Následky ruského raketového útoku na Ľvov. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ruský raketový útok zabíjal na západe Ukrajiny. Chcú nás vyhladiť, znie z Ľvova

06.07.2023, 09:57
Autor:
ČTKČTK

Zasiahnutá niekoľkoposchodová budova bola prakticky zničená. Ďalšie domy v okolí sú poškodené, podobne ako desiatky automobilov.

Najmenej štyria ľudia prišli o život a tri desiatky utrpeli zranenia pri nočnom ruskom útoku na západoukrajinský Ľvov, uviedlo dnes ukrajinské ministerstvo vnútra. Pri vzdušnom údere na mesto, ktoré leží niekoľko desiatok kilometrov od poľských hraníc, bola zasiahnutá obytná budova. Starosta Andrij Sadovyj ruský úder podľa agentúry AP označil za najväčší útok na civilnú infraštruktúru v Ľvove od začiatku vojny. Počet obetí podľa neho ešte môže vzrásť.

Podľa ukrajinských vzdušných síl Rusi v noci zaútočili strelami Kaliber z lodí a ponoriek v Čiernom mori. "Bolo zistených niekoľko skupín striel, ktoré najprv leteli severným smerom... a potom prudko zmenili kurz na západ," uviedlo ukrajinské letectvo podľa agentúry Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana dokázala zlikvidovať sedem z desiatich striel s plochou dráhou letu.

image

Rady hrobov pribúdajú. Ako sa ďalej rozrastajú vojnové cintoríny na Ukrajine

"Priamy zásah domu, kde žili ľudia... Hľadáme ďalších, pretože si myslíme, že pod sutinami môžu byť ľudia, jedna rodina nekomunikuje," uviedol šéf Ľvovskej oblastnej správy Maksym Kozyckyj podľa serveru Ukrajinska pravda. Záchranári podľa neho rozoberajú trosky zasiahnutej budovy. Starosta Sadovyj predtým podľa ruskojazyčného webu stanice BBC uviedol, že na dom dopadli trosky ruskej rakety.

"Ako vidíte, cieľom Rusov je vyhladenie ukrajinského ľudu," dodal starosta vo videu, ktoré sa vo štvrtok ráno objavilo na Twitteri. Útok označil za najväčšiu na civilnú infraštruktúru v Ľvove od začiatku vojny.

Zasiahnutá niekoľkoposchodová budova bola podľa Kozyckého prakticky zničená. Ďalšie domy v okolí sú poškodené, podobne ako desiatky automobilov. V noci oblastný šéf uviedol, že bol poškodený objekt kritickej infraštruktúry v meste.

Ukrajinské ministerstvo oznámilo, že raketový útok zničil tretie a štvrté poschodie bytového domu, v ktorého sutinách sa zatiaľ našli štyri obete. Na mieste sú vedľa záchranárov aj psychológovia, ktorí ľuďom ponúkajú pomoc.

Zábery vážne poškodených budov na twitteri zverejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý "nepriateľovi" sľúbil "silnú reakciu".

Ukrajinské úrady v noci vyhlásili letecký poplach pre takmer celé územie krajiny. Protivzdušná obrana pracovala v mnohých regiónoch, píše Unian.

Ľvov, ktorý sa nachádza neďaleko Poľska, ktorý je členom Severoatlantickej aliancie, sa stáva terčom ruských útokov o poznanie menej často ako napríklad metropola Kyjev alebo iné ukrajinské mestá. Pred ruskou inváziou v ňom žilo vyše 700-tisíc ľudí, ich počet od vlaňajšieho februára narástol, pretože sa do neho uchýlilo mnoho Ukrajincov, ktorí utiekli pred bojmi a vzdušnými útokmi v iných častiach krajiny.

01 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 02 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch 05 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:19