Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a švédsky premiér Ulf Kristersson. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Krajiny NATO sa dohodli na nových plánoch, ako odvrátiť prípadný ruský útok

10.07.2023, 21:00
Autor:
ČTKČTK

NATO dlhé roky nemalo potrebu formulovať rozsiahle obranné plány, pretože bojovalo len v menších vojnách v Afganistane a v Iraku a malo pocit, že postsovietske Rusko už pre neho nepredstavuje existenčnú hrozbu.

Krajiny NATO sa dohodli na nových plánoch, ako odvrátiť prípadný ruský útok na aliančné územie. Informovali o tom dnes tlačové agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Dohodu doteraz blokovalo Turecko.

Podľa Reuters oživenie plánov znamená veľký posun, pretože Severoatlantická aliancia podobné plány vypracovala vôbec prvýkrát od konca studenej vojny pred 30 rokmi. NATO dlhé roky nemalo potrebu formulovať rozsiahle obranné plány, pretože bojovalo len v menších vojnách v Afganistane a v Iraku a malo pocit, že postsovietske Rusko už pre neho nepredstavuje existenčnú hrozbu. Ale vzhľadom na to, že tesne za jej hranicami na Ukrajine zúri najkrvavejšia vojna od roku 1945, sa situácia zmenila. A treba mať pripravené plány ešte predtým, než by mohol konflikt s protivníkom, ako je Moskva, vypuknúť, dodala agentúra Reuters.

image

Zelenskyj sa zúčastní summitu NATO vo Vilniuse. Vyplýva to z programu schôdzky

Turecko doteraz schválenie plánu blokovalo kvôli zemepisným formuláciám týkajúcim sa Cypru, kde dlhoroční rivali Grécko a Turecko riešia množstvo sporných tém.

Ako uviedla agentúra DPA, dohoda bola schválená písomnou procedúrou, v utorok ju potom majú ešte potvrdiť a oficiálne oznámiť účastníci aliančného summitu vo Vilniuse. Plány, ktoré majú viac ako 4000 strán, podrobne opisujú, ako by mali byť chránené dôležité miesta a ako by bolo potrebné brániť určité miesta v prípade núdze.

S tým súvisí aj definovanie, aké vojenské prostriedky sú nevyhnutné. A nejde len o pozemné, vzdušné či námorné sily, ale aj o sily kybernetické či vesmírne. "Ide o priamy dôsledok Putinovho útoku na Ukrajinu," povedal nedávno o nových plánoch nemecký minister obrany Boris Pistorius.

image

Tri štvrtiny Ukrajincov by sa nevzdali snahy o vstup do NATO výmenou za mier

Dvojdňový summit Severoatlantickej aliancie začína v utorok vo Vilniuse. Lídri krajín NATO chcú najmä potvrdiť svoju podporu Ukrajiny a nájsť kompromis ohľadom jej prijatia do aliancie. Kyjev žiada jasný signál týkajúci sa jeho budúceho členstva, spojenci však nie sú v tejto veci jednotní. Ďalšou horúcou témou sú pokračujúce ťahanice okolo prijatia Švédska, očakávajú sa aj debaty o ďalšom posilňovaní východného krídla NATO a o výdavkoch členských krajín na obranu.

01 - Modified: 2023-07-10 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Medvedev sa vyhráža útokmi na jadrové zariadenia v Európe, Bidena viní z provokácie 02 - Modified: 2023-07-10 15:53:07 - Feat.: 1 - Title: Ovládli sme kľúčové výšiny pri Bachmute. Nepriateľ je v pasci a pod paľbou, znie z Kyjeva
01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:39