Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: REUTERS/Stringer
StoryEditor

Zelenskyj navštívil zaplavenú Chersonskú oblasť, rokoval aj o obnovení tamojšieho ekosystému

08.06.2023, 11:43
Autor:
TASRTASR

V súvislosti s poškodením vodného diela ukrajinskí vládni predstavitelia a predstavitelia OSN varovali pred humanitárnou a ekologickou katastrofou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny, ktorá je po zničení hrádze Kachovskej priehrady zasiahnutá záplavami a prebiehajú tam evakuačné práce. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

"Pracovná cesta do Chersonskej oblasti... Diskutovali sme o mnohých dôležitých otázkach vrátane situácie v regióne v dôsledku katastrofy, evakuácii obyvateľstva z potenciálnych záplavových zón, zmenšenia rizík vyplývajúcich z pretrhnutia priehrady či poskytnutia podpory pre ľudí v zaplavených oblastiach," napísal Zelenskyj v príspevku na platforme Telegram.

Ukrajinský prezident v Chersone rokoval aj o obnovení tamojšieho ekosystému. Podľa neho je dôležité "odhadnúť vzniknuté škody a prideliť finančné prostriedky  na odškodnenie obyvateľov postihnutých katastrofou " a tiež vypracovať program na kompenzáciu strát alebo presun podnikov v rámci Chersonskej oblasti.

Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin uviedol, že voda z pretrhnutej Kachovskej priehrady zaplavila už viac než 600 kilometrov štvorcových územia na Kyjevom ovládanom pravom brehu i na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dneper.

image

Zelenskyj poprel, že by za výbuchmi plynovodov Nord Stream bola Ukrajina

Ukrajinské úrady hlásili zatiaľ hlásili tri obete záplav, ruskí predstavitelia na okupovaných územiach hovoria o piatich obetiach.

V súvislosti s poškodením vodného diela ukrajinskí vládni predstavitelia a predstavitelia OSN varovali pred humanitárnou a ekologickou katastrofou, ktorej dôsledky sa budú vyhodnocovať niekoľko dní a oveľa dlhšie sa z nich bude región spamätávať.

Z útoku na priehradu sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Podľa Kyjeva ním chcelo Rusko útokom spomaliť dlho očakávanú ukrajinskú ofenzívu. Rusko tvrdí, že išlo o sabotáž s cieľom zastaviť dodávky vody na anektovaný polostrov Krym.

01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 13:08:20 - Feat.: - Title: V dôsledku rozsiahlych záplav v Tanzánii zahynulo vyše sto ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život 05 - Modified: 2024-04-21 12:43:00 - Feat.: - Title: Juh Číny zasiahnu záplavy, aké sa vyskytujú raz za storočie, varujú médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:36