Ukrajinský transportér pri obci Blahodatne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

ANALÝZA: Ukrajinci načali ruské línie. Ale to najhoršie ich ešte len čaká

14.06.2023, 10:23

Už v počiatku protiofenzívy sa ukazuje, že ukrajinská armáda vzhľadom na prevahu ruského letectva bude musieť zlepšiť prácu protivzdušnej obrany.

Ukrajinská ofenzíva vykazuje prvé malé úspechy. Na hraniciach Doneckej a Záporožskej oblasti sa armáde podarilo oslobodiť prvých niekoľko dedín, rozhodujúca bitka však ešte len príde. Teraz ju čakajú hlavné obranné línie a zosilnené útoky ruského letectva.

"Mariňáci z Odesy v rámci protiofenzívnych akcií oslobodili dedinu Staroževe v Doneckej oblasti, ktorá bola okupovaná od marca 2022," oznámila v pondelok ráno námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Majlarová. Do starostlivo sledovaného zoznamu oslobodených obcí tak týždeň po začiatku ofenzívy pribudla ďalšia položka.

VIDEO: Ukrajinská ofenzíva

O deň skôr Ukrajinci dostali pod kontrolu ďalšie tri dediny na juhozápade Doneckej oblasti, ktoré ležia pozdĺž rieky Mokryje Jaly. Moskva úspechy protivníka zľahčuje, ale aj ruskí analytici priznávajú, že Ukrajinci v úseku označovanom ako Vremivský výstupok prekonali prvú vrstvu ruských defenzívnych línií.

„Je zrejmé, že sa ukrajinským ozbrojeným zložkám podarilo prelomiť prvú líniu ruskej obrany. Vstúpili do obce Neskučnoje, potom do Blagodatnoja a potom do Makarovky. Jednotky ruskej armády ustúpili na druhú líniu obrany. Dohromady sú tri,“ napísal na Telegram ruský komentátor Sergej Markov.

image

Putin tvrdí, že Ukrajina utrpela v protiofenzíve takmer "katastrofálne" straty

Prvé úspechy

Ruskí vojenskí korešpondenti ukrajinské úspechy pripisujú faktu, že cez víkend kvôli zlému počasiu nemohlo poriadne fungovať letectvo ani drony. Protivník sa podľa nich teraz pokúsi postupovať proti toku rieky Mokryje Jaly na juh k dedine Staromlynivka a zároveň dostať pod kontrolu vyššie položený terén pozdĺž rieky.

„Teraz je absolútne nevyhnutné, aby sme nepriateľa nepustili do Staromlynivky. V prípade úspechu ukrajinských ozbrojených síl sa situácia môže stať kritickou a ďaleko nebezpečnejšou, než sa teraz zdá,“ varoval vojnový bloger Semjon Pegov. Aj ďalší telegramoví publicisti varujú, že Ukrajinci postupujú juhovýchodne smerom na Mariupol.

Rusi preto počas pondelka podnikli letecké údery na oslobodené dediny, na rieke Mokryje Jaly navyše v nedeľu vyhodili do povetria malú priehradu južne od Staromlynivky. „Ruské vojská sa snažia zabrzdiť ofenzívu ukrajinskej armády zničením všetkých hydrotechnických zariadení,“ pripomenul nedávnu skazu Kachovskej priehrady na Dnepre ukrajinský publicista Jurij Butusov.

Obsadenie niekoľkých dedín na pomedzí Záporožskej a Doneckej oblasti možno v súčasnosti považovať predovšetkým za dôkaz, že sa dlho očakávaná protiofenzíva konečne skutočne rozbehli. Zatiaľ ide skôr o prvé úspechy prieskumu bojom, Ukrajincom sa podarilo pri rieke Mokryje Jaly nájsť slabšie miesto ruskej obrany.

image

Teraz sú to naše trofeje. Rusi tvrdia, že ukoristili niekoľko tankov Leopard a amerických bojových vozidiel

Ako sa Rusi pripravili

To najhoršie ich však ešte len čaká. Hlavná línia ruskej obrany sa nachádza asi desať kilometrov ďalej na juh, za územím odpálenej priehrady. Ukrajinci navyše budú útočiť do kopca, pretože medzi ich súčasnými pozíciami a Mariupolom sa z holandskej stepi dvíha Priazovská výšina dosahujúca 320 metrov nad morom. To dáva ruskému delostrelectvu palebnú výhodu.

