Ruskí partizáni bojujúci na strane Ukrajiny. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruskí partizáni hlásia ďalší nájazd a útoky raketometmi grad. Odrazili sme ich, tvrdí Moskva

01.06.2023, 13:27
Autor:
ČTKČTK

Hovorca Kremľa uviedol, že úrady neustále informujú prezidenta Vladimira Putina o situácii v Belgorodskej oblasti.

Ruský dobrovoľnícky zbor bojujúci na strane Ukrajiny vo štvrtok oznámil, že opäť prenikol do Belgorodskej oblasti. Na internete zverejnil zábery zhotovené údajne počas bojov o ostreľované mesto Šebekino. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruskí vojaci v tom ukrajinským silám zabránili.

image

Expert: Ak majú len 12 brigád, nech neútočia. Kyjev v skutočnosti pripravil silu, ktorá v Európe nemá obdoby

Bojovníci Ruského dobrovoľníckeho zboru vo štvrtok ráno zverejnili video, na ktorom tvrdia, že sa nachádza pri obci Šebekino v Belgorodskej oblasti. „Udatní obrancovia Putinovho režimu sa podľa predpisov zhromaždili v budove miestnej správy. Počkali sme, až sa stretnú, a ‚poslali‘ im zásielku z gradu,“ oznámil RDK na Telegrame. Sociálnymi sieťami sa šíri video horiacej administratívnej budovy v Šebekine.

Hovoria o "zásielke" ruským vojakom

RDK ruských vojakov a príslušníkov bezpečnostných síl vyzval na kapituláciu. „Ste využívaní na ochranu Putinovho autoritárskeho režimu postaveného na korupcii a represiách s jediným cieľom – neodvolateľnou vládou Putina, ktorý si myslí, že je novým cárom. Neumierajte pre Putina – zachráňte si život pre svoje rodiny a budúcnosť Ruska.“

Moskva tvrdí, že ruskí vojaci zabránili "ukrajinským silám" preniknúť do Belgorodskej oblasti, odrazili tri útoky, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS. Oblastný gubernátor uviedol, že ukrajinské jednotky ostreľovali pohraničné mesto Šebekino z raketometov Grad, už predtým informoval o ôsmich zranených po nočnom ostreľovaní. Hovorca Kremľa uviedol, že úrady neustále informujú prezidenta Vladimira Putina o situácii v Belgorodskej oblasti.

"K žiadnemu narušeniu hranice nedošlo," vyhlásil hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov s tým, že ruské sily protivníka zahnali späť. Vojaci spoločne s bezpečnostnými zložkami Ruskej federácie podľa neho "zničili" 30 ukrajinských bojovníkov s bojovou technikou, ktorí sa pokúšali preniknúť do Šebekina. Konašenkov pritom používal termín „ukrajinské teroristické formácie“.

Situácia sa zhoršila

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné ihneď nezávisle overiť. Kyjev na posledné vyhlásenie ruského ministerstva obrany doteraz nereagoval.

Belgorodská oblasť podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou od začiatku ruskej invázie pomerne často hlásia útoky na svojom území, okrem iného z dronov. V Belgorodskej oblasti sa podľa tamojšieho gubernátora situácia v poslednom čase zhoršila.

Minulý pondelok sa stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských "sabotážnych skupín". Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Légie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúcich na strane Ukrajiny. Neskôr sa stiahli.

image

Kyjev straší kórejský scenár. Tlačí svoj mierový plán, aby vojna nezamrzla

Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov v posledných dňoch takmer pravidelne informuje o ostreľovaní pohraničného regiónu zo strany Ukrajiny. Dnes uviedol, že pri nočnom ostreľovaní mesta Šebekino utrpelo zranenia osem ľudí a niekoľko budov bolo poškodených.

Falošné správy o evakuácii

"Šebekino je pod neustálou paľbou, o 12:00 v noci, o 3:40 a o 5:15 strieľali ozbrojené sily Ukrajiny na stred a okraj mesta," uviedol Gladkov. Ako dodal, škody na obytných domoch aj administratívnych budovách rovnako ako už v minulosti spôsobili strely z raketometu Grad.

Ako Gladkov tiež uviedol, na internete sa šíria falošné správy o zberných miestach pre urgentnú evakuáciu z oblasti. "V tejto chvíli je nemožné a nebezpečné zhromažďovať množstvo ľudí na jednom konkrétnom mieste," napísal gubernátor ruského regiónu. Tým, ktorí už mesto opustili, sú podľa jeho slov pripravení pomôcť a môžu sa ubytovať v prechodných ubytovacích strediskách, napríklad na štadióne v Belgorode.

Rusko medzitým podniklo na Ukrajinu ďalšiu vlnu vzdušných útokov, pri ktorej zrejme trosky zostrelených ruských rakiet zabili v Kyjeve deväťročné dievča, jej matku a ďalšiu ženu.

01 - Modified: 2023-05-31 13:18:09 - Feat.: 1 - Title: Išli len po Putinovi? Dronový útok otriasol ruskou elitou, okolo prezidenta bývajú tí najmocnejší v krajine 02 - Modified: 2023-05-31 09:17:58 - Feat.: 1 - Title: Kačacie drony nad Moskvou. Nálet plný otázok ničí sebaistotu Rusov 03 - Modified: 2023-05-30 13:10:26 - Feat.: 1 - Title: Odkiaľ vzlietli? Rusi nechápu, ako sa drony dostali do Moskvy. Prigožin zúri 04 - Modified: 2023-05-30 12:46:03 - Feat.: 1 - Title: Nálet na Moskvu: Drony zasiahli viaceré budovy. Je to najvážnejší útok od svetovej vojny, tvrdí poslanec 05 - Modified: 2023-05-30 09:27:21 - Feat.: 1 - Title: Uznávaný generál povedal, v čom sú Rusi mimoriadne silní: Kto spraví chybu, do pár minút je mŕtvy
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 03 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 04 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:45