Ukrajinský vojak obsluhuje prieskumné bezpilotné vzdušné zariadenie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina sľubuje rýchlu odvetu za vlnu ruských raketových a dronových útokov, má prísť "skoro"

29.05.2023, 18:41
Autor:
TASRTASR

Podľa ukrajinských predstaviteľov ruské jednotky od nedeľňajšej noci vypálili na Ukrajinu viac ako 70 dronov a rakiet, pričom veľkú väčšinu z nich ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila.

Náčelník hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov v pondelok prisľúbil odplatu za najnovšiu vlnu masívnych ruských raketových útokov a útokov dronmi na Kyjev a ďalšie mestá Ukrajiny.

Táto odveta príde "veľmi skoro", varoval Budanov v rozhovore pre médiá, z ktorého okrem iných citovali britská stanica Sky News i francúzsky denník Le Monde.

"Všetkých tých v Rusku, ktorí stále verili, veria alebo možno snívajú, že môžu zastrašiť Ukrajinu, chcem sklamať - nie je to pravda. Všetci boli a stále sú na svojich miestach a pokračujú vo svojej práci," vyhlásil Budanov.

image

Ukrajinská vicepremiérka a Mathernová na Globsecu zdôraznili pokrok Ukrajiny na ceste do Európskej únie

"Všetci budú ľutovať"

Dodal: "Všetci tí, ktorí sa nás snažili vystrašiť a snívali, že to bude mať nejaký účinok, budú čoskoro ľutovať. Naša reakcia nebude meškať. Každý sa o všetkom čoskoro presvedčí."

Podľa ukrajinských predstaviteľov ruské jednotky od nedeľňajšej noci vypálili na Ukrajinu viac ako 70 dronov a rakiet, pričom veľkú väčšinu z nich ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila.

Ukrajinská armáda vo svojej zvodke informovala, že v pondelok popoludní bolo na Ukrajinu vypálených 11 rakiet typu Iskander-M a Iskander-K.

image

Rusko po dlhšom čase udrelo na Kyjev cez deň. Rakety zničené, hlási správa mesta

Hovorca leteckých síl ukrajinskej armády Jurij Ihnat spresnil, že Iskander-M je balistická raketa a Iskander-K sa označuje ako strela s plochou dráhou letu

Sky News ozrejmila, že balistické rakety sa pohybujú rýchlejšie a je ťažšie ich zachytiť, ale ukrajinská armáda trvá na tom, že všetkých 11 rakiet, ktoré boli počas dňa vypálené smerom na Kyjev, bolo zostrelených.

Útok zo severu

Ihnat v pondelok v ukrajinskej televízii pripustil aj možnosť, že použité mohli byť rakety S-300 a S-400.

Informoval, že "smer útoku bol zo severu," pričom však už neviedol, či dané rakety vypálili ruské jednotky umiestnené v južnom Bielorusku alebo v Rusku.

image

Wagnerovci sa pripravujú na puč, tvrdí exšéf separatistov. Podporovať ho má aj časť ruskej elity

Na otázku, či boli v akcii aj nedávno dodané americké raketové batérie Patriot, Ihnat odpovedal: "Myslím si, že si môžete domyslieť, že ak boli zostrelené rakety Iskander-M, potom sa dá usúdiť, aké prostriedky boli použité na zasiahnutie takýchto cieľov, balistických cieľov."

Kyjevská mestská vojenská správa uviedla, že útok, ktorý Kyjev zažil v pondelok - výnimočne za bieleho dňa -, bol v poradí už šestnásty na hlavné mesto od začiatku mája.

"Nepriateľ teda zmenil taktiku - po výlučne nočných útokoch udrel na mesto počas dňa, keď bola väčšina obyvateľov v práci alebo vonku. Inými slovami, Rusi jasne demonštrujú, že ich cieľom je likvidácia civilného obyvateľstva," uvádza sa vo vyhlásení kyjevskej samosprávy.

01 - Modified: 2023-05-29 16:12:58 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská vicepremiérka a Mathernová na Globsecu zdôraznili pokrok Ukrajiny na ceste do Európskej únie 02 - Modified: 2023-05-29 15:10:57 - Feat.: 1 - Title: V Rusku by podľa Kyjeva mala po vojne vzniknúť demilitarizovaná zóna, chce záruky 03 - Modified: 2023-05-29 13:55:23 - Feat.: 1 - Title: Rusko po dlhšom čase udrelo na Kyjev cez deň. Rakety zničené, hlási správa mesta
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:35