Väčšina bytov v Mariupole bola zničená. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusi si kupujú byty v Mariupole, veria, že je to dobrá investícia. Pôvodní majitelia sú bezradní

01.07.2023, 23:06
Autor:
ČTKČTK

Mnohí obyvatelia Mariupolu z mesta po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu utiekli. Tí, čo zostali, podľa poradcu starostu často kolaborujú a vyháňajú pôvodných majiteľov z bytov.

Rusi si kupujú nehnuteľnosti v okupovanom Mariupole nelegálne, pretože byt má často stále ukrajinského vlastníka. V dnes zverejnenom rozhovore na stanici Nastojaščeje vremja to uviedol poradca starostu mesta Mariupolu lojálny Kyjevu Petro Andrjuščenko.

Na praktiky, keď Rusi začali čoraz častejšie kupovať byty v prímorskom Mariupole, ťažko poznamenanom bojmi, upozornil tento týždeň portál Bumaga.

image

Len 500 metrov za deň? Toto nie je show! Ako „pomalá“ ofenzíva rozhnevala ukrajinského veliteľa

V prípade, že mesto oslobodia ukrajinské sily, budú tieto transakcie neplatné, upozornil Andrjuščenko. Podľa neho sa od okupácie do Mariupolu presunulo 40-tisíc Rusov a tento počet ďalej porastie, pokiaľ Ukrajina v dohľadnej dobe mesto neoslobodí. Pred vojnou malo mesto bezmála pol milióna obyvateľov.

Kolaboranti vyháňajú pôvodných majiteľov

Mnohí obyvatelia Mariupolu z mesta po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu utiekli. Tí, čo zostali, podľa Andrjuščenka často kolaborujú a vyháňajú pôvodných majiteľov z bytov.

„Ide to až tak ďaleko, že vedia, že ľudia si kúpili byt pred vojnou a doklady na to nemajú – zhoreli. Tak ten ich byt predajú. Potom príde niekde spoločne s človekom z komendatúry a hovorí, že byt má nového vlastníka a že má k dispozícii nové doklady vydané Ruskom," popísal poradca starostu.

Pôvodný vlastník nezriedka končí na ulici. Nemôže totiž dokázať, že byt je jeho, pretože podľa Andrjuščenka nemá prístup do katastra nehnuteľností.

image

Jeden z najpopulárnejších webov Ukrajiny: Založili ho dvaja chlapci, ich mapy sledujú aj ruskí generáli

Poradca starostu pritom nevysvetlil, či je tento problém s prístupom iba na okupovaných územiach, alebo aj inde na Ukrajine. Kyjev po vpáde ruských vojsk prístup do chotára pozastavil, v máji ho podľa ukrajinských médií obnovil.

Rozvíjajúce sa mesto pri mori

Portál Bumaga sa vo svojom článku zo stredy pokúsil priblížiť, aká je motivácia Rusov zaobstarať si nehnuteľnosť v Mariupole. Všetci jeho respondenti vysvetlili, že mesto je podľa nich atraktívne vďaka svojej blízkosti k moru.

Mariupol je prístavné mesto na brehu Azovského mora. Niektorí Rusi potom uviedli, že veria v rozvoj mesta pod ruskou správou a že kúpa bytu je tak podľa nich dobrou investíciou.

Výkladnou skriňou, ktorú obchodníci s realitami v Mariupole ukazujú záujemcom, je novopostavená štvrť Nevskij. Práve tú navštívil po ovládnutí mesta ruskými silami ruský prezident Vladimír Putin.

image

Zelenskyj: Potrebujeme, aby Ukrajina dostala na summite NATO pozvánku do Aliancie

Mariupol bol počas bojov vlani na jar prakticky zničený. Ruské sily ho vyše dvoch mesiacov intenzívne bombardovali, kým ho v máji plne ovládli.

Doteraz nie je jasné, koľko obetí si boje o mesto vyžiadali. Kyjev vlani v máji uvádzal, že v meste zahynulo najmenej 25-tisíc ľudí, väčšinou civilistov. Poškodených alebo úplne zničených bolo asi 90 percent bytových a 60 percent rodinných domov.

01 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 02 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril 03 - Modified: 2024-04-28 10:47:48 - Feat.: - Title: V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali v Rusku dvoch novinárov 04 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:01