Iránske drony. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Irán predal Rusku muníciu pre vojnu na Ukrajine v hodnote viac než milión dolárov, tvrdí Sky News

05.06.2023, 10:55
Autor:
ČTKČTK

Informovaný bezpečnostný zdroj tvrdí, že údajná zmluva o dodávkach zbraní je dôkazom toho, že táto podpora sa vzťahuje aj na muníciu a ďalšie vojenské vybavenie.

Britská televízia Sky News dnes napísala, že mala možnosť nahliadnuť do dokumentov, ktoré dokazujú, že Irán dodáva zbrane Rusku. Uniknutý text, podľa ktorého Teherán dodal Moskve rôzne druhy munície v hodnote vyše jedného milióna dolárov, je stopercentne pravý, povedal stanici bezpečnostný zdroj. Kyjev a Londýn uviedli, že plánujú preveriť pravosť materiálu a podniknú kroky, ak sa ukáže, že je vierohodný.

Ak je tento šestnásťstranový dokument zo 14. septembra 2022 pravý, zrejme ide o nezvratný dôkaz o tom, že Irán predáva zbrane Rusku. Podľa materiálu išlo o rôzne typy delostreleckej a tankovej munície.

Overenie pravosti

Sky News uvádza, že sa jej nepodarilo pravosť dokumentu nezávisle overiť. S odvolaním sa na svoj "dobre informovaný" bezpečnostný zdroj však tvrdí, že je pravý. "Ide o zmluvu medzi Iráncami a Rusmi týkajúcu sa munície... Veríme, že je stopercentne pravá," uviedol zdroj.

Sky News ukázala dokument ukrajinskému premiérovi Denisovi Šmyhalovi, ktorý v máji navštívil Britániu, a britskému ministrovi zahraničia Jamesovi Cleverlymu. Kyjev a Londýn uviedli, že plánujú preveriť pravosť materiálu a v prípade, že bude uznaný hodnoverným, podniknú príslušné kroky.

image

"Keď nám budú informácie predložené, budeme sa ich snažiť posúdiť a overiť. A na ich základe samozrejme prijmeme rozhodnutie," uviedol Cleverly. Dodal, že Spojené kráľovstvo už na Teherán uvalilo sankcie po tom, ako tento režim dodal Rusku útočné drony, ktorými Moskva terorizuje ukrajinské mestá. "Tam, kde sme mali dôkazy, že Irán poskytol Rusku vojenskú podporu pri pokuse o ruskú inváziu na Ukrajinu, sme prijali opatrenia a budeme samozrejme vždy postupovať rovnako," uviedol britský minister zahraničia.

Vzorka zbraní

Informovaný bezpečnostný zdroj tvrdí, že údajná zmluva o dodávkach zbraní je dôkazom toho, že táto podpora sa vzťahuje aj na muníciu a ďalšie vojenské vybavenie. "Podľa nášho názoru išlo o ‘vzorky‘ zbraní pred ďalšími dodávkami," tvrdil zdroj.

"Mali sme podozrenie, že sa niečo také deje," povedal Sky News ukrajinský veľvyslanec Vadym Prystajko. "Akonáhle to riadne overíme, budeme môcť na základe toho konať," dodal.

image

Spory v ruskom tábore: Wagnerovci zajali armádneho dôstojníka, ktorý strieľal na vozidlo žoldnierov

Ruské ani iránske veľvyslanectvá v Británii neodpovedali na žiadosť o komentár.

Ruská vojna na Ukrajine vyčerpáva zásoby munície na oboch stranách. Západní spojenci sa snažia udržať výzbroj Kyjeva, zatiaľ čo Moskva uviedla svoj obranný priemysel do vojnovej pohotovosti. Vzhľadom na to, že ruskú ekonomiku zasiahli sankcie, hľadá však Kremeľ pomoc aj u svojich spojencov.

01 - Modified: 2023-06-05 08:24:53 - Feat.: 1 - Title: Rusko za máj vyslalo na Ukrajinu vyše 300 dronov, uvádza Londýn. Chce donútiť Kyjev minúť cennú muníciu 02 - Modified: 2023-06-05 06:24:32 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina začala ofenzívu, hlásia Rusi. Snaží sa preraziť v Doneckej oblasti 03 - Modified: 2023-06-04 17:32:08 - Feat.: 1 - Title: Ruská agresia si vyžiadala životy už najmenej 500 ukrajinských detí, povedal Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:44