Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Lukašenko chce vytvoriť atmosféru totálneho strachu, hovorí exilový minister obrany

01.06.2023, 10:52
Autor:
ČTKČTK

Podpora z Ruska a strach je to jediné, čo Lukašenka stále drží pri moci, myslí si Valeryj Sachaščyk, minister obrany v bieloruskej exilovej vláde, ktorá sídli vo Vilniuse.

Vedenie Bieloruska umožnilo, že sa Minsk spolupodieľa na ruskej agresii proti Ukrajine, na bieloruskom území sú ruské vojská a v posledných dňoch bol dokonca podpísaný dokument o rozmiestnení nestrategických jadrových zbraní v Bielorusku, čo zvyšuje riziko ich použitia z jeho územia. Aj naďalej tiež pokračujú represie voči ľuďom i politickým väzňom v Bielorusku, povedal v rozhovore s ČTK Valeryj Sachaščyk, minister obrany v bieloruskej exilovej vláde, ktorá sídli vo Vilniuse.

"Myslím, že nebudem preháňať, keď poviem, že posledných 100 rokov nikde v Európe nebola taká ťažká situácia, pokiaľ ide o ľudské práva, ako je teraz v Bielorusku," uviedol Sachaščyk, ktorý pred pár dňami navštívil Prahu.

Bielorusko za Lukašenka obhajuje záujmy Ruska a spolupracuje s ním. Už skôr v tejto súvislosti exilový minister obrany uviedol, že v krajine začala tiež fungovať obdoba ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Súkromná organizácia Gardservis je napojená na Lukašenkov režim a už pred niekoľkými mesiacmi začala s výcvikom svojich vojakov. Podľa všetkého ide o prvú takúto súkromnú skupinu v krajine, ktorej bieloruský autoritatívny vládca Alexander Lukašenko udelil právo nosiť zbrane a poskytovať vojenské služby.

image

Pridajte sa k Moskve a Minsku, jadrové zbrane budú pre všetkých, povedal Lukašenko

"Viem, že skupina existuje, ale bohužiaľ nemám žiadne aktuálne informácie, napríklad o tom, že by momentálne operovali mimo územia Bieloruska či plnili nejaké úlohy na Ukrajine," uviedol Sachaščyk. Podľa neho to je ale možné. Rusko totiž do tejto skupiny investovalo obrovské peniaze. "A nemyslím si, že by Vladimir Putin len tak vyhadzoval peniaze. Keď už do Gardservisu investoval, bude chcieť nejakú návratnosť svojich peňazí," doplnil exilový minister.

Pokiaľ ide o wagnerovcov, tí podľa neho nabrali do svojich radov aj Bielorusov a mnoho z nich už na Ukrajine zomrelo. "Ekonomická situácia v Bielorusku je teraz naozaj veľmi zlá, ľudia nemajú, ako si zarobiť peniaze, a preto sa niektorí z nich pridali práve k Wagnerovej skupine," povedal 58-ročný Sachaščyk, ktorý v minulosti študoval v Moskve a neskôr slúžil aj v bieloruskej armáde. Odišiel z nej pred viac ako dvadsiatimi rokmi.

Vláda železnou rukou

Dlhoročný Putinov spojenec Lukašenko, ktorý podporil ruskú inváziu na Ukrajinu, vládne železnou rukou už od roku 1994. Počas protestov po voľbách v roku 2020 polícia zadržala viac ako 35-tisíc ľudí a tisíce z nich zbila. Úrady tiež zatvorili väčšinu nezávislých médií a spolkov na ochranu ľudských práv a iných neziskových organizácií. Podľa ľudskoprávnej organizácie Vjasna je teraz v Bielorusku minimálne 1496 politických väzňov.

Najnovšie sa objavujú správy, že príbuzní nemajú dlhší čas informácie o niekoľkých politických väzňoch, napríklad o bieloruskom disidentovi a nositeľovi Nobelovej ceny za mier Alesi Bjaljackom či Viktárovi Babarykovi, ktorý bol jedným z hlavných súperov Lukašenka pred prezidentskými voľbami v auguste 2020. Viac ako 100 dní rovnako nikto nepočul o bývalom prezidentskom kandidátovi Mikalaji Statkevičovi, ktorý si dostal 14 rokov väzenia.