Ako dobre sa Rusi na ukrajinský nápor od jesene pripravili, ukazuje výsledok ofenzívnych akcií o osemdesiat kilometrov ďalej na západ pri meste Orichiv. Ukrajinci tu podľa overených záberov prišli o najmenej dva nemecké tanky Leopard 2 a štyri americké vozidlá bojovej pechoty Bradley.

"Bolo ich viac, než sme čakali," uviedol pre The Wall Street Journal tridsaťpäťročný veliteľ čaty 21. mechanizovanej brigády, ktorý sa nepodareného útoku zúčastnil. Obrnený konvoj najskôr vošiel na mínové pole a potom naň Rusi začali páliť z vrtuľníkov a diel.

Vývoj ofenzívy

Už v počiatku protiofenzívy sa tak ukazuje, že ukrajinská armáda vzhľadom na prevahu ruského letectva bude musieť zlepšiť prácu protivzdušnej obrany. „Ukrajina nemá nebo pod kontrolou. To je jednoducho realita,“ uviedol pre WSJ vojenský analytik Phillips O‘Brien a pripomenul, že v posledných dekádach sa žiadna armáda o útok na defenzívne línie bez vzdušnej prevahy nepokúšala.

Po prvom týždni ofenzívy sa zatiaľ dá konštatovať len to, že jej hlavná fáza ešte nezačala. Ukrajina síce už nasadila niektoré Leopardy 2 či západné bojové vozidlá pechoty, deväť až dvanásť brigád kompletne vyzbrojených západnou technikou ale ešte čaká na povel na útok.

image

Leto klope na dvere, blížšie je aj nukleárna zima. Bielorusko začalo prijímať jadrové zbrane z Ruska

Ruský ústup vo Vremivskom výstupku rozhodne nemožno označovať za prielom. Prvé línie obrany majú predovšetkým Ukrajincov zdržať natoľko, aby Rusi dokázali identifikovať miesto hlavného úderu a rozmiestniť tam rezervy. Vývoj ofenzívy, ktorá bude kľúčová pre ďalšiu západnú podporu Ukrajiny, tak určí až nasledujúce týždne.

„Vidíme pozitívny vývoj, ktorý už bol aj vizuálne potvrdený. Situácia Rusov sa kvôli pokračujúcim stratám horšia. Ale správy o veľkom prelome hlavnej defenzívnej línie sú predčasné,“ píše ukrajinský dôstojník publikujúci na Twitteri pod prezývkou Tatarigami UA.

01 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 02 - Modified: 2023-06-12 09:30:39 - Feat.: 1 - Title: Porazil Rusov pri Kyjeve. Teraz generála Syrského čaká bitka jeho života 03 - Modified: 2023-06-12 07:23:42 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási oslobodenie ďalšej obce a ťažké boje na východe 04 - Modified: 2023-06-11 21:28:43 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási oslobodenie dvoch obcí v Doneckej oblasti 05 - Modified: 2023-06-10 21:40:52 - Feat.: 1 - Title: Výsledky inšpekcie podzemných krytov v Kyjeve sú sklamaním, hovorí ukrajinský minister 06 - Modified: 2023-06-10 22:12:49 - Feat.: 1 - Title: Poľský Orlen cenami zaútočil na Slovnaft, Shell a OMV. Slovensko zažíva „Lidl efekt“ na pumpách
01 - Modified: 2024-04-29 11:09:29 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba 02 - Modified: 2024-04-29 10:34:37 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 03 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 04 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 05 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 13:29