Talianska premiérka Giorgia Meloniová. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Meloniová vyzvala krajiny Stredozemia na širokú alianciu proti nelegálnej migrácii

23.07.2023, 18:50
Autor:
ČTKČTK

Talianska premiérka vyzvala na širokú alianciu krajín, ktoré by spoločne bojovali proti ilegálnej migrácii v regióne.

Nelegálna migrácia škodí všetkým krajinám v Stredomorí, vyhlásila dnes podľa agentúry Reuters v Ríme talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá usporiadala konferenciu o rozvoji a migrácii.

Zúčastnili sa na nej prezidenti, premiéri či ministri zahraničia mnohých štátov Afriky a Blízkeho východu a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Nedorazili ale napríklad zástupcovia Francúzska či Španielska.

Meloniová vyzvala na širokú alianciu krajín, ktoré by spoločne bojovali proti ilegálnej migrácii v regióne. Šéfka krajne pravicovej strany Bratia Taliansko tiež uviedla, že jej koaličná vláda nie je proti imigrácii, pretože Európa a Taliansko migrantov potrebujú.

Nabádala ale na boj proti pašerákom, ktorí podľa nej ako jediní majú z nelegálnej migrácie prospech a obohacujú sa na úkor "tých najzraniteľnejších".

Šéfka Európskej komisie Meloniovú podporila v tom, že je potrebné "cynický obchod pašerákov s ľudskými životmi a sny migrantov" ukončiť. Vyzvala tiež na "strategickú alianciu EÚ s Afrikou", na ktorú je podľa von der Leyenovej nutné pozerať aj ako na hlavného dodávateľa "čistej energie".

Modelom pre alianciu s africkými krajinami by podľa šéfky komisie mohla byť dohoda o strategickom partnerstve s Tuniskom, ktorú Brusel podpísal pred týždňom a v ktorej únia sľúbila Tunisku takmer miliardu eur na oživenie jeho ekonomiky, z toho sto miliónov eur má ísť na boj s nelegálnou migráciou.

Meloniová usporiadala konferenciu pod názvom Medzinárodná konferencia o rozvoji a migrácii. Využila to, že do Ríma sa chystajú zástupcovia viac ako 160 krajín na summit OSN o potravinovej bezpečnosti, ktorý sa od pondelka do stredy koná v sídle Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.

Na konferenciu o migrácii, organizovanú talianskou premiérkou, ale nedorazili zástupcovia Francúzska, s ktorej vládou mala Meloniová spory ohľadom svojej prísnej migračnej politiky, ani zástupcovia Španielska, kde sa dnes konajú parlamentné voľby.

01 - Modified: 2024-04-26 15:55:05 - Feat.: - Title: Novinári talianskej verejnoprávnej RAI vstúpia do štrajku pre zásahy vlády 02 - Modified: 2024-03-27 18:32:21 - Feat.: - Title: Meloniová varuje pred propagandou v súvislosti s útokom v Moskve 03 - Modified: 2024-03-20 15:55:04 - Feat.: - Title: Keď ľud hlasuje, má vždy pravdu, povedal Salvini o voľbách v Rusku. Meloniová jeho výroky bagatelizuje 04 - Modified: 2024-03-19 20:18:18 - Feat.: - Title: Taliansko je proti vyslaniu vojakov západných štátov na Ukrajinu, vyhlásila Meloniová 05 - Modified: 2024-03-04 17:46:03 - Feat.: - Title: Slovensko podporuje rozšírenie Schengenu a návrhy na kontrolu migrácie, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 04:31