Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ak obilná dohoda padne, Rusko pošle chudobným krajinám obilie zadarmo, tvrdí Lavrov

30.06.2023, 20:24
Autor:
TASRTASR

Sergej Lavrov ubezpečil chudobné krajiny, že v prípade nepredĺženia dohody môžu rátať s ruským obilím, ktoré dostanú zadarmo.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok povedal, že vzhľadom na prístup Západu nevidí dôvod na predĺženie dohody o bezpečnom vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more.

Platnosť dohody vyprší 17. júla. Lavrov však ubezpečil chudobné krajiny, že v prípade nepredĺženia dohody môžu rátať s ruským obilím, ktoré dostanú zadarmo.

"Postoj Západu k tejto dohode je nehorázny," povedal Lavrov na adresu Británie a Spojených štátov. Podľa neho Rusku došla trpezlivosť po výbuchu čpavkovodu vedúceho z ruského Togliatti do ukrajinskej Odesy začiatkom júna. Z incidentu, ktorý sa odohral začiatkom júna, sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina.

Čiernomorská obilná iniciatíva, ktorú vlani podpísala Ukrajina a Rusko za asistencie Turecka a OSN, mala pomôcť vyriešiť svetovú potravinovú krízu. Rusko a Ukrajina patria medzi najväčších svetových vývozcov poľnohospodárskych produktov, takže je od nich závislých mnoho krajín.

"Ak Čiernomorská iniciatíva zanikne, poskytneme najchudobnejším krajinám dodávky obilia v porovnateľnom alebo väčšom objeme, a to na vlastné náklady a bezplatne," povedal ruský šéf diplomacie.

Tzv. obilná dohoda má zabezpečiť vývoz potravín a hnojív z troch ukrajinských prístavov – Čornomorsk, Odesa a Pivdennyj.

Rusko už vopred avizovalo, že ak nebudú splnené jeho požiadavky – znovuzapojenie ruskej poľnohospodárskej banky Rosseľchozbank do platobnej siete SWIFT, obnovenie dodávok poľnohospodárskych strojov a súčiastok do Ruska, zrušenie obmedzení týkajúcich sa poistenia a obnovenie čpavkovodu –, obilnú dohodu nepredĺži.

Hoci Moskva podobný krok naznačovalo už predtým, nakoniec k predĺženiu dohody vždy pristúpila. Od júna minulého roka bola dohoda predĺžená trikrát, naposledy do 17. júla.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:12