Turecký prezident Tayyip Erdogan sa zúčastnil na slávnostnej prísahe v tureckom parlamente v Ankare. FOTO: Reuters
StoryEditor

Turecký prezident Erdogan začne svoj tretí mandát, vymenuje vládu. Na inaugurácii bude aj Stoltenberg

03.06.2023, 08:09
Autor:
ČTKČTK

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zvíťazil v druhom kole prezidentskej voľby, ktoré sa uskutočnilo na konci mája, keď s 52 percentami porazil opozičného kandidáta Kemala Kiliçdaroglua.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes začne svoj tretí prezidentský mandát. Na inauguráciu pricestujú do Ankary viacerí šéfovia štátov i ďalších zahraničných politikov. Bude medzi nimi okrem iného generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, ktorý chce s Erdoganom rokovať o vstupe Švédska do NATO. Erdogan dnes večer tiež vymenuje novú tureckú vládu.

Erdogan zvíťazil v druhom kole prezidentskej voľby, ktoré sa uskutočnilo na konci mája, keď s 52 percentami porazil opozičného kandidáta Kemala Kiliçdaroglua. V parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnili spolu s prvým kolom prezidentskej voľby v polovici mája, Erdoganov blok získal väčšinu mandátov v novom parlamente.

image

Erdoganovo znovuzvolenie vrazilo nôž do krku tureckej líre

Na inaugurácii sú očakávaní prezidenti a premiéri zhruba dvadsiatky krajín, píšu turecké médiá. Spomínajú napríklad azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva či prezidenta Venezuely Nicolása Maduru. Podľa Arménska na inauguráciu priletí aj arménsky premiér Nikol Pašinjan. Arménsko a Turecko pritom nemajú oficiálne diplomatické vzťahy. Niektoré ďalšie krajiny zastupujú ministri zahraničia.

Českú republiku bude reprezentovať veľvyslanec v Ankare Pavel Vacek, informoval Černínsky palác.

Stoltenberg dnes do Turecka pricestuje na dvojdňovú návštevu a bude rokovať s Erdoganom aj ďalšími tureckými predstaviteľmi. Očakáva sa, že otvorí otázku švédskej žiadosti o vstup do NATO - Ankara a Budapešť sú poslednými členmi aliancie, ktorí ju doteraz neratifikovali. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu tento týždeň odkázal Švédsku, že musí splniť záväzky v boji proti terorizmu. Tým Ankara myslím boj proti sympatizantom radikálnych kurdských skupín a stúpencov islamského klerika Fethullaha Gülena, ktorý podľa tureckých úradov zosnoval neúspešný štátny prevrat v roku 2016.

image

Ak by Erdogana v Turecku nezvolili, pustili by sem utečencov. Modlil som sa za jeho víťazstvo, tvrdí Orbán

Erdogan dnes večer tiež vymenuje novú vládu. Pozornosť sa upiera na post ministra financií, ktorým by sa mohol stať ekonóm Mehmet Şimşek. Ten v minulosti túto funkciu už zastával. Podľa odborníkov by menovanie Şimşeka mohlo znamenať návrat k tradičnejšiemu poňatiu menovej politiky. Napriek veľmi silnej inflácii turecká centrálna banka znižovala na želanie Erdogana úrokové sadzby, čím podľa väčšiny zahraničných ekonómov ďalej prispievala k rastu spotrebiteľských cien.

Erdogan je v Turecku pri moci vyše 20 rokov. Prvýkrát bol zvolený za prezidenta v roku 2014 v prvej priamej voľbe prezidenta. Voľby vyhral aj v roku 2018 a tento rok, kedy sa však prvýkrát uskutočnilo druhé kolo. Pre Erdogana by malo ísť o posledný prezidentský mandát, keďže ústava novelizovaná v roku 2017 pripúšťa len dva prezidentské mandáty po sebe.

01 - Modified: 2023-06-02 22:33:47 - Feat.: 1 - Title: Erdoganovo znovuzvolenie vrazilo nôž do krku tureckej líre 02 - Modified: 2023-06-02 12:45:46 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg bude cez víkend rokovať v Turecku, zúčastní sa aj Erdoganovej inaugurácie 03 - Modified: 2023-06-02 09:14:49 - Feat.: 1 - Title: Ak by Erdogana v Turecku nezvolili, pustili by sem utečencov. Modlil som sa za jeho víťazstvo, tvrdí Orbán
01 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 11:28