Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a bývalý americký viceprezident Mike Pence. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pence na Ukrajine: Odrazenie ruskej agresie je v národnom záujme USA

30.06.2023, 08:19
Autor:
TASRTASR

Mike Pence je prvým uchádzačom o republikánsku nomináciu v budúcoročných amerických prezidentských voľbách, ktorý sa počas kampane stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Bývalý americký viceprezident Mike Pence vo štvrtok počas návštevy Ukrajiny uviedol, že "odrazenie ruskej agresie" je v "národnom záujme Spojených štátov".

"Tým, že Ukrajine dáme to, čo potrebuje na odrazenie ruskej invázie nielenže vyšleme odkaz Rusku, že jeho úsilie" o zmenu medzinárodne uznaných hraníc nebude tolerované, ale "ostatné krajiny ako Čína... obdržia posolstvo, že slobodný svet bude držať spolu, presne tak, ako sme to urobili v tomto prípade," povedal bývalý americký viceprezident.

Pence je prvým uchádzačom o republikánsku nomináciu v budúcoročných amerických prezidentských voľbách, ktorý sa počas kampane stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Počas stretnutia mu povedal, že USA budú stáť pri Ukrajine dovtedy, "kým sa nedosiahne víťazstvo, a teda aj spravodlivosť".

Pence navštívil okrem Kyjeva aj mestá Buča a Irpiň, ktoré vlani čelili ničivému ostreľovaniu a stali sa symbolom ruských zločinov po tom, čo tam boli po stiahnutí sa ruských vojakov nájdené v uliciach i v masových hroboch stovky tiel zabitých civilistov.

Bývalý americký viceprezident sa tam stretol s miestnymi a položil kvety k pamätníku obetí ruskej invázie. "Americký ľud sa s vami modlí, podporuje vás na Ukrajine," povedal rodinám, s ktorými sa stretol v meste Irpiň.

Na otázku novinárov, aký je jeho odkaz pre Američanov vrátane jeho kolegov z Republikánskej strany, ktorí si myslia, že USA poskytujú Ukrajine príliš veľa pomoci Pence odpovedal:

"Chápem frustráciu, ktorú mnohí Američania cítia. Ale dnes som sem prišiel, aby som na vlastné oči videl pokrok, ktorý naša vojenská podpora umožnila na Ukrajine... A môj odkaz mojim americkým spoluobčanom po návrate domov bude jednoducho taký, že na Ukrajine víťazí sloboda."

Podľa Pencea väčšina Američanov rozumie, že USA sú lídri slobodného sveta "a zastávanie slobody a podpora tých, ktorí bojujú za svoju slobodu, je vždy americkou záležitosťou". Tvrdí tiež, že väčšina republikánov chápe, že Spojené štáty sú "arzenálom demokracie".

01 - Modified: 2024-05-04 20:37:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské jednotky zostrelili nad Doneckou oblasťou ruské lietadlo Su-25, hlási Zelenskyj 02 - Modified: 2024-05-04 16:07:52 - Feat.: - Title: Po Kallasovej prišiel rad na Zelenského, Rusko na neho vydalo zatykač 03 - Modified: 2024-05-04 11:58:36 - Feat.: - Title: G7 plánuje pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov, píše Bloomberg 04 - Modified: 2024-05-04 08:24:55 - Feat.: - Title: Po ruských útokoch dronmi hlásia na Ukrajine požiare a zranených 05 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 01:29