Ruská investigatívna novinárka Jelena Milašinová telefonuje po ošetrení v nemocnici v čečenskej metropole Groznyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Čečensku zbili novinárku, ktorej Kadyrov hrozil smrťou. Zlámali jej prsty a oholili hlavu

04.07.2023, 10:32
04.07.2023, 14:13
Autor:
ČTKČTK

Jelena Milašinová ako reportérka denníka Novaja Gazeta písala o obchode s drogami, boji proti terorizmu a o vraždách novinárov.

V autonómnom Čečensku na ruskom severnom Kaukaze prepadli a zbili reportérku denníka Novaja Gazeta Jelenu Milašinovú a advokáta Alexandra Nemova. "Neznámi (útočníci) v maskách ich prepadli na ceste z letiska do Grozného, surovo ich zmlátili, zničili im techniku a dokumenty," oznámila redakcia spomínaného denníka na sociálnej sieti.

O incidente bol informovaný prezident Vladimir Putin, povedal novinárom prezidentov hovorca Dmitrij Peskov, podľa ktorého "tento veľmi vážny útok vyžaduje energické opatrenia".

"Nemov ťažko hovorí a hýbe sa, Milašinovej zlámali prsty a pravidelne stráca vedomie. Má podliatiny po celom tele, oholili jej hlavu a celú ju poliali zeleným farbivom," uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na organizáciu na obranu ľudských práv Memorial. Roztok zeleného farbiva sa v Rusku používa ako antiseptikum. Útoky touto látkou sú v Rusku celkom časté. Teraz uväznený opozičný politik Alexej Navaľnyj v roku 2017 po takomto útoku takmer oslepol. Z poleptánia sa zotavoval niekoľko mesiacov a v Španielsku podstúpil operáciu oka.

Vyhrážal sa jej Kadyrov

Šéf zväzu novinárov Vladimir Solovjov dúfa, že páchatelia útoku nezostanú beztrestní. "Útoky na novinárov sú neprijateľné. Veríme, že strážcovia zákona vyvinú všetky snahy potrebné pre potrestanie vinníkov," povedal agentúre TASS. Šéf výboru pre informačnú politiku Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, Alexej Puškov považuje za nevyhnutné obrátiť sa na vedenie federálnej kriminálnej ústredne a generálnej prokuratúry, aby prípadu venovala "osobitnú pozornosť".

Milašinová vlani vo februári z Ruska radšej utiekla kvôli vyhrážkam smrti, ktoré jej adresoval osobne čečenský vládca Ramzan Kadyrov, pokladaný za blízkeho Putinovho spojenca. Kadyrov hnev novinárka vyvolala tým, že informovala o popravách bez súdu v autonómnej republike a o prípade bývalého sudcu čečenského najvyššieho súdu Sajdiho Jangulbajeva, ktorý sa Kadyrovovi znepáčil. Sudca je vzhľadom na svoje niekdajšie postavenie v exile v Rusku v bezpečí.

image

Putin bol v čase vzbury na večierku. Je odtrhnutý od reality, tvrdí bývalý reportér Kommersantu

Sudcovu manželku Zaremu Musajevovú však vlani v januári unieslo čečenské komando z Nižného Novgorodu do Čečenska. Podľa syna Musajevovej tiež desiatky príbuzných zmizli bez stopy. "Čečenské ministerstvo vnútra tvrdí, že Musajevová bola predvedená ako svedkyňa na výsluch o podvode, podľa Kadyrova však už v Čečensku napadla policajta a takmer ho zmrzačila," uviedla Kadyrovová. Žena vinu odmieta, vo väzbe strávila viac ako rok.

Zaremu Musajevovú súd v Groznom dnes odsúdil na päť a pol roka roka odňatia slobody za násilie proti policajtovi a podvod, uviedol TASS s odvolaním sa na svojho spravodajcu v súdnej sieni.

