Čínsky ministra zahraničia Čchin Kang. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čínsky minister zahraničia zmizol, už tri týždne ho nikto nevidel

18.07.2023, 10:08
Autor:
ČTKČTK

Náhle zmiznutia vysokých čínskych predstaviteľov z verejného života sú často vnímané ako potenciálne známky problémov.

Po tom, ako čínsky vodca Si Ťin-pching v decembri minulého roka katapultoval Čchin Kanga do funkcie ministra zahraničia, nasadil nový šéf čínskej diplomacie búrlivé tempo a stretol sa s desiatkami zahraničných predstaviteľov, aby presadzoval záujmy Pekingu v rozdelenom a vojnou zasiahnutom svete. Ale potom sa Čchin Kang náhle odmlčal, napísal spravodajský portál The New York Times.

Teraz už to sú tri týždne, čo sa neobjavil na verejnosti. Naposledy ho údajne videli 25. júna, keď rokoval s diplomatmi z Vietnamu, Ruska a Srí Lanky. Nedávno sa mal v Pekingu stretnúť so šéfom zahraničnej politiky Európskej únie Josepom Borrellom, ale Čína túto návštevu zrušila. Minulý týždeň vynechal stretnutie krajín ASEAN v indonézskej Jakarte, na ktoré bola Čína pozvaná.

image

Základy sú pofidérne. Peking musí zasiahnuť, inak sa čínska mašina zadrhne

Špekulácie o zdravotnom stave

Dlhá neprítomnosť Čchin Kanga už vyvolala na internete špekulácie o jeho zdravotnom stave a postavení. Náhle zmiznutia vysokých čínskych predstaviteľov z verejného života sú často vnímané ako potenciálne známky problémov.

Čínska vláda minulý týždeň oznámila, že sedemdesiatpäťročný Čchin Kang zo zdravotných dôvodov vynechá stretnutie krajín ASEAN v Jakarte. Žiadne podrobnosti sa ale odvtedy neobjavili.

Novinári v Pekingu sa opakovane pýtajú ministerstva zahraničia, kedy sa Čchin Kang vráti do práce - ale od úradníkov dostávajú štandardnú odpoveď, že im nemôžu poskytnúť žiadne informácie.

image

Úpadok Číny z prvého radu: Ulice pustnú, prevádzky zatvárajú a bohatí chcú utiecť preč

Tajnostkárstvo zo strany vlády len podporilo špekulácie o Čchinovej neprítomnosti. Hrozí tak, že záhada zmiznutia ministra zahraničia odvedie pozornosť od čínskeho úsilia posilniť svoju diplomaciu v snahe zmierniť napätie so západnými mocnosťami a získavať si priazeň ázijských susedov.

Táto epizóda "je pre čínskych diplomatov trápna a znepokojujúca, pretože do prísne kontrolovaného systému vnáša neistotu", povedal Daniel R. Russel, bývalý vysoký americký diplomat, ktorý teraz pôsobí v globálnej neziskovej organizácii Asia Society Policy Institute.

Utajovanie osobného života a zdravotného stavu vysokých úradníkov je v čínskej komunistickej strane zakorenené. Pri jednej z najpozoruhodnejších a doteraz nevysvetlených absencií Si Ťin-pching krátko pred svojím nástupom k moci v roku 2012 náhle na dva týždne zmizol z očí verejnosti a zmeškal stretnutie s vtedajšou ministerkou zahraničia USA Hillary Clintonovou.

Informácie ako zbraň 

Je dosť možné, že Čchin Kang naozaj ochorel a zotavuje sa. Aj tak by táto epizóda bola výrečným príkladom toho, ako môže neochota čínskej komunistickej strany zdieľať zlé správy podkopať jej snahu mať všetko pod kontrolou.

"Čínska komunistická strana si zvolila ako svoj modus operandi tajnostkárstvo, pretože informácie sú pre ňu zbraňou," povedal Willy Wo-Lap Lam z výskumného inštitútu Jamestown Foundation vo Washingtone. "Ale v tomto prípade je utajovanie obklopujúce tak významného činiteľa úplne neuveriteľné," dodal.

image

Čo robí Čína inak ako západný svet?

Ak by sa ukázalo, že sa Čchin Kang nejakým spôsobom dostal do sporu s vedením komunistickej strany, mohlo by to vrhnúť zlé svetlo aj na Si Ťin-pchinga, ktorý využil svoje dominantné postavenie, aby urýchlil kariérny vzostup Čchin Kanga a skupiny ďalších lojálnych úradníkov, dodal Lam.

"Čchin Kang je úradník, ktorý sa, ako radi hovoríme, zviezol na vrchol vrtuľníkom," povedal Lam. Čchin Kang bol v júli 2021 menovaný čínskym veľvyslancom vo Washingtone a po iba 17 mesiacoch bol povýšený na ministra zahraničia. Tento rýchly vzostup mu vyniesol označenie jedného z blízkych pobočníkov Si Ťin-pchinga.

Úzko spolupracoval s čínskym vodcom

Predtým Čchin Kang pôsobil ako hovorca ministerstva zahraničných vecí, kedy bol známy svojimi uštipačnými výpadmi, a tiež ako vysoký protokolárny úradník, ktorý organizoval zahraničné cesty čínskych predstaviteľov. Táto úloha mu umožnila úzko spolupracovať so Si Ťin-pchingom.

Ako minister zahraničia bol Čchin Kang zodpovedný za realizáciu vízie čínskeho vodcu, podľa ktorej je Peking čoraz sebavedomejšou globálnou mocnosťou. V júni päť a pol hodiny rokoval s ministrom zahraničia Antonym Blinkenom počas návštevy amerického predstaviteľa v Pekingu, keď sa obe krajiny snažili zmierniť napätie.

V súvislosti s pokračujúcou neprítomnosťou Čchin Kanga sa v zámorí objavili teórie o tom, že za jeho problémy by mohol byť románik s istou televíznou osobnosťou. Keď túto otázku položili v pondelok novinári na pravidelnej tlačovej konferencii ministerstva zahraničných vecí, bola odpoveď hovorkyňa Mao Ning predvídateľná: "O záležitosti, ktorú ste predniesli, nič neviem."

01 - Modified: 2023-07-17 18:54:50 - Feat.: 1 - Title: Výrobcovia čipov v USA vyzvali vládu, aby ďalej neobmedzovala predaj do Číny. Biden je proti 02 - Modified: 2023-07-17 09:03:04 - Feat.: 1 - Title: V Číne padol teplotný rekord, v americkom Údolí smrti namerali 53,3 stupňa 03 - Modified: 2023-07-17 07:30:10 - Feat.: 1 - Title: Obnova klimatickej diplomacie. Vyslanec USA pre klímu rokoval v Pekingu s čínskym partnerom 04 - Modified: 2023-07-16 18:24:09 - Feat.: 1 - Title: Dlžíme to svetu. USA a Čína majú povinnosť spolupracovať, tvrdí Yellenová 05 - Modified: 2023-07-16 16:26:17 - Feat.: 1 - Title: Čína a Rusko organizujú spoločné námorné cvičenia, krajiny vzťahy zintenzívnili
01 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:41