Výbuch na oblohe nad mestom Kyjev počas ruského útoku dronmi a raketami. FOTO: Reuters
StoryEditor

Masívny ruský útok: Ukrajina nezvyčajne priznala zásah vojenského objektu, päť lietadiel bolo vyradených

29.05.2023, 10:47
29.05.2023, 11:31
Autor:
ČTKČTK

Protivzdušná obrana podľa ukrajinského letectva zničila 29 z 35 dronov a 37 zo 40 rakiet, ktoré ruská armáda proti ukrajinskému územiu vypálila.

V Kyjeve sa dnes dopoludnia ozvali explózie, píšu agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na svedkov a reportérov. Metropolou sa predtým rozozneli sirény a starosta Vitalij Kličko vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch, výbuchy boli podľa neho počuť v centre. Kyjevská vojenská správa informuje o nasadení protivzdušnej obrany. Ukrajina už v noci na dnešok zažila ďalšiu vlnu ruských vzdušných útokov; smerovali aj proti Kyjevu a Odese, kde bola zničená infraštruktúra prístavu. V Chmelnyckej oblasti Rusi zasiahli vojenský objekt, informovalo vedenie tohto regiónu, ktorý sa nachádza na stredozápade Ukrajiny.

"Päť lietadiel bolo vyradených z prevádzky. Začali sa práce na obnove pristávacej dráhy," napísalo vedenie Chmeľnickej oblasti na platforme Telegram.

image

Nastal čas. Zalužnyj dramatickým videom oznamuje začiatok ofenzívy

"V súčasnosti pokračuje likvidácia požiarov v skladoch pohonných hmôt a mazív a v skladoch vojenského materiálu," dodala oblastná správa. Podrobnosti nezverejnila, avšak pred vojnou sa v regióne nachádzalo veľké vojenské letisko, podotkla agentúra Reuters, ktorá tiež upozornila, že ukrajinskí predstavitelia často nepriznávajú zásahy vojenských cieľov.

Letecký poplach na celom území

Rusko v noci na dnes podniklo ďalšiu vlnu vzdušných úderov na Ukrajinu, ktorá sa už rok a štvrť bráni jeho vojenskej agresii. Invázne sily sa zamerali na vojenské objekty a zariadenia kriticky dôležitej infraštruktúry, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na velenie ukrajinských vzdušných síl. Na celom území krajiny časť noci platil letecký poplach.

image

Kremeľ predstavil sedem podmienok pre mier na Ukrajine. Kyjev reaguje

Protivzdušná obrana podľa ukrajinského letectva zničila 29 z 35 dronov a 37 zo 40 rakiet, ktoré ruská armáda proti ukrajinskému územiu vypálila. Podľa veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného Rusi útočili 40 strelami s plochou dráhou letu typu Ch-101 a Ch-555, ktoré odpálili z lietadiel v Kaspickom mori. Zo severu a juhu potom podľa neho na Ukrajinu vyslali 35 dronov iránskej výroby Šáhed, ktoré útočia štýlom kamikadze. Štyri desiatky rakiet a tri desiatky dronov zlikvidovala ukrajinská protivzdušná obrana, uviedol Zalužnyj.

Ďalšia ťažká noc 

Na Kyjev podľa miestnej správy Rusko zaútočilo viac ako 40 dronmi a raketami, ktoré sa ale podarilo zostreliť. "Pre metropolu to bola ďalšia ťažká noc," napísal na Telegrame starosta Vitalij Kličko k už pätnástemu ruskému vzdušnému úderu na Kyjev v tomto mesiaci. Nikto podľa neho neutrpel zranenia. Trosky jedného zo zostrelených objektov však poškodili strechu obytného domu. Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko protileteckej obrane poďakoval za "precíznu prácu".

Dopoludnia sa však Kyjevom rozozneli sirény varujúce pred rizikom vzdušných útokov znova a z mesta boli hlásené explózie. "Záchranná služba vycestovala na výzvu blízko centra hlavného mesta. Útok na Kyjev pokračuje. Neopúšťajte kryty," napísal Kličko na telegrame. Varovanie pred ruskými vzdušnými útokmi pred jedenástou hodinou dopoludnia SELČ platilo v mnohých ukrajinských regiónoch, najmä na severe a západe krajiny.

image

Nastal čas. Zalužnyj dramatickým videom oznamuje začiatok ofenzívy

Následky nočných ruských útokov pocítili obyvatelia aj iných regiónov. Napríklad šéf správy Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj uviedol, že jedna z ruských rakiet doletela až do tohto regiónu na západe krajiny. Protiletecká obrana ju zostrelila. Trosky v Zoločivskom okrese východne od Ľvova dopadli na drevenú hospodársku budovu, ktorá podľa neho zhorela, rovnako ako jeden traktor. Nikto nebol zranený.

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková dnes podľa portálu Ukrajinska pravda informovala, že Rusko drony iránskej výroby vyslalo aj nad južné regióny krajiny - Chersonskú, Mykolajivskú a Odeskú oblasť. Niektoré z nich protiletecká obrana zneškodnila. V Odese v prístave ale kvôli troskám zostreleného dronu vznikol požiar, na miesto vycestovali hasiči a jeho následky úrady zisťujú.

01 - Modified: 2023-05-28 07:04:13 - Feat.: 1 - Title: Kyjev čelil zatiaľ najväčšiemu dronovému útoku, zomrel najmenej jeden človek 02 - Modified: 2023-05-26 18:40:41 - Feat.: 1 - Title: Medvedev ohlásil novú realitu: Tento konflikt bude trvať veľmi dlho, možno desaťročia 03 - Modified: 2023-05-26 17:45:37 - Feat.: 1 - Title: Čína navrhla, aby si Rusko z Ukrajiny nechalo, čo má. Lavrov ďakuje za vyváženosť 04 - Modified: 2023-05-29 06:56:16 - Feat.: 1 - Title: Prigožin nepriamo kritizoval Putina, tvrdí americký inštitút 05 - Modified: 2023-05-28 13:37:52 - Feat.: 1 - Title: Drony v noci útočili na rafinériu na juhu Ruska, hlásia úrady
01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 05 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 05:31