Britský princ William a Kate, princezná z Walesu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Princ William začal program boja proti bezdomovectvu, chce pokračovať v stopách svojej matky

26.06.2023, 14:42
Autor:
ČTKČTK

V Británii viac ako 300-tisíc ľudí, z čoho polovica sú deti, prespávajú v autách, dočasných ubytovniach, hosteloch alebo u príbuzných.

Britský korunný princ William dnes začal päťročný program boja proti bezdomovectvu. K téme ho už v detstve priviedla jeho matka princezná Diana, povedal William a dodal, že chce ísť v jej stopách. Nadácia, ktorú William riadi spoločne s manželkou Kate, na projekt venuje tri milióny libier, napísala agentúra Reuters.

Projekt s názvom Homewards (Cesta domov) bude v prvej fáze fungovať v šiestich mestách a obciach. William tento týždeň všetky lokality navštívi a stretne sa s ľuďmi, ktorí s riešením bezdomovectva pomáhajú. Na systémovom riešení sa majú podieľať predstavitelia štátnej správy, odborníci aj stavebné firmy.

"Myslím, že v nasledujúcich piatich rokoch budeme mať jedinečnú príležitosť priniesť inovatívne riešenia a dosiahnuť hmatateľný dopad," povedal William pri predstavení projektu v klubovni Mosaic v južnom Londýne, ktorá pomáha ľuďom s duševným ochorením. "Prostredníctvom programu Homewards ukážeme, že spoločne môžeme konečne skoncovať s bezdomovectvom," dodal princ.

image

Život bez domova je často životom v tichu

Pri spustení projektu stál Williamovi po boku Dave Wilson, s ktorým princ vlani na ulici predával časopis Big Issue, ktorý zvyčajne predávajú ľudia bez domova.

Projekt už ale zožal aj kritiku za pokrytectvo. "Posledné čo potrebujeme je, aby sa do tejto témy plietol William, ktorá má tri obrovské domy a rozľahlá panstvo," uviedol Graham Smith, ktorý vedie protimonarchistickú organizáciu Republica.

V Británii viac ako 300-tisíc ľudí, z čoho polovica sú deti, prespávajú v autách, dočasných ubytovniach, hosteloch alebo u príbuzných, uvádza Royal Foundation. Charitatívne organizácie navyše varujú, že pre rastúce ceny prenájmov bude počet takto žijúcich ľudí naďalej stúpať.

William, ktorý minulý týždeň oslávil 41. narodeniny, dlhodobo podporuje charitatívne organizácie, ktorých cieľom je vymýtiť bezdomovectvo. Táto téma bola blízka tiež jeho matke, princeznej Diane. Tá v roku 1993 vzala Williama aj svojho druhého syna Harryho na návštevu do azylového domu. V roku 2009 William spal vonku v tuhej zime, aby na problematiku upozornil, uviedla agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 06:35