Šéf nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie Friedrich Merz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf nemeckej opozície naznačil komunálnu spoluprácu s protiimigračnou AfD, čelí za to kritike

24.07.2023, 09:16
Autor:
ČTKČTK

Kresťanskodemokratická únia, ktorá je na vrchole popularity a ktorá sa netají mocenskými ambíciami radosť neskrýva.

Šéf nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie Friedrich Merz vyvolal veľké pobúrenie výrokmi, v ktorých nevylúčil spoluprácu s populistickou a protiimigračnou Alternatívou pre Nemecko na komunálnej úrovni. Merz, ktorý doteraz AfD označoval ako krajnú pravicu, teraz čelí kritike nielen z radov opozície, ale tiež z vlastnej únie. Z Merzových nedeľňajších slov má radosť naopak AfD, ktorej spolupredseda Tino Chrupalla hovoril o tom, že zo steny vztýčenej proti alternatíve začínajú odpadávať prvé kamene.

Merz v nedeľňajšom rozhovore vo verejnoprávnej televízii ZDF vyhlásil, že protipožiarny múr medzi AfD a CDU neoslabuje, pretože spolupráca oboch strán v zákonodarných orgánoch je vylúčená. Zároveň povedal, že je proti zákazu AfD, pretože takáto cesta nikdy k riešeniu politického problému neviedla. Uviedol tiež, že na komunálnej úrovni v okresoch a mestách treba hľadať spôsoby spolupráce.

image

Ľavičiari a zelení naprieč Európou odmietajú názory oponentov viac ako voliči pravice, ukázal veľký prieskum

"Ak je tam zvolená okresná rada a starosta z AfD, tak je samozrejme človek hľadá cesty, ako možno v tomto meste naďalej spolupracovať," povedal Merz. V júni AfD získala prvýkrát kreslo krajinskej rady, čo je v Nemecku šéf krajinského okresu, a v júli úrad starostu.

Ostro proti Merzovi vystúpil berlínsky primátor Kai Wegner, ktorý je šéfom pobočky CDU v nemeckej metropole. "AfD pozná len proti a rozdeľovanie. Kde by tá SPOLUpráca mala byť? CDU nemôže, nechce a nebude spolupracovať so žiadnou stranou, ktorej obchodným modelom je nenávisť, rozdeľovanie a vylúčenie," napísal na twitteri Wegner.

Kritikou nešetria ani strany vládnej koalície, ktorú tvoria sociálni demokrati Olafa Scholza, Zelení a liberálni slobodní demokrati. "Komunálna politika je kolískou našej demokracie. Práve tu nesmie požiarny múr proti antidemokratickej AfD padnúť, "uviedla liberálka Mária-agnes Stracková-zimmermannová, ktorá je v Spolkovom sneme šéfkou obranného výboru.

AfD, ktorá je na vrchole popularity a ktorá sa netají mocenskými ambíciami, naopak radosť neskrýva. "Teraz padajú prvé kamene z čierno-zelenej protipožiarneho múru," napísal na twitteri Chrupalla s odvolaním sa na čiernu farbu konzervatívcov a zelenú ekologickú stranu. "Na krajinskej a spolkovej úrovni budeme múr búrať spoločne. Víťazmi budú občania, ktorí vďaka politike určovanej (nemeckými) záujmami opäť získajú blahobyt, slobodu a bezpečnosť, "dodal.

Podpora strany Alternatíva pre Nemecko dlhodobo rastie, podľa pravidelného týždenného prieskumu agentúry INSA pre nedeľný Bild am Sonntag by získala 22 percent, čo by z nej urobilo druhú najsilnejšiu stranu po konzervatívnej únii CDU/CSU. Na ňu AfD v sondáži stráca štyri percentuálne body. Vládne strany sú až za AfD, kancelárova SPD stojí za AfD s odstupom štyroch percentuálnych bodov.

01 - Modified: 2023-07-23 17:20:00 - Feat.: 1 - Title: Podpora strany AfD v Nemecku ďalej rastie, podľa prieskumu by dostala už 22 percent 02 - Modified: 2023-07-21 12:14:03 - Feat.: 1 - Title: Ľavičiari a zelení naprieč Európou odmietajú názory oponentov viac ako voliči pravice, ukázal veľký prieskum 03 - Modified: 2023-07-12 17:05:44 - Feat.: 1 - Title: Mládežnícku organizáciu AfD v Brandenbursku zaradili medzi extrémistické skupiny
01 - Modified: 2024-05-08 06:07:00 - Feat.: - Title: V Nemecku zaútočili na ďalšieho politika, spolkovú exministerku Giffeyovú 02 - Modified: 2024-05-07 20:16:21 - Feat.: - Title: Ide o obranu demokracie. Nemeckí konzervatívci hlasovali na straníckom zjazde za povinnú vojenskú službu 03 - Modified: 2024-05-07 18:29:23 - Feat.: - Title: Noční vlci navštívili pamätné miesto druhej svetovej vojny pri Berlíne. Fotili sa a pili kávu, hlási polícia 04 - Modified: 2024-05-07 16:11:32 - Feat.: - Title: Opozícia kritizuje ministerku zdravotníctva. Dolinková podľa nich nepredkladá zmeny v štandardnom procese 05 - Modified: 2024-05-07 14:05:15 - Feat.: - Title: Aktivita v nemeckom stavebníctve je naďalej v útlme, rast nedosiahla už dva roky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 05:31