Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusko je hrozba, Čína partnerom aj rivalom. Nemecká vláda schválila novú bezpečnostnú stratégiu

14.06.2023, 11:33
Autor:
ČTKČTK

Nemecký kancelár Olaf Scholz na tlačovej konferencii uviedol, že Nemecko je silnou krajinou a preto v budúcnosti odolá hrozbám a výzvam.

Súčasné Rusko zostane v dohľadnej dobe najväčšou hrozbou pre mier a bezpečnosť v euroatlantickom priestore. Uvádza to nemecká Národná bezpečnostná stratégia, ktorú dnes prijala spolková vláda kancelára Olafa Scholza.

Čínu stratégia označuje za partnera, konkurenta aj systémového rivala. K hrozbám a výzvam, ktorým Berlín čelí, Scholz na tlačovej konferencii povedal, že Nemecko je silnou krajinou.

image

Zničenie Kachovskej priehrady otriaslo svetom. Podľa Scholza ide o novú dimenziu vojny

"Bezpečnostno-politické okolie Nemecka prechádza prelomom, zažívame dejinný obrat. Ruská útočná vojna proti Ukrajine je porušením medzinárodného práva a európskeho bezpečnostného usporiadania. Dnešné Rusko bude po dohľadnú dobu najväčším ohrozením pre mier a bezpečnosť v euroatlantickom priestore," uvádza bezpečnostná stratégia.

Stratégia zároveň ubezpečuje, že Nemecko ani NATO nechcú nepriateľstvo či dokonca konfrontáciu s Ruskom. "V aliancii sme ale zároveň pripravení a schopní brániť našu suverenitu, slobodu a našich spojencov," podotýka dokument, v ktorom sa Nemecko hlási k princípu kolektívnej obrany v rámci NATO. "Nezlomne stojíme so sľubom vzájomnej pomoci podľa článku päť Severoatlantickej zmluvy," zdôrazňuje stratégia. Spomínaný článok znamená, že útok na jedného člena aliancie je považovaný za útok proti všetkým.

Spolková ministerka zahraničia Annalena Baerbocková poukázala na previazanosť bezpečnosti s energetikou. "Preto ukončujeme našu závislosť od energií z Ruska. Za každý kubík ruského plynu sme platili dvakrát až trikrát našou národnou bezpečnosťou, "povedala.

Dokument poukazuje na to, že dnešnú dobu sprevádza rast multipolarity, keď sa niektoré štáty snažia zmeniť medzinárodný poriadok podľa svojich záujmov a predstáv. "V tejto medzinárodnej situácii je Čína partnerom, konkurentom a systémovým rivalom," uvádza stratégia.

Na hrozbu Číny na dnešnej tlačovej konferencii upozornila aj spolková ministerka zahraničia Annalena Baerbocková. "Bezpečnosť je to, že v lekárni dostanete lieky, a tiež to, že keď si budete písať s priateľmi, tak vás pri tom nebude odpočúvať Čína," povedala. Zabezpečenie bezpečnosti krajiny preto podľa Baerbockovej vyžaduje integrované úsilie.

Scholz ku vzťahom s Čínou povedal, že Berlín nechce väzby s Pekingom prerušiť, ale chce znížiť riziká, akým je napríklad prílišná závislosť od surovín. "Nestojíme o rozluku, ale o zníženie rizík," povedal. Ako dôležité vníma zapojenie Číny do globálnych trhov, rovnako dôležitá je podľa neho bezpečnostná rovnováha.

Stratégia v prípade Číny poznamenáva, že táto ázijská krajina často koná v rozpore s nemeckými záujmami a hodnotami. "Čína používa svoju hospodársku silu zámerne tak, aby dosiahla politické ciele. Zároveň však Čína zostáva partnerom, bez ktorého nemožno vyriešiť mnohé globálne problémy a krízy. A práve v týchto oblastiach musíme využívať možnosti a príležitosti na spoluprácu, "uvádza dokument.

Nemecká vláda tiež pracuje na samostatnej stratégii prístupu k Číne. Či bude hotová ešte do júla pred prázdninami, ale nie je jasné. "Keď to bude, tak to bude. Bude to ale čoskoro, "dodal kancelár.

Podľa Scholza je Nemecko dostatočne silnou krajinou na to, aby zvládlo výzvy a riziká, ktoré pred ním stoja a ktorým čelí. A pomôcť s tým má aj bezpečnostná stratégia. "Je to neobyčajné, ale dôležité rozhodnutie," povedal Scholz o schválenom dokumente.

01 - Modified: 2023-06-13 13:01:28 - Feat.: 1 - Title: Nemecko predbehlo Čínu v atraktivite pre investície do obnoviteľných zdrojov 02 - Modified: 2023-06-13 12:38:21 - Feat.: 1 - Title: Teraz sú to naše trofeje. Rusi tvrdia, že ukoristili niekoľko tankov Leopard a amerických bojových vozidiel 03 - Modified: 2023-06-12 05:29:22 - Feat.: 1 - Title: Pod vedením Nemecka začína najväčšie letecké cvičenie v histórii NATO
01 - Modified: 2024-05-09 09:44:10 - Feat.: - Title: Dvoch poslancov z AfD v Stuttgarte napadli, sú ľahko zranení 02 - Modified: 2024-05-09 09:15:09 - Feat.: - Title: Spojené štáty predbehli Čínu, stali sa najväčším obchodným partnerom Nemecka. Pomohol tomu aj lokálny predaj 03 - Modified: 2024-05-09 08:29:54 - Feat.: - Title: Čínsky developer v problémoch: Country Garden nedokáže včas uhradiť úroky z dlhu. Zaplatí ich štátny ručiteľ 04 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin 05 - Modified: 2024-05-09 09:24:16 - Feat.: - Title: Palivá na Slovensku zlacneli, je za tým najnovšia taktika Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 12:55