StoryEditor

Presvedčil Zelenskyj Erdogana? Velitelia z Mariupolu sú späť na Ukrajine, Moskva hovorí o porušení dohody

08.07.2023, 17:09
09.07.2023, 00:15
Autor:
ČTKČTK

Pätica ukrajinských veliteľov stála vlani na čele niekoľkotýždňového ukrajinského odporu z bunkrov a tunelov pod obrími oceliarňami v Mariupole, strategickom prístave na juhu Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes vrátil z Turecka do vlasti spoločne s piatimi ukrajinskými veliteľmi, ktorí vlani bránili do konca bitky o Mariupol tamojšie železiarne a oceliarne Azovstal. Z ruského zajatia sa dostali v septembri pri výmene vojnových väzňov a mali žiť do konca vojny v Turecku. Zelenskyj zrejme presvedčil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby ich nechal ísť domov, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Podľa Kremľa Turecko porušilo prepustením ukrajinských vojakov dohodu s Ruskom, uviedla agentúra RIA Novosti.

Ankara porušila dohodu

"Vraciame sa domov z Turecka a vraciame domov našich hrdinov. Ukrajinskí vojaci Denys Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volynsky, Oľah Chomenko, Denys Šleha budú konečne so svojimi rodinami," napísal na twitteri ukrajinský prezident. Zverejnil zároveň video, na ktorom je vidieť, ako všetci nastupujú do českého vládneho špeciálu, ktorým ukrajinský prezident pricestoval vo štvrtok z Bulharska do Česka a potom sa vybral na návštevu Slovenska a Turecka, kde rokoval s Erdoganom.

Rusko nebolo o prepustení pätice ukrajinských veliteľov informované, uviedol podľa agentúry RIA Novosti hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Peskov ďalej uviedol, že Ankara porušila dohodu, podľa ktorej mala držať na svojom území týchto vojakov do konca vojny na Ukrajine.

Podľa agentúry Unian prezidenta a päticu veliteľov dnes večer vítali po príchode z Turecka v uliciach Ľvova ľudia. Prepustení vojaci sa podľa agentúry prvýkrát stretli s niektorými svojimi príbuznými a vystúpili pred novinármi. "Samozrejme, to je, prečo sme sa vrátili na Ukrajinu. To je náš hlavný cieľ," odpovedal Prokopenko na otázku, či sa chce vrátiť na front.

Zelenskyj vo Ľvove menoval aj nového náčelníka ukrajinskej národnej gardy. Stal sa ním Oleksandr Pivnenko, ktorý má podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie skúsenosti z bojov pri Bachmute a dostal najvyššie štátne vyznamenanie Hrdina Ukrajiny. Národná garda je vojenská sila, ktorá plní predovšetkým policajné účely.

Pod ochranou Erdogana

Pätica ukrajinských veliteľov stála vlani na čele niekoľkotýždňového ukrajinského odporu z bunkrov a tunelov pod obrími oceliarňami v Mariupole, strategickom prístave na juhu Ukrajiny. Napríklad Prokopenko pôsobil ako veliteľ pluku Azov, Volynskyj velil 36. brigáde námornej pechoty. V máji sa spolu so stovkami ďalších bojovníkov vzdali ruským inváznym silám.

V septembri prišla správa o výmene zajatcov, pri ktorej sa Kyjevu podarilo dostať z ruského zajatia 215 ľudí vrátane spomínaných piatich veliteľov, a to výmenou za 55 ruských alebo proruských zajatcov a oligarchu Viktora Medvedčuka, vodcu zakázanej proruskej strany, ktorý na Ukrajine čelil obvineniu z vlastizrady.

"Ukrajina sa dohodla s Tureckom - hovoril som o tom s prezidentom (Recepom Tayyipom) Erdoganom - že našich päť veliteľov, ktorí sú prepustení zo zajatia, bude v úplnom bezpečí, v komfortných podmienkach a pod osobnou ochranou tureckého prezidenta. Do konca vojny," uviedol vtedy Zelenskyj. Erdogan povedal, že táto výmena bola výsledkom diplomatických rokovaní so Zelenským a Putinom.

01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO 03 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 05 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 20:36