Priaznivci tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana v deň druhého kola prezidentských volieb. FOTO: Reuters
StoryEditor

Turecko ďalej povedie Erdogan, jeho protikandidát označil voľby za nespravodlivé

28.05.2023, 17:52
29.05.2023, 00:28
Autor:
ČTKČTKTASRTASRkhkh

Erdogan získal zhruba 52,2 percenta hlasov, jeho opozičný vyzývateľ Kemal Kiliçdaroglu 47,8 percenta.

Tureckým prezidentom bol dnes na ďalšie päťročné obdobie po 20 rokoch pri moci opäť zvolený Recep Tayyip Erdogan. Potvrdila to večer ústredná volebná komisia v Ankare pri oznámení oficiálnych výsledkov druhého kola prezidentských volieb po sčítaní takmer sto percent hlasov.

Erdogan získal zhruba 52,2 percenta hlasov, jeho opozičný vyzývateľ Kemal Kiliçdaroglu 47,8 percenta. Doteraz nespočítané hlasy už podľa komisie nemôžu výsledok zmeniť. 

Erdogan už predtým poďakoval voličom za odovzdané hlasy a povedal, že mu Turci zverili zodpovednosť vládnuť krajine ďalších päť rokov. Skutočným víťazom volieb je podľa neho Turecko. Prezident, ktorý prehovoril k svojim priaznivcom v Istanbule, ľuďom poďakoval za odovzdané hlasy a zdôraznil, že volebný stret s Kiliçdarogluom zvládol vďaka ich podpore.

Svojim priaznivcom tiež zaspieval pieseň a vyznal sa z lásky k Istanbulu. „CHP, (kurdská strana) HDP a všetky ostatné sú pre LGBT. Ale LGBT sa medzi nás nemôže votrieť. Budeme znova zrodení. Rodina je posvätná. Násilie na ženách je zakázané,“ povedal tiež.

Nespravodlivé voľby

Kandidát opozície v prezidentských voľbách Kemal Kiličdaroglu reagoval na výledky volieb  až pred deviatou večer SELČ, kedy svojich priaznivcov vyzval, aby ďalej bojovali za tureckú demokraciu.  

Britská stanica BBC, ktorej spravodajcovia Kiličdaroglov prejav bezprostredne sledovali, ho opísali ako "plamenný" - opozičný kandidát odsúdil autoritársky režim prezidenta Erdogana a voľby označil za "najviac nespravodlivé za roky". Výsledky však podľa neho ukázali vôľu ľudu zmeniť autoritársku vládu. Vyjadril tiež smútok nad tým, aké ťažkosti údajne Turecko čaká.

Kiličdaroğlu sa tiež poďakoval 25 miliónom tureckých občanov, ktorí ho volili. Publikum mu odpovedalo hlasným potleskom.

Dnešných volieb sa mohlo zúčastniť 61 miliónov oprávnených voličov. Nakoniec sa k volebným urnám dostavilo zhruba 84 percent. V prvom kole bola volebná účasť na 87 percentách. Pred dvoma týždňami ale Turci volili tiež parlament, ktorý ovládla Erdoganova koalícia.

Najskôr gratuloval Orbán s Raísím a Putinom

Medzi prvými Erdoganovi k víťazstvu dnes zablahoželal ruský prezident Vladimir Putin. "Volebné víťazstvo bolo prirodzeným výsledkom vašej obetavej práce ako hlavy Tureckej republiky, jasným dôkazom podpory tureckého ľudu vášmu úsiliu o posilnenie štátnej suverenity a vykonávanie nezávislej zahraničnej politiky," uviedol šéf Kremľa v gratulácii tureckému náprotivku.

Putin pri tej príležitosti zdôraznil dôležitosť spoločných projektov, napríklad novej jadrovej elektrárne v Akkuyu, ktorú dokončuje ruský Rosatom.

Gratulácie zaslal aj katarský emír Tamim bin Hamad Sání, iránsky prezident Ebráhim Raísí, maďarský premiér Viktor Orbán či afganské hnutie Taliban. Nemecký kancelár Scholz Erdoganovi zablahoželal a uviedol, že sa teraz môžu "s novým elánom" pustiť do spoločných tém.

Postupne sa pridávajú aj ďalší gratulanti. Francúzsky prezident Emmanuel Macron na Twitteri napísal, že „Francúzsko s Tureckom prekonajú existujúce výzvy“. „Budeme s prezidentom Erdoganom, ktorému blahoželám k znovuzvoleniu, pokračovať vpred,“ dodal politik, ktorý v minulosti prezidentskú funkciu popísal s tým, že zase taká skvelá nie je, „pretože si musíte volať s Erdoganom“.

Bývalý americký prezident Donald Trump si myslí, že Erdoganovo víťazstvo je zaslúžené. „Poznám prezidenta dobre, je to priateľ. Zblízka som sa dozvedel, ako veľmi miluje svoju krajinu a úžasný turecký národ, ktorý pozdvihol na novú úroveň významnosti a rešpektu!“ myslí si. Český expremiér Andrej Babiš zase píše, že si Turecko „nemohlo v týchto náročných časoch vybrať lepšie“.

Ku gratuláciám sa pripojil aj švédsky premiér Ulf Kristersson, ktorý iba krátko napísal, že „naša spoločná bezpečnosť je našou budúcou prioritou“. Švédsko stále čaká na prijatie do NATO. A jediný, kto jeho žiadosť doteraz neschválil, je Turecko a Maďarsko.

Súčasný americký prezident Joe Biden Erdoganovi odkázal, že sa teší na ďalšiu spoločnú prácu v bilaterálnych záležitostiach a zdieľaných globálnych výzvach. Nezabudol tiež spomenúť, že USA a Tureckú sú spojencami v NATO. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že dúfa v ďalšie upevnenie vzájomných vzťahov s cieľom „bezpečnosti a stability v Európe“.

Dvadsať rokov na čele

Erdogan bude viesť krajinu s 85 miliónmi obyvateľov ďalších päť rokov. Na jej čele už stojí dvadsať rokov - najskôr ako premiér, potom ako prezident - a jeho vláda je podľa pozorovateľov čoraz autoritatívnejšia a vyznačuje sa tiež asertívnou zahraničnou politikou a neortodoxnou hospodárskou politikou.

Kiliçdaroglu, prezývaný turecký Gándhí, síce po nečakane výraznej porážke z prvého kola pritvrdil tón v kampani, ale aj mnohí jeho voliči uznávajú, že šance mu ubral tiež nedostatok charizmy. Radikálnejší sa po prvom kole volieb opozičný líder snažil byť v migračnej politike, keď sľúbil vrátiť domov milióny migrantov, najmä sýrskych, čo mu mnohí vyčítali.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:40