Podporovateľ Vladimira Putina na Červenom námestí v Moskve. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Americká CIA získala v Rusku príležitosť, ktorá sa naskytne raz za generáciu. Nenechá si ju ujsť

01.07.2023, 20:58
Autor:
ČTKČTK

Nespokojnosť Rusov s vojnou je podľa šéfa CIA príležitosťou na získanie špiónov.

Nespokojnosť s vojnou na Ukrajine je jedinečnou príležitosťou na získanie špiónov v Rusku, ktorá sa naskytne raz za generáciu.

Podľa agentúry Reuters to povedal šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. Dodal, že americká rozviedka si túto šancu nemieni nechať ujsť. Uviedol tiež, že nedávna vzbura žoldnierov z Wagnerovej skupiny ukazuje na zhubné dopady vojny na Rusko.

"Silná nespokojnosť s vojnou bude pokračovať v nahlodávaní ruského vedenia pod povrchom štátnej propagandy a uplatňovaných represií," povedal Burns v prednáške pre britskú nadáciu Ditchley Foundation v anglickom Oxfordshire.

Zhubný účinok vojny

"Táto nespokojnosť vytvára pre nás v CIA - spravodajskej službe v jadre založenej na ľuďoch - príležitosť, ktorá sa naskytne raz za generáciu. Nenecháme ju premárniť," dodal Burns, ktorý predtým pôsobil ako americký veľvyslanec v Moskve.

Vojna na Ukrajine má podľa Burnsa na režim ruského prezidenta Vladimira Putina zhubný účinok, čoho dokladom je ozbrojená vzbura šéfa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

Tú Burns označil za "vnútornú záležitosť Ruska, na ktorej sa Spojené štáty nijako nepodieľali a podieľať nebudú".

"Je zarážajúce, že Prigožin pred svojím činom ostro kritizoval to lživé zdôvodnenie invázie na Ukrajinu zo strany Kremľa a vedenie vojny ruským vojenským vedením," povedal Burns s tým, že dopad týchto slov a činov sa bude ešte nejaký čas prejavovať.

Tajná návšteva Ukrajiny

"Je to živá pripomienka zhubného vplyvu Putinovej vojny na jeho vlastnú spoločnosť a jeho vlastný režim," dodal.

Denník The Washington Post v piatok uviedol, že Burns v júni potajomky navštívil Ukrajinu, kde mu Kyjev predstavil ambiciózne plány na znovuzískanie Ruskom okupovaných území a začatie rokovaní o prímerí pred koncom tohto roka.

Prezidenta Volodymyra Zelenského a špičky ukrajinských spravodajských služieb údajne uistil, že administratíva prezidenta Joea Bidena bude s napadnutou krajinou aj naďalej zdieľať svoje spravodajské poznatky.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:26