"Lukašenkov režim stupňuje represie. Podpora z Ruska a strach je to jediné, čo ho stále drží pri moci. Využíva mučenie politických väzňov, aby dosiahol ešte väčšie zastrašovanie spoločnosti. Chce vytvoriť atmosféru totálneho strachu, kde sa každý bude báť povedať byť jediné slovo," povedal Sachaščyk.

image

Kyjev má dôkazy, že na deportácii detí z Ukrajiny sa podieľa aj Bielorusko

Starostlivosť o veteránov

Ako minister obrany v exilovom kabinete opozičnej líderky Svjatlany Cichanouskej má Sachaščyk na starosti okrem iného situáciu Bielorusov, ktorí bojujú na strane Ukrajiny v rámci bieloruského dobrovoľníckeho pluku. "Nepovedal by som, že dobrovoľníkov poslednom čase pribúda. Tí, ktorí sa na Ukrajinu chceli vydať, už tam sú. Nemálo ich ale zahynulo, keď bránili Ukrajinu, niektorí utrpeli zranenia a stretávajú sa s psychickými problémami. Navyše vojna nadobúda povahy určitej zdĺhavej vojny, čo má na ne určite vplyv, "opísal Sachaščyk.

image

Dva jasné ciele a tri smery útoku. Aj takto môže vyzerať ofenzíva Ukrajiny na fronte dlhom tisíc kilometrov

Problémy so situáciou veteránov podľa neho mali všetky krajiny, ktoré zažili vojnu, napríklad aj Spojené štáty po vojne vo Vietname či v Afganistane. "Musí to riešiť aj Ukrajina, musíme to riešiť aj my, pokiaľ ide o bieloruských dobrovoľníkov, ktorí bojujú na strane Ukrajiny. Ide o zdravotnú starostlivosť, ako aj o psychologickú pomoc," dodal.

Okrem starostlivosti o bieloruských veteránov je Sachaščykovou hlavnou úlohou zabezpečenie národnej bezpečnosti Bieloruska a vytvorenie takých podmienok v novom slobodnom Bielorusku, aby sa mohli uskutočniť demokratické voľby.

Zmeny bez krviprelievania

"Vytvorili sme pomerne veľkú štruktúru, ktorá sa zaoberá sledovaním diania tak vo vnútri Bieloruska, ako aj v jeho okolí. Taktiež monitorujeme nálady v bieloruskej armáde, aby sme mohli dosiahnuť zmeny v Bielorusku bez občianskej vojny, bez krviprelievania,“opísal Sachaščyk. Chce tiež vytvoriť budúci systém bezpečnosti, aby boli pripravení vo chvíli, keď padne režim.

"Nechcel by som sa baviť o zmenách v nadväznosti na nejaký konkrétny termín či lehotu, skôr by som sa zameral na udalosti, ktoré sa budú diať. Očakávame silnú efektívnu ofenzívu zo strany Ukrajiny, ktorá oslabí Rusko. To samozrejme povedie aj k zmenám v Bielorusku," verí Sachaščyk.

image

Lukašenko prišiel Putinovi ukázať „pevný stisk ruky“. Prečo je nezávislé Bielorusko pre Kremeľ také cenné?

"Momentálne je bieloruská ekonomika v podstate závislá od Ruska, takže ak dôjde k jeho oslabeniu a obmedzeniu finančnej podpory, zmení sa aj nálady v bieloruskej spoločnosti, vrátane vojakov, pretože budú dostávať nižšie odmeny a nebudú mať výhody, ktoré teraz majú," myslí si Sachaščyk. Podľa neho sa zmení aj vnímanie Lukašenka a jeho rozhodnutia a "ľudia, ktorí si to doteraz neuvedomili, si uvedomia, že sa celý čas dopúšťal samých chýb a že vsadil na zlého koňa, pokiaľ ide o ruskú vojnu na Ukrajine".

"Nemôže sa to neodraziť na uvažovaní ľudí v systéme. A to všetko dohromady pomôže demokratickým silám mať väčší vplyv na dianie a situáciu vo vnútri Bieloruska, "dodal minister exilovej vlády.

01 - Modified: 2023-05-31 14:43:16 - Feat.: 1 - Title: Vojna na Ukrajine zďaleka ešte neskončila, Rusko krajinu ale nedobyje, vyhlásil Macron 02 - Modified: 2023-05-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľský minister zahraničných vecí Rau pre HN: Bez ohľadu na výsledok vojny zostane Rusko dlhodobou hrozbou 03 - Modified: 2023-05-29 19:20:50 - Feat.: 1 - Title: Poľsko od júna uzatvorí hranice s Bieloruskom pre nákladnú dopravu, dôvodom je súdne rozhodnutie 04 - Modified: 2023-05-29 17:46:40 - Feat.: 1 - Title: Medzi novými poľskými sankciami je aj zákaz vjazdu kamiónov z Ruska a Bieloruska 05 - Modified: 2023-05-29 17:39:02 - Feat.: 1 - Title: Jadrové zbrane z Ruska sa do Bieloruska možno vôbec nedostanú, myslí si odborník
01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:18