Zároveň upozorňuje, že zánik niektorých jazykov sa nedá zvrátiť. Stále je však možné mnohé z nich zachrániť, a to najmä zvyšovaním povedomia o probléme domorodých jazykov a vynaloženia zdrojov potrebných na ich záchranu. „Komunity, lingvisti a aktivisti už vyvíjajú mnoho inovatívnych nástrojov a programov pre jazykové vzdelávanie a jazykovú dokumentáciu,“ uzatvára.

01 - Modified: 2023-03-23 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Austrália kriesi „rasistickú“ prohibíciu. Domorodci pod vplyvom alkoholu rozpútali vlnu zločinu 02 - Modified: 2023-03-21 06:40:01 - Feat.: 1 - Title: „Pľúca sveta“ ďalej miznú pred očami. Blížime sa k bodu, odkiaľ niet návratu, varujú vedci 03 - Modified: 2023-02-16 09:27:52 - Feat.: 1 - Title: Briti sa vzdávajú poslednej africkej kolónie. Atoly sú oporným bodom americkej vojenskej stratégie
01 - Modified: 2024-03-23 07:00:00 - Feat.: - Title: Posvieťte si na váš jazyk. Už aj jeho sfarbenie vám veľa napovie o vašom zdraví 02 - Modified: 2024-02-21 10:11:06 - Feat.: - Title: Medzislovančina je umelý jazyk, ktorému rozumieš aj ty. Dohovorí sa ním 300 miliónov ľudí, takto vyzerá v praxi 03 - Modified: 2023-11-26 21:28:26 - Feat.: - Title: Pozoruhodný projekt na Borneu. V hustej džungli rastie nové umelé hlavné mesto, domorodci sa však búria 04 - Modified: 2023-10-26 09:00:00 - Feat.: - Title: Švédi po 140 rokoch dokončili oficiálny slovník švédčiny. Prvé zväzky sú už ale také staré, že ich musia celé prerobiť 05 - Modified: 2023-10-13 12:18:18 - Feat.: - Title: KVÍZ Ako dobre ovládate synonymá: Trúfnete si na tieto slovíčka? Otestujte svoje znalosti!
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 05:56