Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Prigožin odíde do Bieloruska, oznámil Kremeľ. Pokus o prevrat stál život 15 vojakov

24.06.2023, 07:23
25.06.2023, 00:34
Autor:
redredahaaha
  • Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin súhlasil s návrhom bieloruského lídra Lukašenka, aby zastavil pochod svojich jednotiek na Moskvu.
  • Wagnerovci opustili Rostov nad Donom.
  • Prigožin ani jeho muži, ktorí sa zúčastnili ozbrojenej vzbury, nebudú stíhaní. Vodca wagnerovcov sa presunie do Bieloruska
  • Žoldnieri Jevgenija Prigožina počas dňa obsadili ruské mestá Rostov nad Donom, Voronež a Lipeck a smerovali na Moskvu.
  • Podľa ruských blogerov zahynulo celkom pätnásť príslušníkov ozbrojených síl Ruska.
  • Vladimir Putin v mimoriadnom prejave označil vzburu za vlastizradu.

Trestné stíhanie Jevgenija Prigožina bude zrušené, šéf wagnerovcov odíde do Bieloruska. Wagnerovci, ktorí sa nezúčastnili jeho vzbury, sa podriadia kontrole ministerstva obrany. V sobotu večer to oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusi s potleskom odprevádzajú wagnerovcov z Rostova:

Hovorca Kremľa v sobotu večer oznámil, že dohoda s wagnerovcami umožnila vyhnúť sa stratám. Bojovníci, ktorí sa zúčastnili na pochode na Moskvu, nebudú stíhaní.  Kde je teraz Prigožin, Kremeľ nevie. Konvoj wagnerovcov už ale podľa ruských úradov opustil Rostov nad Donom.

Špeciálna vojenská operácia pokračuje

"Niektorí z bojovníkov Wagnerovej súkormej vojenskej spoločnosti, ktorí pôvodne odmietli účasť na Prigožinovom pochode, podpíšu zmluvy s ministerstvom obrany," dodal hovorca ruského prezidenta v prvom vyjadrení po tom, čo bieloruský prezident Lukašenko vyjednal dohodu medzi šéfom vzbúrených ruských žoldnierov a režimom.

Hovorca Kremľa trval na tom, že Prigožinova vzbura v žiadnom prípade neovplyvní priebeh ruskej ofenzívy na Ukrajine. "Špeciálna vojenská operácia pokračuje. Našim vojakom sa podarilo odraziť protiofenzívu Ukrajiny", uviedol v čase, keď sa kyjevské jednotky pokúsili prelomiť ruskú obranu.

Wagnerovci v sobotu večer postupne začali opúšťať Rostov nad Donom. Na záberoch na ruských sociálnych sieťach je vidieť odchádzajúci tank, ktorý bol v sobotu zaparkovaný pri budove Južného vojenského okruhu. Na mieste je údajne prítomná vojenská polícia.

V sobotňajšom konflikte s wagnerovcami podľa ruských blogerov zahynulo celkom pätnásť príslušníkov ruských ozbrojených síl. Väčšina z nich boli bojoví piloti. Osem z nich zahynulo na palube zostreleného lietadla IL-18. Okrem toho bol zničený útočný vrtuľník Ka-52 Aligator – posádka zahynula celá.

Celý deň bez odporu

Dohoda sprostredkovaná Lukašenkom ukončila takmer 24-hodinovú vzburu, ktorá otriasla Ruskom. Oligarcha a šéf vojenskej skupiny Jevgenij Prigožin v piatok večer oznámil, že ruská armáda zaútočila na jeho tábory. Obsadil Rostov na Done a vyhlásil "pochod spravodlivosti" na Moskvu, pričom požadoval odstúpenie ministra obrany Šojgua a náčelníka generálneho štábu Gerasimova.

Ruský prezident Vladimir Putin v rannom televíznom prejave označil ozbrojenú vzburu wagnerovcov za "dýku do chrbta" a oznámil, že osobne nariadil neutralizáciu povstalcov. Kolóny Prigožinových bojovníkov celý deň bez odporu pokračovali na sever smerom k ruskému hlavnému mestu, kde bol už ráno vyhlásený stav protiteroristickej operácie.

Konvoj wagnerovcov sa nakoniec zastavil na okraji Moskovskej oblasti. Prigožin súhlasil s návrhmi bieloruského vodcu na upokojenie situácie a nariadil svojim mužom stiahnuť sa späť do poľných táborov. Prigožinova tlačová služba zdôvodnila zastavenie postupu na ruské hlavné mesto tým, že cieľom bolo zabrániť "prelievaniu ruskej krvi".

Prigožinova vzbura

01 - Modified: 2024-05-08 18:20:35 - Feat.: - Title: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami 02 - Modified: 2024-05-08 15:22:48 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbrojia Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 04 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom 05 - Modified: 2024-05-08 12:59:00 - Feat.: - Title: Čína zablahoželala Putinovi k inaugurácii do prezidentského úradu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 22:25