Priaznivci prezidenta Donalda Trumpa počas útoku na Kapitol. FOTO: Reuters
StoryEditor

Odsúdili ďalších členov Oath Keepers v kauze útoku na Kapitol

02.06.2023, 23:54
Autor:
ČTKČTK

Zakladateľa skupiny Stewarta Rhodesa a ďalších piatich ľudí porotcovia v dvoch procesoch uznali za vinných aj z "rozvratného sprisahania".

Tri roky odňatia slobody dnes vymeral súd vo Washingtone členovi extrémistickej skupiny Oath Keepers (Strážcovia prísahy), ktorý sa 6. januára 2021 zapojil do vpádu do sídla amerického Kongresu.

David Moerschel je jedným z členov milície odsúdených okrem iného za pokus o zvrhnutie vlády Spojených štátov. Ďalšiemu z členov militantnej skupiny Josephovi Hackettovi uložil súd trest vo výške troch rokov a šiestich mesiacov, píše agentúra Reuters.

Pokúšali sa zvrhnúť či zničiť vládu

Dnešnými verdiktmi sa končí séria pojednávaní, pri ktorých federálny sudca Amit Mehta oznamoval tresty pre niekoľkých bývalých členov Oath Keepers. Táto militantná skupina sa po volebnej porážke republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa v novembri 2020 pripravovala na možnosť násilia a pri nepokojoch zo 6. januára 2021 mala neďaleko centra Washingtonu pripravené strelné zbrane, zatiaľ čo niektorí prívrženci boli v Kapitole. Zakladateľ skupiny Stewart Rhodes dostal minulý týždeň 18 rokov väzenia.

image

Za prípravu útoku na Kapitol a rozvratné sprisahanie dostal 18 rokov. Súd poslal do väzenia šéfa extrémistov

Rhodesa a ďalších piatich ľudí poroty v dvoch procesoch uznali za vinných aj z "rozvratného sprisahania". Toto vzácne používané obvinenie znamená, že daná osoba sa podľa prokurátorov pokúšala zvrhnúť či zničiť vládu Spojených štátov. Obžaloba požadovala v týchto prípadoch tresty medzi desiatimi a 25 rokmi, sudca Mehta však vo všetkých prípadoch volí značne miernejšie verdikty.

Pre Moerschela požadovala prokuratúra desať rokov za mrežami. Neurofyziológ z amerického štátu Florida bol v dave Trumpových stúpencov, ktorí vtrhli do sídla Kongresu a narušili prerokúvanie výsledkov prezidentskej voľby. Okrem toho tiež pomohol Oath Keepers v hoteli v štáte Virgínia pripraviť arzenál pre "sily rýchlej reakcie", ktoré napokon do nepokojov nezasiahli.

Mehta pri oznamovaní trestu uviedol, že skutočnosť, že odsúdený do washingtonskej oblasti dopravil zbrane vrátane pušky v štýle AR-15, znamenala "svoju vlastnú mieru nebezpečenstva". Sudca však dodal, že 45-ročný Moerschel sa podľa neho neprevinil tak vážne ako ďalší odsúdení členovia Oath Keepers, pretože nemal v plánovaní pred nepokojmi vedúcu úlohu.

"Láskavý a starostlivý muž"

Dvadsaťpäťročného Hacketta, ktorý sa živí ako chiropraktik, potom sudca opísal ako "láskavého, starostlivého muža", ktorého život "pohltili ako vír" falošné tvrdenia o podvodoch pri prezidentských voľbách v roku 2022 a extrémistická rétorika skupiny Oath Keepers. Hackett, pre ktorého obžaloba žiadala trest 12 rokov väzenia, sa pred súdom za svoje konanie ospravedlnil a vyslovil ľútosť nad svojím členstvom v skupine.

Mehta dnes pred sudcom uviedol, že sa veľmi hanbí za to, ako sa 6. januára prebil do sídla Kongresu a zapojil do výtržností, ktoré si vyžiadali desiatky zranených medzi policajtmi a donútili zákonodarcov a ich personál schovávať sa v rôznych kútoch areálu.

image

Expert: USA sú ako divoký západ, strieľa sa tam už aj pri bežných situáciách. Téma volieb však bude iná

Oath Keepers bola jednou z viacerých extrémistických organizácií, ktorých členovia sa zapojili do násilností vo washingtonskom Kapitole.

Nepokojom predchádzali dva mesiace, keď porazený Trump odmietal uznať výsledok, burcoval svojich prívržencov výmysly o "ukradnutých voľbách" a v deň potvrdzovania výsledkov hlasovania v Kongrese ich vyzval, aby sa vydali ku Kapitolu. Pri tom sa zišli tisíce ľudí, z ktorých stovky vtrhli dovnútra.

01 - Modified: 2023-05-04 17:20:34 - Feat.: 1 - Title: Porota uznala "Trumpovu armádu" vinnnou z prípravy sprisahania v Kapitole 02 - Modified: 2023-05-11 09:51:53 - Feat.: 1 - Title: Trump v televíznej debate opakovane klamal, odmietol podporiť víťazstvo Ukrajiny 03 - Modified: 2023-03-03 07:28:09 - Feat.: 1 - Title: Policajti zranení počas útoku na Kapitol môžu žalovať Trumpa, napriek jeho vtedajšej prezidentskej imunite 04 - Modified: 2023-01-24 05:51:03 - Feat.: 1 - Title: Padli rozsudky nad členmi americkej krajne pravicovej milície za útok na Kapitol, podľa poroty sú vinní
01 - Modified: 2024-05-16 09:19:46 - Feat.: - Title: Tvrdenia USA a Európy o nadmernej kapacite Číny sú obchodným protekcionizmom, tvrdí ministerstvo obchodu 02 - Modified: 2024-05-16 05:13:19 - Feat.: - Title: Spojené štáty vyradili Kubu zo zoznamu krajín nedostatočne spolupracujúcich voči terorizmu 03 - Modified: 2024-05-15 22:46:46 - Feat.: - Title: USA a Čína prvýkrát viedli rozhovory o umelej inteligencii. Washington kritizuje ako Peking pracuje s AI 04 - Modified: 2024-05-15 20:32:05 - Feat.: - Title: Akcie USA po správe o inflácii stúpli na nové rekordy, dolár oslabil 05 - Modified: 2024-05-15 20:01:31 - Feat.: - Title: V Ženeve prebehli prvé rokovania o umelej inteligencii medzi USA a Čínou, Washington má obavy zo zneužitia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 15:14