Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Macron: Putin urobil obrovskú chybu, keď odstúpil od obilnej dohody

18.07.2023, 18:27
Autor:
TASRTASR

Rusko odmietlo predĺžiť dohodu vyjednanú OSN a Tureckom, ktorá umožňovala aj počas vojny Ruska proti Ukrajine bezpečnú plavbu lodí s nákladom obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov ďalej do sveta.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok upozornil Rusko, že prezident Vladimir Putin urobil veľkú chybu, keď odstúpil od dohody na ochranu transportu obilia cez Čierne more do sveta. Informovala o tom tlačová agentúra AFP, uvádza TASR.

Macron po summite európskych, latinskoamerických a karibských lídrov v Bruseli povedal, že krajiny odkázané na ukrajinské a ruské obilie zistia, že Rusku sa nedá dôverovať.                                    

"Rozhodol sa urobiť z potravín zbraň a myslím si, že je to obrovská chyba," dodal Macron.

Rusko v pondelok odmietlo predĺžiť dohodu vyjednanú OSN a Tureckom, ktorá umožňovala aj počas vojny Ruska proti Ukrajine bezpečnú plavbu lodí s nákladom obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov ďalej do sveta.

Putinov krok môže pripraviť o potraviny obyvateľov v mnohých chudobných krajinách, ktoré sú závislé od dovozu obilia a ktoré majú už aj tak obmedzené dodávky potravín, vysvetľuje AFP.

"Myslím na blízkovýchodné, africké a dokonca ázijské krajiny, ktoré sú veľmi závislé od tejto dohody," povedal Macron po anglicky.

"Myslím na ľudí, ktorí ešte majú pochybnosti týkajúce sa úprimnosti prezidenta Putina a jeho oddanosti spoločnému dobru. Podľa mňa je odpoveď veľmi jasná," vyhlásil francúzsky prezident.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ešte koncom júna ubezpečil chudobné krajiny, že v prípade nepredĺženia dohody môžu rátať s ruským obilím, ktoré podľa neho dostanú zadarmo.

 

01 - Modified: 2024-05-13 14:49:47 - Feat.: - Title: Srbský premiér vyjadril podporu Ukrajine, k sankciám voči Rusku sa nezaviazal 02 - Modified: 2024-05-13 14:34:01 - Feat.: - Title: Európske banky znížili svoju expozíciu voči Rusku o polovicu, hlási ECB 03 - Modified: 2024-05-13 13:42:46 - Feat.: - Title: Ropný sklad a rozvodňa v Rusku v plameňoch. Ukrajinská tajná služba využila na útok drony 04 - Modified: 2024-05-13 13:07:14 - Feat.: - Title: Kuleba navštívil Srbsko, rokoval s prezidentom Vučičom aj premiérom Vučevičom 05 - Modified: 2024-05-13 14:05:43 - Feat.: - Title: Charkovská ofenzíva: Prvá línia tam nebola, Rusi proste vošli. Bol to podvod, zúri ukrajinský vojak
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 19:10