"Odíďte a nič nepíšte"

Milašinová a Nemov prileteli do čečenskej metropoly na vynesenie rozsudku nad Musajevovou. Ich vozidlo na ceste z letiska zablokovali tri autá s ozbrojencami a následne boli zbití. Lekári v Groznom zistili početné pomliaždeniny, útočníci novinárke zlomili niekoľko prstov, napísal denník Kommersant s odvolaním sa na organizáciu Tím proti mučeniam, predtým známu ako Výbor proti mučeniu.

image

Pravú ruku Kadyrova zranili, píšu v Rusku. Zlikvidovaný, tvrdia Ukrajinci

"Pri bití im hovorili: Varovali vás, odíďte odtiaľto a nič nepíšte," uviedol Memorial podľa BBC. Nemov má zranenú nohu, zrejme nožom, Milašinová nie je schopná prevozu. "Obaja ich kopali, bili ich rukami a plastovými rúrami a pripomínali im všetky ich aktivity: prácu, súdy, súdne procesy, na ktoré jazdili, a o čom Milašinová písala. Súdiac podľa toho všetkého to zjavne nebolo lúpežné prepadnutie. Boli prepadnutí kvôli svojej činnosti," uviedol vedúci Tímu proti mučeniam Sergej Babinec.

Oboch zranených previezla sanitka do nemocnice v Beslane v susednom regióne, Severnom Osetsku. Na nemocničnej chodbe Milašinová stratila vedomie, ale zachytil ju čečenský ombudsman a okoloidúci muži, napísal TASS.

Kadyrov sa síce teší podpore Kremľa, ale má údajne veľmi napäté vzťahy s niektorými ruskými orgánmi činnými v trestnom konaní, pripomenula agentúra AP a upozornila, že dnešný útok rýchlo vyvolal veľmi nahnevanú reakciu zákonodarcov napojených na Kremeľ, čo by mohlo signalizovať zámer obmedziť čečenského vodcu v rozlete.

Milašinová ako reportérka denníka Novaja Gazeta písala o obchode s drogami, boji proti terorizmu a o vraždách novinárov. Zaoberala sa vyšetrovaním vraždy kritičky Kremľa a Kadyrovovej Anny Politkovskej. V roku 2006 bol na Milašinovú spáchaný atentát v Beslane, pripomenul Kommersant.

01 - Modified: 2023-06-30 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Jeden z najpopulárnejších webov Ukrajiny: Založili ho dvaja chlapci, ich mapy sledujú aj ruskí generáli 02 - Modified: 2023-06-28 20:45:13 - Feat.: 1 - Title: Rusko vyhlásilo portál Novaja gazeta Európa, ktorý je kritický voči Kremľu, za nežiaduci a zakázalo ho 03 - Modified: 2022-12-14 09:26:40 - Feat.: 1 - Title: Bol som na fronte s protiruskými Čečencami. Máme rovnakého nepriateľa ako Ukrajinci, hovoria 04 - Modified: 2022-11-07 15:07:27 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Čakanie na vhodnú chvíľu. Ako by mohol vyzerať rozpad Ruskej federácie 05 - Modified: 2023-06-30 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nevyspytateľní wagnerovci môžu spôsobiť v Európe šok. Hrozia nájazdy z Bieloruska do Európy?
01 - Modified: 2024-04-23 09:05:43 - Feat.: - Title: Čečenský vodca Kadyrov je nevyliečiteľne chorý, píše ruský exilový denník 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-02-01 12:50:53 - Feat.: - Title: Súd predĺžil rusko-americkej novinárke Kurmaševovej pobyt vo väzbe 04 - Modified: 2024-01-25 13:35:07 - Feat.: - Title: V Rusku bude vojna moslimov s kresťanmi, varoval člen Dumy. Rozzúril tým Kadyrova 05 - Modified: 2024-01-24 08:37:23 - Feat.: - Title: Známy zápasník Gábor Boráros sa vráti do ringu. Bude bojovať v ruskej organizácii patriacej Kadyrovovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:18